ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΩΝΗ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΙΣΤΟΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ SUCCESS STORY

Δύο γυναίκες, δύο συνεργάτιδες που έχουν γράψει το δικό τους success story με την Ήδιστον και έχουν εδραιωθεί στην ελληνική αγορά.

Πίσω στο 1997, η Αναστασία Αρώνη και Νάνσυ Λαζάρου παρασκεύαζαν όλα τα είδη γλυκών σε ένα μικρό εργαστήριο. Τούρτες, κέικ, μπισκότα, και γλυκά του κουταλιού ετοιμάζονταν κατά παραγγελία και παραδίδονταν σε εστιατόρια, café και σπίτια. Όλα αυτά άλλαξαν όμως όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με τα γλυκά του κουταλιού, θέλοντας να επαναφέρουν μνήμες από τα παλιά, γεύσεις καθαρές και ευωδιαστές χωρίς συντηρητικά, χρωστικές ουσίες ή γλυκόζη, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Σήμερα, οι δύο γυναίκες και συνεργάτιδες έχουν γράψει το δικό τους success story με την Ήδιστον, μιας επιτυχημένης επιχείρησης που έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες όμως δεν μέτρησαν ποτέ την επιτυχία με τα κέρδη αλλά με το ότι μπόρεσαν να αναβιώσουν χαμένες γεύσεις. Γεύσεις, που όπως λένε «είχανε μείνει στη μνήμη μας και βγαίνανε από κουζίνες όπου μαγειρεύανε οι γιαγιάδες μας. Επαναφέραμε στην ελληνική κουζίνα το γλυκό του κουταλιού και τη βυσσινάδα και τηρήσαμε την υπόσχεση που δώσαμε να μη χαλάσουμε ποτέ την ποιότητά μας – ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους πελάτες μας. Κύριο μέλημά μας η προστασία των εργαζομένων μας και η γνήσια, ουσιαστική, δυναμική σχέση με τους προμηθευτές αλλά και τους πελάτες μας. Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία».

Μέχρι να φτάσουν στην αναγνώριση και την επιτυχία του σήμερα, η επιχείρησή τους ήταν πραγματικά μία start-up πολύ πριν ο όρος γίνει ευρέως γνωστός. Μάλιστα, οι δύο συνεργάτιδες είχαν να αντιμετωπίσουν για πολλά χρόνια, ένα αφιλόξενο και ανδροκρατούμενο περιβάλλον στον επαγγελματικό τους χώρο.

«Θα μπορούσα να μιλήσω με τον κύριο Αρώνη ή τον κύριο Λαζάρου; Ήταν η μόνιμη ερώτηση που μας έκαναν» θυμούνται.

«Το ότι εδρεύουμε στην Αθήνα μπορεί να υπήρξε αρνητικό όσον αφορά στις επιδοτήσεις στα έξοδα κλπ. ωστόσο μας έδωσε το πλεονέκτημα να έχουμε πρόσβαση σε παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Στο ξεκίνημά μας ήταν δύσκολο να πείσουμε ότι ναι στην Αθήνα υπάρχουν εργαστήρια και δεν πρόκειται για βιοτεχνία» προσθέτουν. Παρά τις δυσκολίες όμως, η Αναστασία Αρώνη και η Νάνσυ Λαζάρου κέρδισαν την εξέλιξη της τεχνογνωσίας στο κομμάτι των τροφίμων, το οποίο λατρεύουν και μια δουλειά για την οποία ξυπνούν χαρούμενες το πρωί για την ημέρα που έχουν μπροστά τους.

Στο πέρασμα του χρόνου, η Ήδιστον διατήρησε στο ακέραιο την ποιότητα των προϊόντων και το μόνο που άλλαξε ήταν η οργάνωση, που έγινε πιο σύγχρονη. Η πολυφορεμένη λέξη του καιρού μας, η βιωσιμότητα, ήταν για τις δύο γυναίκες η βασική αρχή της οικιακής οικονομίας. Να μην πετούν τίποτα, πριν σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν.

«Στύβουμε τα λεμόνια για τον χυμό, φυλάμε το ξύσμα για άρωμα, φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού με τη φλούδα και βγάζουμε πηκτίνη από τα κουκούτσια. Μηδενικό food waste για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους. Έτσι μεγαλώσαμε. Η λαχτάρα που νιώθουμε με την αλλαγή της εποχής και η αναμονή του επόμενου φρούτου. Από τη στιγμή που ανθίζουν τα δέντρα μέχρι τη στιγμή που δένουν οι πρώτοι καρποί. Τα παρακολουθούμε όλα , κάθε χρόνο με την ίδια ανυπομονησία και αγωνία» εξηγούν και καταλήγουν:

«Η άνοιξη ξεκινάει με το συκαλάκι ή αλλιώς άγριο σύκο, το πρώτο φρούτο της άνοιξης, ακολουθεί το τριαντάφυλλο και η δημοφιλής μας φράουλα. Έρχεται το καλοκαίρι με τα ζουμερά βερίκοκα και ροδάκινα και ούτω καθεξής. Αυτή η επαφή με τη φύση και τους καρπούς της μάς επιτρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης αλλά και τη βέλτιστη στιγμή για τη συγκομιδή και την κατεργασία του κάθε φρούτου.

Ήδη από την αρχαιότητα είχαν βρεθεί τρόποι να συντηρούνται τα φρούτα και λαχανικά γιατί ήταν αδύνατο να καταναλωθούν όλα στην εποχή τους. Εμείς σε αυτή την ιδέα πιστέψαμε και δημιουργήσαμε την Ήδιστον. Η ζάχαρη και το κενό αέρος είναι ιδανικά για τη συντήρηση των προϊόντων μας. Ακολουθήσαμε αυτά τα απλά βήματα κι έτσι αιχμαλωτίσαμε αρώματα και φρεσκάδα στα βάζα και τα μπουκάλια μας».


Μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, οι δύο γυναίκες έχουν χαρτογραφήσει πλέον την Ελλάδα όσον αφορά τα προϊόντα του κάθε τόπου. Αν ξεχωρίζουν όμως κάτι περισσότερο από τα μέρη, αυτό είναι οι άνθρωποι. Οι παραγωγοί που επέλεξαν από την αρχή και έχουν μικρά αλλά πιστοποιημένα αγροκτήματα. «Όπως ο αγαπημένος μας κ. Αλέξης από την Τεμένη στο Αίγιο, ο κ. Γιώργος από τα Λαστέϊκά Ηλείας, η κυρία Μαριάνθη από τη Χίο, η Χριστιάνα από τη Βραυρώνα και άλλοι πολλοί και αγαπητοί».


Σε μία εποχή όπου όλα κινούνται και αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, η Ήδιστον έχει καταφέρει να κάνει μια παύση στο χρόνο. Οι δημιουργοί του έφεραν στο σήμερα γεύσεις που αγάπησαν παλιά, απλά με λιγότερη ζάχαρη , χωρίς γλυκόζη και ψεύτικα χρώματα. «Γεύσεις που μας ταξιδεύουν σε εποχές ανέμελες, διακοπές, καλοκαίρια δροσερά στην εξοχή. Όλοι έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε και να νοσταλγούμε περασμένες εποχές. Ένα «παραδοσιακό» γλυκό του κουταλιού που συνοδεύει τον ελληνικό καφέ, σερβιρισμένο πάνω σε μους γιαουρτιού ή σαντιγί και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς γίνεται το γρήγορο αλλά ελαφρύ γλυκό που μπορεί κάποιος να απολαύσει και να προσφέρει στους επισκέπτες του εύκολα και γρήγορα. Η κλασσική βυσσινάδα και λεμονάδα έθεσαν τη βάση για νέες , πειραγμένες δημιουργίες» εξηγούν. Κάπως έτσι, οι λεμονάδες εμπλουτίστηκαν με καινούργια συστατικά όπως το τζίντζερ ή η μαστίχα Χίου ή ακόμα και το τσάι Matcha, και αναδείχθηκαν σε σύγχρονα σπιτικά αναψυκτικά ή ακόμα και βάση για ξεχωριστά cocktails, δείχνοντας πώς η παράδοση μπορεί να γίνει αρκετά cool.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα