Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Ξανθιώτες ψάχνουν για λίρες στις Φέρες του Έβρου

Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Ξανθιώτες ψάχνουν για λίρες στις Φέρες του Έβρου

Ζήτησαν και έλαβαν σχετική άδεια ώστε να ξεκινήσουν τις έρευνες νόμιμα

Έναν “κρυμμένο θησαυρό” αναζητούν τέσσερις πολίτες από την Ξάνθη στο κέντρο των Φερών στον Έβρο, ελπίζοντας πως η τύχη θα τους χαμογελάσει και πως οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους θα επαληθευθούν.

Πρόκειται για τέσσερα άτομα από την περιοχή της Ξάνθης, τους Δ.Τ., Τ.Ι., Σ.Ο. και Τ.Σ., οι οποίοι αιτήθηκαν και έλαβαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης άδεια ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού, αναζητώντας προφανώς λίρες και άλλα τιμαλφή, στο κέντρο των Φερών στον Έβρο.

Ο κρυμμένος θησαυρός, σύμφωνα με τους αιτούντες, βρίσκεται σε ακίνητο στο οποίο στο παρελθόν στεγάζονταν το Αστυνομικό Τμήμα Φερών ενώ από πλευράς Αποκεντρωμένης ορίστηκαν συνολικά πέντε δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίο συνθέτουν την επιτροπή για την παρακολούθηση και την εποπτεία των εργασιών έρευνας και ανασκαφής, για την ανεύρεση του θησαυρού. Πρόκειται για την Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Έβρου καθώς και μια ακόμη υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας, τον Αν. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φερών, έναν , εκπρόσωπο της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έναν εκπρόσωπο της ΙΘ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι εργασίες ανασκαφής για την ανεύρεση θησαυρού θα πραγματοποιηθούν για δύο ημέρες ,σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από τη Κτηματική Υπηρεσία Ν. Έβρου , θα αρχίσουν στις 8:00 π.μ. και θα τελειώσουν στις 15:30 μ.μ. Το ωράριο μπορεί να παραταθεί μόνο αν βρεθεί θησαυρός και για τον απαιτούμενο χρόνο για συγκέντρωση και καταμέτρηση αυτού.

Κατά την εργασία για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών (ισχυρών), αλλιώς η σχετική άδεια που χορηγείται μπορεί να ανακληθεί, ενώ απαγορεύεται στον χώρο εργασιών να παρευρίσκονται άτομα τα οποία δεν αναγράφονται στην άδεια, εκτός των χειριστών μηχανημάτων ανασκαφής ή των εργατών εσκαφής.

H μετάβαση των μελών της Επιτροπής στον τόπο έρευνας και ανασκαφής, βαρύνει αποκλειστικά τους καταδείκτες και θα γίνεται μόνο εάν χορηγηθεί μεταφορικό μέσο,  ενώ Καθ΄όλο το διάστημα των εργασιών η επιτροπή θα βρίσκεται επί τόπου και θα ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών.

Εάν βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου οι εντεταλμένοι σε αυτό έχουν υποχρέωση να διακόψουν αμέσως κάθε εργασία για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί και η συνέχισή τους.

Σε περίπτωση που ο ευσεβής πόθος των “κυνηγών” επιβεβαιωθεί και βρεθεί θησαυρός θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο που θα υπογραφεί επί τόπου, από την επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης , της Επιτροπής και των καταδεικτών.  Η Επιτροπή υποχρεούται να έχει ενημερώσει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να δεχθεί την κατάθεση σε περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού.

Τα έξοδα ανασκαφής και επαναφοράς των πραγμάτων στην πριν από την ανασκαφή κατάστασή τους, βαρύνουν τους αιτούντες την ανασκαφή, οι οποίοι, για το σκοπό αυτό, έχουν καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης ως εγγύηση, ποσό 1000 Ευρώ με το αριθ.29178/20.8.2014 Γραμμάτιο Σύστασης Παρακαταθήκης . Το ποσό θα τους επιστραφεί μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αιτείται και λαμβάνει σχετική άδεια για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού, μιας και τα τελευταία χρόνια μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης έχει εκδώσει αναρίθμητες αντίστοιχες άδειες για εκτάσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και της Κομοτηνής και Ξάνθης. Φυσικά δεν είναι λίγοι οι “κυνηγοί” που επιχειρούν αντίστοιχες ανασκαφές και έρευνες χωρίς την έκδοση αδειών, θεωρώντας πως έτσι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τους ίδιους, εφόσον φυσικά οι πληροφορίες τους ευσταθούν!

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μια επιχειρηματίας στην περιοχή της Κομοτηνής εικάζεται πως βρήκε ένα τσουκάλι με λίρες, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει ακουστεί και για την περιοχή της Ξάνθης πριν από μερικούς μήνες, χωρίς ωστόσο επισήμως να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: Thrakitoday.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network