ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ “SHOWER BOYS” ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ

Παρακολουθήσαμε στο Cinobo την ταινία που προκάλεσε αντιδράσεις όταν προβλήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας-

Τον συντηρητικό ασκό του αιόλου άνοιξε το “Shower Boys” του Christian Zetterberg, μία βραβευμένη σε διεθνή παιδικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ταινία, που προβλήθηκε σε ένα σχολείο της Αθήνας στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής. Η ταινία είναι από σήμερα διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo.

Μία σκηνή, όπου οι δύο μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας πειραματίζονται και φιλιούνται, θεωρήθηκε πορνογραφική, και ένας μαθητής της Τετάρτης Δημοτικού γύρισε σπίτι του σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακολούθως οι γονείς του διαμαρτυρήθηκαν εξαιρετικά… απολίτιστα στη σχολική μονάδα για την ακαταλληλότητά της και το πανηγύρι του σκοταδισμού ξεκίνησε τα καλά.

Τι κι αν το Shower Boys είναι μία μικρού μήκους 9λεπτη ταινία κοινωνικού περιεχομένου -και μάλιστα, πολυβραβευμένη σε δεκάδες ευρωπαϊκά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, αλλά παιδικού κινηματογράφου- με παιδαγωγικό στόχο τον προβληματισμό των παιδιών η οποία είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στην πλατφόρμα Cinedu, μαζί με άλλες ταινίες για σχολεία, ο ντόρος που δημιουργήθηκε ήταν τεράστιος.

Πολλοί ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, αυτήν όμως την ταινία την είδε κανείς από αυτούς τους γονείς πριν απειλήσει τη δασκάλα του σχολείου με μηνύσεις;


Μία ταινία- μικρό διαμαντάκι

Το “Shower Boys” ανεβαίνει σήμερα στην πλατφόρμα του Cinobo και λίγο πριν την κυκλοφορία της την παρακολούθησα με τον 11χρονο γιο μου.

Η ιστορία της ταινίας αφορά δύο 12χρονα αγόρια, τον Viggo και τον Noel, που μετά από μία προπόνηση στην παιδική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου- όπου ο προπονητής τους τους κάνει ασκήσεις αρρενωπότητας- πηγαίνουν στο σπίτι του ενός για να κάνουν σάουνα. Εκεί, κλεισμένοι στο δωμάτιο της σάουνας, τα δύο παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου, διερευνώντας το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μία ανδρική φιλία.

Στη σκηνή που οι δύο μικροί πρωταγωνιστές φιλιούνται – ξαναλέω,όχι ερωτικά, αλλά εν είδει πειραματισμού, καθώς ο ένας έχει φιλήσει κοπέλα και ο άλλος όχι και πειραματίζεται στα χείλη του φίλου του- ο γιος μου έβγαλε ένα επιφώνημα αηδίας. Δεν τον ενόχλησε, ωστόσο, το γεγονός πως φιλήθηκαν δύο αγόρια στο στόμα, αλλά το γεγονός του φιλιού αυτό καθεαυτό. Γενικώς παρατηρώ πως το φιλί σαν φιλί απασχολεί πολύ τα αγόρια σε αυτή την ηλικία, κάτι που δε συμβαίνει με τα κορίτσια που είναι πολύ πιο ώριμα.

Στα της ταινίας τώρα. Το “Shower Boys” είναι ένα μικρό διαμαντάκι. Μία απολύτως ειλικρινή ταινία που μιλά σε πρώτο πρόσωπο στην ψυχή των παιδιών και αφηγείται με απόλυτα κατανοητό τρόπο μία ιστορία γύρω από όλους τους προβληματισμούς των αγοριών που σχετίζονται με την αρρενωπότητα, τον ανδρισμό, τον ερωτισμό και τη σχέση τους με το αντίθετο φύλο.

Ταινία που ανοίγει γόνιμες συζητησεις- Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα;

Σίγουρα είναι μία ταινία που προκαλεί συζητήσεις και ανοίγει έναν μεγάλο διάλογο γύρω από τη σεξουαλικότητα των παιδιών. Δεν είμαι ωστόσο σίγουρη πως η ταινία αυτή είναι προς όφελος των δασκάλων και των καθηγητών να προβάλλεται στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Γιατί τώρα μία ευσυνείδητη θεατρολόγος στο πλαίσιο του μαθήματός της έψαξε και βρήκε μια απολύτως κατάλληλη ταινία – μάλιστα μπήκε με ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών “CINEDU” του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- για να βρεθεί ξαφνικά κατηγορούμενη.

Κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία ούτε Δανία ούτε κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι μία χώρα με αντιθέσεις, με έντονο το συντηρητικό στοιχείο και η λέξη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο μυαλό πολλών γονιών ταυτίζεται σε υλικό πορνογραφίας.

Είναι μια χώρα που κάποιοι γονείς διαμαρτύρονται, γιατί το σχολείο του παιδιού τους στην παρέλαση δεν κράτησε συντονισμένο βηματισμό (ναι είναι αληθινό περιστατικό αυτό) και που δε θέλει τα παιδιά της να παρεκκλίνουν από το πρότυπο του πατρίς- θρησκεία -οικογένεια. Θα ήταν άραγε όλοι ευτυχισμένοι αν τα παιδιά τους έβλεπαν στο σχολείο μόνο καρτούν ή βίους Αγίων;
Τι και αν ακούμε καθημερινά τόσα και τόσα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο οικογενειακό και στο σχολικό περιβάλλον. Αρκεί να κρατάμε τους τύπους, να κάνουμε τον σταυρό μας και να εθελοτυφλούμε.

Ε σ΄αυτήν τη χώρα, αν ένας δάσκαλος είναι λίγο πιο φιλότιμος, και επιχειρήσει να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο με τους μαθητές του, γίνεται αντικείμενο λιθοβολισμού. Σας κάνει κάτι εντύπωση;

Δείτε το “Shower Boys”. Εννέα μόλις λεπτά διαρκεί, αλλά η αίσθηση που θα σας αφήσει και οι συζητήσεις που θα ανοίξει θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια μέσα σας.

Δες την ταινία δωρεάν για 14 ημέρες στο Cinobo
Το Cinobo δημιουργήθηκε από Έλληνες και βρίσκεται στα Εξάρχεια. Είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα για το σινεμά και σε αυτή μπορείς να δεις σχεδόν 1.000 ταινίες από όλο τον κόσμο και όλων των ειδών (μυστηρίου, κωμωδίες, ελληνικές, βραβευμένες και πολλές άλλες) απο smart TV, tablet, υπολογιστή, κινητό, ακόμα και offline.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα