24 MEDIA LAB

ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για τη Βία κατά των Γυναικών μοιράστηκε μαζί μας, ανώνυμα, τα στοιχεία των 5.405 καταγγελιών έμφυλης βίας (Ιανουάριος- Οκτώβριος 2021).

«Η ενδοοικογενειακή βία αφορά γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου». «Οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση δεν είναι έχουν δουλειά, ούτε χρήματα. Εξαρτώνται από τον άνδρα τους, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είναι εθισμένος σε ουσίες». «Βία σημαίνει πως μια γυναίκα ξυλοκοπείται».

Την αλήθεια για την έμφυλη βία θα τη βρούμε μίλια μακριά από όλους εκείνους τους στερεοτυπικούς μύθους που την ακολουθούν. Το να θεωρούμε ότι η κακοποίηση συνιστά απειλή μόνο για «αδύναμες» γυναίκες, για θηλυκά «χωρίς πυγμή ή αξιοπρέπεια», είναι μια άκρως αποπροσανατολιστική τοποθέτηση, εξίσου επικίνδυνη με τις πεποιθήσεις που επιμένουν ότι το θύμα «πήγαινε γυρεύοντας».

Το να μην μπορούμε να διακρίνουμε σαν κοινωνία αλλά κι ως ατομικότητες τις πολλαπλές μορφές της (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, συναισθηματική, σεξουαλική, οικονομική) συνιστά μια παράλειψη που τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο αυτό το οδυνηρό φαινόμενο.

Η ίδια η σκληρή πραγματικότητα μάς φέρνει μπροστά στο τι είναι αλήθεια και τι είναι μύθος για την έμφυλη βία. Στο ότι όσο τρανταχτά οξύμωρο κι αν ακούγεται, η γυναικεία κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις.

Τι είναι λοιπόν αλήθεια και τι μύθος στην έμφυλη βία;

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για τη Βία κατά των Γυναικών κατέγραψε συνολικά 7.809 κλήσεις (Ιανουάριος- Οκτώβριος 2021). Περισσότερες από τα 2/3 αφορούσαν καταγγελία έμφυλης βίας.

Επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα για να δούμε πόσο έγκυρη ή στρεβλή είναι η εικόνα που έχουμε για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα του 2021. Τελικά, πόσο στερεοτυπική είναι η άποψη της κοινής γνώμης για τους θύτες και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα