Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο συνταξιούχος πρύτανης

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο συνταξιούχος πρύτανης

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιω. Μεσσήνης, προκειμένου να κριθεί αν θα παραμείνει πρύτανης παρά τη συνταξιοδότησή του από τη θέση του καθηγητή

Το κατά πόσο διατηρείται η ιδιότητα του πρύτανη παρά τη συνταξιοδότηση από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή θα εξετάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από σχετική προσφυγή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιω. Μεσσήνη.

Της Αντωνίας Ξυνού

Ο καθηγητής προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος, με την οποία προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη καθώς ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτήθηκε στις 31.8.2014 λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας.

Η 7μελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι «ο νομοθέτης δεν θέλησε η  κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμό όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται βεβαίως την απώλεια της ενεργού ακαδημαϊκής ιδιότητας του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του ως διοικητικού οργάνου, αλλά να συνεχίζει και να ολοκληρώνει την θητεία αυτή περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του».

Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «δικαιολογείται από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες οφειλόμενες σε πρόωρη διακοπή της θητείας του πρύτανη».

Πάντως, η 7μελής σύνθεση παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου λόγω  μείζονος σπουδαιότητας του όλου ζητήματος, το οποίο άπτεται  της ερμηνείας του άρθρου 16 του Συντάγματος,

SHARE:

24Media Network