Σαν σήμερα πεθαίνει ο Φρέντι Μέρκιουρι

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Φρέντι Μέρκιουρι
Φρέντι Μέρκιουρι AP

Ένας Πέρσης Ζωροάστρης, ο θεός Ερμής, και η παράσταση που πρέπει να συνεχιστεί.

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, στις 24 Νομβρίου του 1991 πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Φρέντι Μέρκιουρι, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής ροκ, ο τραγουδιστής του βρετανικού συγκροτήματος «Queen».

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία, ενώ σήμερα αποτελεί μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, ήταν Πέρσες οπαδοί του Ζωροαστρισμού, με καταγωγή από την Ινδία. Η οικογένεια του Φρέντι Μέρκιουρι είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.

Το 1955 ο Μέρκιουρι από την Ζανζιβάρη ξαναγύρισε στην Ινδία για να φοιτήσει σ’ ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων. Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι», που θα κρατούσε σε όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι, που τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου, και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε.

Σε ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα «The Hectics» το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις. Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη του της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης, ο δεκαεπτάχρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ο Μέρκιουρι σπούδασε γραφιστική, κάνοντας παράλληλα τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα «Wreckage».

Οι «Queen», το διάσημο συγκρότημά του, ιδρύθηκε το1970. Λίγο μετά, ο Φρέντι Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό επίθετο «Μέρκιουρι», που είναι ο Ερμής των Ρωμαίων – «mercury» επίσης, στα αγγλικά, εκτός από τον ομώνυμο πλανήτη, τον Ερμή, είναι και το υγρό μέταλλο υδράργυρος. Για αυτή την υιοθέτηση του επωνύμου, λέγεται πως σχετίζεται με το κομμάτι του Μέρκιουρι «My Fairy King» από το πρώτο άλμπουμ των Queen. Αυτό περιέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι, ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I’ll be Freddie Mercury.»

Το 1991 το συγκρότημα ηχογράφηςε και κυκλοφόρησε το ύστατό του άλμπουμ με τίτλο «Innuendo». Το τελευταίο τραγούδι είναι το διαχρονικό «The show must go on», (που σημαίνει «η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί»), του οποίου οι στίχοι υποδηλώνουν το προαίσθημα του Μέρκιουρι για τον επερχόμενο θάνατό του. Πράγματι, το τέλος του πλησίαζε, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στους δημοσιογράφους,  που είχαν ουσιαστικά κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα έσβησε, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του ανθρώπους, την πρώην γυναίκα του, τον νυν σύντροφό του, τους γονείς του και τους στενούς του συνεργάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα