Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τρώει ψαρόσουπα κατά την επίσκεψή του στο νησί Λίπνο, της ρωσικής επαρχίας Νόβγκοροντ Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP

ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ;

Ο "δοκιμαστής φαγητού" μοιάζει με επάγγελμα βγαλμένο απ' τον Μεσαίωνα, αλλά είναι πραγματικό. Και πολύ χρήσιμο για τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο δοκιμαστής φαγητού “είναι μια παράξενη δουλειά, αλλά είναι και μία θέση εργασίας που πάντα θα χρειάζεται προσλήψεις”, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Smithsonian. Απλώς μπορεί να μην είναι μία εύκολη δουλειά.

Με τα μάτια όλου του πλανήτη στραμμένα πάνω στον Ρώσο πρόεδρο εξαιτίας της εισβολής που διέταξε στην Ουκρανία, δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να τον δουν νεκρό. Και ανάμεσα σ’ αυτούς μπορούμε να συγκαταλέξουμε πολλούς αντιφρονούντες ή ακόμα και κατασκόπους.

Είναι λογικό, λοιπόν, να δημιουργείται η απορία αν ο Πούτιν έχει κάποιους άλλους να δοκιμάζουν το φαγητό του, απορία που θα έπρεπε να απασχολεί και τους καλεσμένους του, αλλά για το δικό τους πιάτο.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ρώσος πληροφοριοδότης, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ήπιε μία κούπα τσάι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο ξενοδοχείο “Millennium” στο Λονδίνο, και αμέσως μετά αρρώστησε βαριά. Πέθανε μέσα σε έναν μήνα, το 2006, αλλά όχι προτού προλάβει να κατηγορήσει τον Πούτιν ότι τον δηλητηρίασε με ραδιενεργό ποτό, σύμφωνα με την Washington Post.

Σε μια έρευνα του 2016, ένας συνταξιούχος Βρετανός δικαστής συγκέντρωσε στοιχεία που υποδείκνυαν ότι η δολοφονία του Λιτβινένκο “πιθανώς και να εγκρίθηκε” από τον Ρώσο πρόεδρο. Πάντως, δεν πεθαίνουν όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν πίνοντας τσάι. Κάποιοι από αυτούς έχουν εκτελεστεί μέχρι και δημόσια.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡο ΑΠΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ

Όταν ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε το 2006, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας μέχρι να πεθάνει. Προφανώς, ηγέτες όπως ο Πούτιν δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να περιμένουν εβδομάδες για να δουν αν κάποιος τους είχε σερβίρει ραδιενεργό τσάι. Το 2014, η Independent ανέφερε για μια συνάντηση στο Λονδίνο της ελίτ “Club des Chefs des Chefs”, όπου και διέρρευσαν λεπτομέρειες σχετικά με τον “δοκιμαστή φαγητού πλήρους απασχόλησης” του Ρώσου προέδρου.

Τη στιγμή που όλοι αυτοί οι “Chefs des Chefs” είχαν το προνόμιο να ετοιμάζουν φαγητό για τους ηγέτες όλου του κόσμου, ο προσωπικός σεφ του Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε ανάμεσά τους, καθώς ο μάγειρας του είναι μέρος της ασφάλειάς του.

AP Photo AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

Ο Πούτιν ακολουθεί την ίδια λογική που ακολουθούν και οι πρόεδροι των ΗΠΑ: αν οι σωματοφύλακες φτιάχνουν το φαγητό, τότε θεωρητικά πρέπει να είναι και ασφαλές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είναι γνωστό ότι ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από το φαγητό του από τη στιγμή που κάποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις ξέσπασαν στη χώρα του. Το 2018, σύμφωνα με τη Mirror, ο Πούτιν φέρεται να προσέλαβε “ακόμη περισσότερους” δοκιμαστές φαγητών μετά τις κατηγορίες ότι δηλητηρίασε τον διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

Ο Σκριπάλ, ένας κατάσκοπος των Ρώσων που πήγε να εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτέθηκε σε θανατηφόρο νευροδραστικό φάρμακο -ψεκάστηκε λογικά- σε ένα πάρκο του Σάλσμπερι, σύμφωνα με την Independent. Το γεγονός αυτό οδήγησε την αστυνομία να υποψιαστεί ότι η επίθεση ήταν μια εσκεμμένη και στοχευμένη απόπειρα δολοφονίας.

Και δεν εκτέθηκαν στο φάρμακο μόνο ο Σκριπάλ και η κόρη του αλλά και τυχαίοι περαστικοί.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κοντά του μόνο ανθρώπους που δοκιμάζουν τα γεύματά του για δηλητήριο καθώς οι ανησυχίες του επεκτείνονται και σε άλλες μορφές πιθανών δολοφονιών. Η New York Post ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες του Πούτιν δεν είναι απλώς φουσκωτοί με ψαρωτικά όπλα, αλλά μια εξειδικευμένη ομάδα που επιλέγεται με βάση συγκεκριμένων ικανοτήτων, όπως να γνωρίζουν πολλές γλώσσες, να έχουν μεγάλη αντοχή, ακόμη και να μην ιδρώνουν στη ζέστη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξοπλισμένοι με αλεξίσφαιρους χαρτοφύλακες και συσκευές που αποτρέπουν εκρήξεις, τις οποίες θα προσπαθήσει κάποιος να πραγματοποιήσει με τηλεχειριστήριο. Στα 35 τους, αυτοί οι σωματοφύλακες αντικαθίστανται από καινούργιους.

Είναι επίσης γνωστό ότι από την έναρξη κιόλας της πανδημίας, ο Πούτιν παίρνει πολύ στα σοβαρά την προφύλαξη που λέει ότι πρέπει να κρατάμε τους ανθρώπους μακριά μας. Ακόμα και οι σύμβουλοί του δεν τον πλησιάζουν περισσότερο από έξι μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποια στιγμή, προκειμένου να επισκεφτεί ένα ρωσικό νοσοκομείο με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον COVID-19, φόρεσε μαζί με τη μάσκα, και ολόκληρη στολή.

AP Photos Sergei Bobylev/TASS News Agency Pool Photo via AP

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ;

Ο Πούτιν μπορεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου να ελέγχει ακόμη πιο σχολαστικά το φαγητό του, αλλά η “επισιτιστική ασφάλεια” στην πραγματικότητα είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στους παγκόσμιους ηγέτες. Ωστόσο, η ιδέα του φτωχού αγρότη του Μεσαίωνα που ζούσε στην αυλή του βασιλιά, έπινε το κρασί και δοκίμαζε τα κρέατα πριν από εκείνον για να “προλάβει” το δηλητήριο, είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη.

Αν και το γαστρονομικό προσωπικό του Πούτιν μπορεί να μην παρευρεθεί στο Club des Chefs des Chefs, οι σεφ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν δουλειά παρόμοια με αυτή των μαγείρων του Κρεμλίνου. Οι σεφ του Λευκού Οίκου επιβλέπουν την προετοιμασία κάθε μπουκιάς που μπορεί να φάει ο πρόεδρος, ακόμα κι αν το φτιάχνει άλλος μάγειρας, όπως γράφει το Mashed.

Για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε έναν ελεγκτή φαγητού να τον συνοδεύει στη Γαλλία, σύμφωνα με το Smithsonian. Και ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προτιμούσε το γρήγορο φαγητό λόγω του “μακροχρόνιου φόβου του μήπως δηλητηριαστεί”, σύμφωνα με τον Insider.

Ο ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ

Η πιο σύγχρονη ιδέα της προετοιμασίας του φαγητού από γαστρονομικό προσωπικό ασφαλείας, φαινομενικά εξαλείφει την ανάγκη για έναν ειδικό δοκιμαστή -ακόμα κι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να απασχολεί έναν σε τακτική βάση. Αλλά ο Πούτιν μπορεί να προτιμά να κρατά έναν δοκιμαστή για ηθική υποστήριξη παρά για οποιοδήποτε πρακτικό σκοπό. Εξάλλου, ακόμη και οι “παραδοσιακές” μέθοδοι δηλητηρίασης μπορεί να χρειαστούν ώρες ή μέρες για να σκοτώσουν κάποιον.

Πολλά απ’ τα συνηθισμένα δηλητήρια απλώς δεν σκοτώνουν αρκετά γρήγορα ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν ακριβώς πριν από ένα γεύμα. Το περιοδικό Smithsonian σε συνομιλία με τον καθηγητή χημείας του Κέμπριτζ, Τζον Έμσλεϊ, διαπίστωσε ότι η λήψη υψηλών δόσεων στρυχνίνης και ατροπίνης μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε ένα 24ωρο, με το αρσενικό να προκαλεί εμετό “μέσα σε λίγες ώρες” και θάνατο πιθανώς “μέσα σε μια ημέρα”. Αλλά από όλα τα πιο δημοφιλή δηλητήρια, μόνο το κυάνιο, είπε το περιοδικό, μπορεί να σκοτώσει κάποιον πριν τελειώσει το δείπνο του.

Η δηλητηρίαση με κυάνιο είναι μια αρκετά δραματική υπόθεση, με τα θύματα να βιώνουν ζάλη, διεσταλμένες κόρες, σπασμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις.

Με ένα μόνο είδος δηλητηρίου να δρα τόσο γρήγορα ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ακριβώς πριν το γεύμα, η δημοσιογράφος του Smithsonian, Άσλεϊ Λούθερν, πιστεύει ότι οι ηγέτες όπως ο Πούτιν πιθανότατα θεωρούν τους δοκιμαστές φαγητών ως πλασέμπο.

“Ο δοκιμαστής φαγητού κάνει τον ‘βασιλιά’ να νιώθει πιο ασφαλής, αλλά δεν τον προστατεύει πραγματικά”, θα πει η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα