Ο Πούτιν επιθεωρεί στρατεύματα AP

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ;

Η κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία δείχνει "αδυναμία" της θέσης του Πούτιν, σύμφωνα με τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Πεσκόφ απέφυγε να επιβεβαιώσει το κλείσιμο των συνόρων

Οι απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση και η νέα στρατιωτική κινητοποίηση είναι μια “ανησυχητική κλιμάκωση” της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο όμως “βλέπει” και μια αδυναμία θέσεως του Ρώσου προέδρου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μια “μερική κινητοποίηση”, καλώντας 300.000 εφέδρους σε μια μεγάλη κλιμάκωση της εισβολής του στην Ουκρανία, την οποία και χαρακτήρισε ως “μάχη μέχρι τέλους” εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Έτσι, το μήνυμά του είναι σαφές και δεν αφορά φυσικά μόνο το Κίεβο, αλλά συλλήβδην όσους το στηρίζουν.

Η ρητορική του Πούτιν δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρακτικά, στο διάγγελμά του υποστήριξε το ίδιο, ότι δηλαδή απειλείται η “εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας και πως για να προστατευτούν τα “εδάφη της”, στα οποίο υπολογίζει τουλάχιστον την ανατολική Ουκρανία, θα χρησιμοποιηθούν “όλα τα μέσα”, ακόμα και πυρηνικά. “Αυτό δεν είναι μπλόφα”, έσπευσε μάλιστα να τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος, που τις τελευταίες ημέρες έχει δει τα στρατεύματά του να καταγράφουν ήττες στις περιοχές του Ντονμπάς.

Για τη Βρετανία, τα παραπάνω αποτελούν μια ανησυχητική “κλιμάκωση”. Η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε στο Sky News πως “πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας (τα όσα είπε) επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση”. Πρόσθεσε ωστόσο, πως κατά τις εκτιμήσεις της, ούτε ο Πούτιν ελέγχει την κατάσταση, κάτι που κάνει το όλο μείγμα, ακόμη πιο επικίνδυνο.

Από την άλλη, η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι “ενδείξεις αδυναμίας και ρωσικής αποτυχίας”, κατά την αμερικανίδα πρεσβεύτρια στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ. Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο και τον Ζελένσκι, για “όσο χρειαστεί”.

Για το Κίεβο, οι ανακοινώσεις του Πούτιν ήταν “προβλέψιμες” και παραδοχή αποτυχίας, ενώ η ουκρανική πλευρά μίλησε για “πυρηνικό εκβιασμό”.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ’ αυτή. Τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι “λάθος βήμα από τη Μόσχα” και πως “θα λάβει τη δέουσα απάντηση”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία.

Η Λετονία, ανέφερε πως η χώρα δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο πολίτη που θα επιλέξει να φύγει από τη χώρα του, φοβούμενος την επιστράτευση.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, τηρώντας μια πιο “ουδέτερη” στάση.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι πως μαζί με το διάγγελμα Πούτιν, έγιναν και ανακοινώσεις από το υπουργείο Άμυνας της χώρας που αφορούν σε απώλειες στρατευμένων στην Ουκρανία, κάτι που είχε να γίνει για μήνες. Ακόμη, με την απόφαση μερικής επιστράτευσης, ο ίδιος ο Πούτιν δείχνει πως επί της ουσίας παραδέχεται πως έχει δυσκολευτεί, παρότι αποδίδει τη κίνησή του αυτή σε απάντηση προς τους “δυτικούς εχθρούς” του.

Μυστήριο με τις απώλειες των Ρώσων και τη τακτική τους

Συγκεκριμένα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο “Ρωσία 24”, δήλωσε ότι οι απώλειες από την ρωσική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι (μόλις) 5.937. Αριθμός που φυσικά, αμφισβητείται από τη δυτική πλευρά. Είπε ακόμη πως υπάρχουν και νεκροί άμαχοι “από δυτικά όπλα”. Ο προηγούμενος αριθμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα, ήταν 1.351 ένοπλοι τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, οι αναφορές αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τη πλήρη επιβεβαίωση της ουκρανικής αντεπίθεσης στα ανατολικά, κάτι που σηματοδοτεί το ότι η Ρωσία πράγματι αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ο,τι ενδεχομένως περίμενε και πως σταδιακά, αλλάζει τακτικές.

Συνολικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει χάσει περισσότερο από το 10% των εδαφών που κατέχει στα ανατολικά της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιστράτευση που κύρηξε ο Πούτιν αποτελεί μια παραδοχή ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στις 25 Αυγούστου, ο Πούτιν υπέγραφε διάταγμα για την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά 137.000 στρατιωτικούς. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων θα φθάσει από το 1,9, στα 2,04 εκατομμύρια άτομα, με τον αριθμό αυτό να μεγαλώνει περαιτέρω μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ακριβώς τόσοι είναι σε απόλυτο αριθμό οι ένοπλοι της χώρας που εστάλησαν στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, κοινώς 137.000 στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου των ΗΠΑ, 80.000 Ρώσοι ένοπλοι είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν τραυματιστεί στις μάχες, με τον αριθμό αυτό να φτάνει ως τα τέλη Αυγούστου. Οι δυτικές πηγές εκτίμησαν πως η Ρωσία έστειλε 150.000 ενόπλους εναντίον της Ουκρανίας, από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η εισβολή.

Τον Ιούλιο, ο διευθυντής της CIA ανακοίνωσε πως οι Ρώσοι που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία είναι περόπου 15.000 και πως 45.000 έχουν τραυματιστεί.

Η Ουκρανία εκτιμάται πως έχει αυτή τη στιγμή 700.000 στρατιώτες στα πεδία της μάχης, με τις χρηματοδοτήσεις και τους εξοπλισμούς από τη Δύση να συνεχίζονται.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρώτη επιστράτευση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ανακοίνωσε ο Πούτιν δείχνει πως δρομολογείται η άμεση προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), για τις οποίες οι Ρώσοι ενθαρρύνουν τα κατά τόπους “δημοψηφίσματα”.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει δια στόματος Μπλίνκεν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποτέ αυτές τις περιοχές ως ρωσικά εδάφη, ενώ το ΝΑΤΟ, μέσω του γενικού του γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι τα τοπικά δημοψηφίσματα στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές, συνιστούν “κλιμάκωση”.

Ο Guardian ανέφερε πως ο Πούτιν αναγνώρισε πως η αντίσταση της Ουκρανίας είναι μεγάλη, και πως η γραμμή του μετώπου ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ότι ο Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός “απρόκλητου πολέμου” και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

“Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις”, έγραψε ο ίδιος.

“Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ”, ανέφερε άλλωστε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από τη δική του μεριά, ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Mark Urban, ανέφερε πως το διάγγελμα του Πούτιν δείχνει πως η άμεση πρόθεσή του είναι να “κλειδώσει” τις τέσσερις περιοχές και να φοβίσει την Ουκρανία και τη Δύση σχετικά με περαιτέρω εμπλοκή τους στην αντεπίθεση. “Η λογική των ανακοινώσεων δείχνει τη πρόθεση του Πούτιν να μονιμοποιήσει τελικά την κατάκτηση του 15% της γειτονικής χώρας και να διατηρήσει τις περιοχές αυτές”.

Πρακτικά, αυτό που σηματοδοτείται βάσει των παραπάνω, είναι πως ο Πούτιν αναγνωρίζει τις απώλειες στο πεδίο και σπεύδει για να διασφαλίσει τουλάχιστον τις περιοχές εκείνες που σε πρώτο χρόνο είχε καταφέρει να κατακτήσει, για να αποτρέψει περαιτέρω αποδυνάμωσή του πριν την έλευση του χειμώνα.

Σημειώνεται τέλος, πως όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δημοσιογράφοι στη Μόσχα ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λεπτομέρειες σχετικά με τη “μερική” κινητοποίηση, με τον ίδιο όμως να μην έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες, κάτι που ίσως απηχεί μια βεβιασμένη κίνηση.

Η ρωσική κυβέρνηση θα ανακοινώσει “πολύ σύντομα” ποιες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρεθούν από την κινητοποίηση εφέδρων με στρατιωτική εμπειρία για να υπηρετήσουν στην Ουκρανία, είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το AFP.

Στα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ απέφυγε να επιβεβαιώσει το κλείσιμο των συνόρων για να αποτραπεί η έξοδος ορισμένων πολιτών. Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και το Ερεβάν στην Αρμενία, όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, εξαντλήθηκαν τη Τετάρτη, πριν το διάγγελμα του Πούτιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα