Σαν σήμερα ενοποιούνται η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία

default image

Η επανένωση των δύο Γερμανιών και τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, που όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι πληρώσαμε

Στις 3 Οκτωβρίου του 1990, πριν από 28 χρόνια, τίθεται σε ισχύ η συνθήκη ενοποίησης των δύο Γερμανιών, της Ανατολικής και της Δυτικής, που είχε συνομολογηθεί στις 31 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Η νέα, επανενωμένη Γερμανία είναι γεγονός, και τον Δεκέμβρη του ’90 γίνονται οι πρώτες εκλογές για το Κοινοβούλιό της.

Φυσικά έχει προηγηθεί η ιστορική πτώση του Τείχους του Βερολίνου: στις 9 Νοεμβρίου του 1989, το τείχος που χώριζε την παραδοσιακή Γερμανική πρωτεύουσα στα δύο, γίνεται θρύψαλλα από ενθουσιασμένους Γερμανούς, που χορεύουν πάνω στα ερείπιά του. Τα συντρίμια του αίφνης αποκτούν εμπορική αξία – δεν είναι και λίγο να έχεις στο σαλόνι σου ένα κομμάτι από τον ίδιο τον Ψυχρό Πόλεμο…

Να πούμε πως το Τείχος του Βερολίνου (στα γερμανικά «Berliner Mauer»), το «Τείχος της Ντροπής» για τους Γερμανούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και «Αντιφασιστικό Τείχος Προστασίας», για τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, άρχισε να χτίζεται στην καρδιά του Βερολίνου τη 12 Αυγούστου του 1961 από την Ανατολική Γερμανία.

Ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό τείχος: επρόκειτο για μια σύνθετη στρατιωτική κατασκευή, η οποία περιείχε δύο τείχη ύψους 3,6 μέτρων, με εσωτερικό διάδρομο περιπολίας, 302 παρατηρητήρια και συστήματα συναγερμού, ενώ φυλασσόταν από 14.000 φύλακες, 600 σκυλιά και καλωδιωτά πλέγματα. Αρκετοί Ανατολικογερμανοί άφησαν τα κοκαλάκια τους σε κάποιο σημείο του, προσπαθώντας να φτάσουν στη Δύση…

Όμως, η επανένωση των δύο Γερμανιών, πέρα από τη σημασία που είχε στην εθνική συνείδηση των Γερμανών και τα ιδεολογικά μηνύματα που εξέπεμψε σχετικά με την κατάρρευση του κομουνισμού, ήταν ένα γεγονός που κόστισε πολύ, μα πάρα πολύ, μιας και το οικονομικό επίπεδο της Ανατολικής δεν είχε καμία σχέση με εκείνο της Δυτικής Γερμανίας.

Το κέντρο ερευνών SED-Straat αποτίμησε το κόστος επανένωσης της Γερμανίας σε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ! Το ξαναγράφω, μπας και το εμπεδώσουμε: 2 τρις ευρώ! Αυτό το γιγαντιαίο, το αμύθητο ποσό αφορά το άθροισμα των κονδυλίων που χορηγήθηκαν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Και βέβαια τώρα προκύπτει η ερώτηση: ποιος πλήρωσε τη νύφη της ενοποίησης των δύο Γερρμανιών; Ε, η απάντηση δεν θα μας αρέσει καθόλου: το υπέρογκο βάρος της γερμανικής ενοποίησης σιγά – σιγά μετακυλίστηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Δηλαδή σε όλους εμάς, που όχι απλώς νιώθουμε καμιά φορά οικονομικά υποτελείς της ενωμένης Γερμανίας, αλλά έχουμε και την πικρή ικανοποίηση να ξέρουμε πως κι εμείς πληρώσαμε για δαύτη…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα