Σαν σήμερα εκλέγεται ο Μπάρακ Ομπάμα

Σαν σήμερα εκλέγεται ο Μπάρακ Ομπάμα
O Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν τις εκλογές του 2008 ASSOCIATED PRESS

Ευλογημένος, καλός, ευέλικτος και αφροαμερικανός.

Σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου του 2008 συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάτι που θα φαινόταν εντελώς αδιανόητο στους πολίτες αυτής της χώρας, από της συστάσεώς της στα τέλη του 18αιώνα, μέχρι ακόμα και τις απαρχές του 21ου αιώνα: ένας αφροαμερικανός, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, εκλέγεται στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δεδομένο το ρατσισμό που επικρατούσε στις ΗΠΑ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πιο πιθανό θα ‘ταν να εκλεγεί Πρόεδρος ένας εξωγήινος, παρά ένας μαύρος…

Αυτή την κολοσσιαία, από συμβολικής απόψεως, πρωτιά κατέκτησε με το σπαθί του ο Μπάρακ Ομπάμα. Εδώ δεν κρίνω και δεν αξιολογώ το πόσο καλός Πρόεδρος αποδείχθηκε στις δυο Προεδρικές του θητείες (2008-2012 και 2012-2016). Τουλάχιστον ο Ομπάμα παρουσιάστηκε έξυπνος και σοβαρός, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, τον Τζορτζ Μπους το Νεότερο και το διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ…

Η Ιστορία λοιπόν θα κρίνει τον 44ο, όπως άλλωστε και όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ, ωστόσο μόνο και μόνο το ότι έπεισε τους Αμερικανούς πως ένας μαύρος μπορεί να είναι το ίδιο άξιος, ή το ίδιο ανίκανος με ένα λευκό, αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον Μπάρακ Ομπάμα.

Να πούμε πως ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας τα πέρασε στη Χονολουλού, ενώ από τα 6 του ως και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, πριν μπει στην πολιτική ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα, όσον αφορά την ετυμολογία του ονόματός του: το “Μπάρακ” ή “Μπαράκ”, είναι ένα αφρικανικό όνομα, που σημαίνει “ευλογημένος”. Παράγεται από το εβραϊκό “Baruch” και το αραβικό “Mubarak”, που επίσης σημαίνει ευλογημένος. Ο Ομπάμα έχει κι ένα δεύτερο μικρό όνομα – Χουσέιν. Αυτό είναι το όνομα του εκ πατρός παππού του. Είναι και αυτό αραβικής προέλευσης, και σημαίνει “καλός, ή ωραίος”.

Όσο για το επώνυμό του, Ομπάμα, να πούμε πως είναι ένα παλιό κενυάτικο επώνυμο, πολύ κοινό στους Λούο, τη τρίτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα της Κένυα, από την οποία προέρχεται ο πατέρας του Προέδρου, ο Μπάρακ Ομπάμα ο Πρεσβύτερος. Πιστεύεται πως το επώνυμό του παράγεται από τη ρίζα “obam”, που σημαίνει “να γέρνεις, να λυγίζεις”. Εντελώς αυθαιρέτως θα λέγαμε πως «Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα», σημαίνει “ευλογημένος, καλός κι ευέλικτος”…

Τώρα, η μητέρα του Μπάρακ Ομπάμα, η Αν Ντάναμ, γεννήθηκε στο Κάνσας των ΗΠΑ, και έλκει την καταγωγή της από τη Γερμανία, τη Σκωτία, την Ελβετία, την Ιρλανδία και την Ουαλία. Αυτές οι χώρες (και οι περιοχές) είναι βέβαια κάποιες από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών, που διαμόρφωσαν το αμερικανικό έθνος.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα