Μητσοτάκης: Περιττή επιλογή η περιοδεία Ράμα στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει, αλλά ούτε θα διευκολύνει την προεκλογική περιοδεία του Αλβανού προέδρου στη χώρα μας, στην επέτειο της φυλάκισης Μπελέρη.

Με ενόχληση και αμηχανία αντιμετωπίζει η Αθήνα την απόφαση του Αλβανού προέδρου Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου, δηλαδή στην επέτειο της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Protothema.gr, χαρακτήρισε περιττή και αχρείαστη την επιλογή Ράμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει, αλλά ούτε και θα διευκολύνει τη συγκέντρωση Αλβανών αποδήμων, που έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι, χωρίς όμως να έχει κλείσει ο χώρος.

Ειδικότερα ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν διευκρίνισε ότι ο κ. Ράμα δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. “Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως δημοκρατία δεν απαγορεύει ούτε το δικαίωμα της επίσκεψης ούτε το δικαίωμα της συνάθροισης και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της περιοδείας Ράμα. Επισήμανε όμως ότι θεωρεί “αχρείαστη επιλογή” την περιοδεία Ράμα και μία ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα, την ώρα που ο Φρέντι Μπελέρη είναι στη φυλακή.

“Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ ξεκαθάρισε όσον αφορά στο ενδεχόμενο συγκέντρωσης και δη σε ανοιχτό χώρο: “Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε.” 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η υπόθεση Μπελέρη έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. “Το ζήτημα δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να θέτει τα ζητήματα αυτά”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντησε έτσι εμμέσως πλην σαφώς και στην Κομισιόν, η οποία μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ χαρακτηρίζει πλέον διμερές το θέμα και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να καθυστερεί η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Μητσοτάκης: “Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη στην Τουρκία”

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση του να θέσει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέμα για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά επέμεινε στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον Πρόεδρο Erdoğan, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της Τουρκικής Κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εχουμε ένα καλύτερο κλίμα, αλλά δεν έχω αυταπάτες: η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: “Θα μεταφέρω στον Ερντογάν τη δυσαρέσκεια μου για τη Μονή της Χώρας”

Παραδέχθηκε εμμέσως ότι δεν είναι πιθανόν πλέον να αναστραφεί η απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.Δεν νομίζω ότι λείπουν τα τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη. Η Μονή της Χώρας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας -αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα-, με ίσως τα πιο όμορφα ψηφιδωτά και αγιογραφίες από όλες τις βυζαντινές εκκλησίες”, σχολίασε και πρόσθεσε:

“Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά μίας πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη, ούτε μπορεί να διαγραφεί από την ιστορία το γεγονός ότι υπήρξε η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για παραπάνω από 1.000 χρόνια. Άρα, νομίζω ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει να μπορεί κανείς να βλέπει την ιστορία με πολύ μεγαλύτερη γενναιοδωρία για να μην εργαλειοποιεί τη θρησκεία.

Εμείς, ας πούμε, προστατεύουμε τα μουσουλμανικά μνημεία, όπως έχουμε ευθύνη να κάνουμε. Δεν θα μπαίναμε εμείς ποτέ στον «πειρασμό» να κάναμε κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έκανε η Τουρκία. Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή.”

Panic button κατά του bullying

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί και ένα panic button για τους έφηβους που αν είναι θύματα bullying ώστε να  μπορούν αυτόματα να ειδοποιούν την Αστυνομία. ‘Οπως και με το panic button για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θα δημιουργηθεί μία εφαρμογή στο κινητό, η οποία στην περίπτωση που ο ανήλικος δεχθεί μία επίθεση να ενημερώνει για το στίγμα του.

Στην ερώτηση πάντως εάν σε αυτή την περίπτωση θα έρχεται στο σχολείο η Αστυνομία, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Να διαχωρίσουμε τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο από τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη βία έξω από το σχολείο. Συνήθως τα περιστατικά βίας είναι έξω από το σχολείο, δεν είναι μέσα στο σχολείο.

Μέσα στο σχολείο προφανώς δεν είναι, θα έλεγα, πρώτη γραμμή άμυνας να μπαίνει η Αστυνομία μέσα στο σχολείο. Αλλά αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας δοκιμάστηκε και δοκιμάστηκε και στην περίπτωση των φαινομένων κακοποίησης κατά γυναικών, 312 φορές χρησιμοποιήθηκε το panic button που έχουν πάρει οι γυναίκες μόνο τον τελευταίο μήνα.”

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέλος ότι το panic button κατά του bullying θα είναι έτοιμο μέχρι το Σεπτέμβριο και την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Τι είπε για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε με αφορμή τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα σενάρια όσον αφορά στην επόμενη προεδρική εκλογή το Γενάρη του 2025.

“Δεν έχω κάνει καμία βολιδοσκόπηση, με κανέναν”, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολίασε μάλιστα όσον αφορά στη σεναριολογία για πρόσωπα: “Και εγώ μερικές φορές «ενημερώνομαι» από τα πρωτοσέλιδα για πρωτοβουλίες τις οποίες έχω αναλάβει, τις οποίες προφανώς έχω ξεχάσει.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό.” Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι θα την προτείνει και για δεύτερη θητεία, απάντησε μάλιστα: Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα