Πλούσιος: από που κατάγεται ο πλούτος του

Πλούσιος: από που κατάγεται ο πλούτος του

Ο πλούτος, το πλοίο, η βροχή και οι εφοπλιστές

Πλούσιος είναι αυτός που έχει πλούτο. Είναι γεγονός πως σε σχέση με τους φτωχούς, οι πλούσιοι σπανίζουν – είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που δεν έχουν πλούτο. Όμως, η ίδια η λέξη, ο «πλούτος», είναι ένα ουσιαστικό με πλούσιο περιεχόμενο. Σημαίνει το σύνολο των υλικών αντικειμένων που έχουν οικονομική αξία, επίσης το πλήθος, την αφθονία των αγαθών, το πολυτιμότερο που έχει κανείς, και τη μεγάλη οικονομική άνεση. Επίσης «πλούτος», κατ’ επέκτασιν, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, είναι η αφθονία σε ποσότητα και ποικιλία – έτσι μιλάμε για πλούτο χρωμάτων, γεύσεων ή συναισθημάτων.

Η λέξη κατάγεται από το αρχαίο ρήμα «πλέω», με την έννοια των υλικών αγαθών που «ρέουν» άφθονα. Είναι ενδιαφέρον πως το ρήμα «πλέω» έχει την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα με το γαλλικό «pluie», που σημαίνει βροχή, και με το «flood», την αγγλική λέξη για την πλημμύρα. Επίσης, ομόρριζες με τον πλούτο είναι και οι λέξεις πλους και πλοίο.

Εάν διακινδύνευα ένα ετυμολογικό καλαμπούρι, θα έλεγα πως είναι φυσικό να συνδέεται ο πλούτος με το πλοίο, για τους εφοπλιστές τουλάχιστον, αλλά όχι και τόσο για την εθνική μας οικονομία, μιας και περισσότερους φόρους πληρώνουν οι χειμαζόμενοι συνταξιούχοι, ας πούμε, ως εισοδηματική τάξις, από τους πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές. Αυτοί προτιμούν να έχουν τον πλούτο τους αλλού, στο Λονδίνο ας πούμε, ίσως γιατί εκεί πέφτει περισσότερη βροχή, που σχετίζεται, όπως είπαμε, με τον πλούτο...

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προέλευση τοπωνυμίων
SHARE: