Στο ΣτΕ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για έκταση των φυλακών Κασσάνδρας

Στο ΣτΕ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για έκταση των φυλακών Κασσάνδρας

Τι ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι με την αίτηση που κατέθεσαν στον Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με έκταση 915 στρεμμάτων των φυλακών Κασσάνδρας, που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, ζητώντας την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ 915 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης και αξιοποιούμενης γης που ανήκουν στην αγροτική φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Δευτέρα (20/10), κάνουν λόγο για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν εδώ και πολλά χρόνια την επίμαχη έκταση και σε περίπτωση που προχωρήσει η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, οδηγώντας στο κλείσιμο της φυλακής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Όπως είχαμε δημόσια καταγγείλει οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν «διακαή πόθο» για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, καθώς πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα, τις οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρόνια.

Εξ αρχής γνωστοποιήσαμε σε όλους τους εμπλεκόμενους τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του Αγροτικού χαρακτήρα της Φυλακής, τα αναρίθμητα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, την σημασία και τον ρόλο της αγροτικής φυλακής, την απώλεια εσόδων και εν τέλει τον κίνδυνο ότι η λειτουργία της Αγροτικής Φυλακής προφανώς και θα συνεχίσει να «ενοχλεί» και μετά την παραχώρηση και ενδεχόμενη «αξιοποίηση» των εκτάσεων και εν τέλει είναι καταδικασμένη να κλείσει οριστικά.

Από τον Ιούνιο έως σήμερα που δημοσιοποιήσαμε το γεγονός αρκετοί ανταποκρίθηκαν στην διαμαρτυρία μας. Δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία, τα όργανά της και φυσικά καμία ανταπόκριση από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

Με οργή διαβάσαμε όμως την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ που διαβιβάστηκε στην Βουλή ύστερα από ερώτηση Βουλευτών, όπου εκτός των άλλων αναφέρει ότι παρά τις παραχωρήσεις των εκτάσεων απομένουν 15 στρέμματα σε κάθε κρατούμενο. Μήπως έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κολίγους που οι τσιφλικάδες τους μοιράζουν βάλτους για να σκάψουν; Έχουν συναίσθηση τι είναι η αγροτική φυλακή και τι μπορεί να προσφέρει ως εναλλακτική δομή κράτησης και ως όφελος του ίδιου του κρατούμενου και της κοινωνίας ή απλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου;

Επειδή πιθανολογούμε να συμβαίνει το δεύτερο και επειδή από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μας έχει δοθεί καμία εξήγηση ή απάντηση για το όλο ζήτημα, θεωρούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αξιολογήσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους, όπως επίσης τα σοβαρά Συνταγματικά, νομικά, ακόμα και μνημονιακά (!) κολλήματα που έχει η παραπάνω απόφαση παραχώρησης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως επιπτώσεις από την τυχόν «αξιοποίηση», μιας και πρόκειται για προστατευόμενο υγροβιότοπο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Ξέχωρα από τις όποιες συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις και προτάσεις για την λειτουργία των αγροτικών φυλακών, πέρα από τις δράσεις μας για την ανάδειξη των προβλημάτων του καταρρέοντος συστήματος κράτησης, οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας μία ερώτηση: «Τι τάχα είναι περισσότερο αγαπημένο στον άνθρωπο, από την πατρική του γη;» (Αριστείδης ο Δίκαιος).".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network