ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Η τρέλα ενός παράλογου πασχαλινού εθίμου στην Ελλάδα που συχνα καταλήγει σε ακρωτηριασμούς και θύματα.

Στις αρχές του μήνα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών ακολούθησαν έναν άντρα στην Αθήνα και τον σταμάτησαν για έλεγχο έξω από μία αποθήκη. Κρατούσε ένα χαρτοκιβώτιο που αποδείχθηκε ότι περιείχε 2.000 κροτίδες. Οι αστυνομικοί τού ζήτησαν να ανοίξει την αποθήκη, με αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά σε μια εντυπωσιακή« δύναμη πυρός»: Μέσα σε χαρτοκιβώτια, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, μετρήθηκαν περισσότερες από 365.000 κροτίδες. Ο άντρας συνελήφθη για παράβαση του Νόμου για τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και τα παιδικά αθύρματα, όπως είναι η τυπική διατύπωση στα διωκτικά έγγραφα.

Σε δύο μίνι μάρκετ στην Καρδίτσα κατασχέθηκαν τις προηγούμενες μέρες 2.300 κροτίδες, κι άλλα 1.200 βεγγαλικά διάφορων τύπων στην Ιεράπετρα. Σταγόνα στον ωκεανό. Ένας τρόπος για να καταλάβεις ότι πλησιάζει το Πάσχα είναι οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τα βεγγαλικά. Στα πανομοιότυπα κείμενα που αναρτώνται κάθε χρόνο, αναφέρεται, κάπως βαρύγδουπα, ότι οι Αρχές βάζουν σε εφαρμογή έναν «επιχειρησιακό σχεδιασμό», δηλαδή ότι κάνουν σκληρούς ελέγχους για το λαθρεμπόριο των παράνομων βεγγαλικών κι επίσης δίνουν οδηγίες στους πολίτες για τη μη αγορά και χρήση τους.

«Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα με ανήλικους, συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο», γράφει η πανομοιότυπη ανακοίνωση. Στην πράξη, τα πράγματα γίνονται κάθε χρόνο χειρότερα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Αστυνομίας αφορούν το 2020. Εκείνη τη χρονιά απασχόλησαν τις αρχές 212 υποθέσεις, που έμειναν όμως σε επίπεδο πλημμελήματος. Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Στατιστικά για ακρωτηριασμούς και θύματα δεν τηρούνται επίσημα, όμως εκτιμάται πως είναι δεκάδες κάθε χρόνο. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν ανήλικους σε κάποια επαρχιακή πόλη.

Από κατάσχεση στην Ιεράπετρα. ΕΛ.ΑΣ


ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Μεγάλες ποσότητες βεγγαλικών πωλούνται παράνομα σε μίνι μάρκετ, ακόμη και σε καταστήματα παιχνιδιών ή χαρτικών, ή απλώς διακινούνται χέρι με χέρι σε όλη την Ελλάδα. «Είναι σχεδόν όλα κινέζικα. Οι πιο σημαντικές ποσότητες εισάγονται παράνομα από τη Βουλγαρία κι ένα μικρότερο ποσοστό μέσω Ιταλίας», είπε στο Magazine αστυνομικός που υπηρετεί σε ακριτικό Νομό της Βόρειας Ελλάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κατασχεθεί στα σύνορα χύμα ποσότητες πυρίτιδας και άλλα υλικά, τα οποία προορίζονται για παράνομα εργαστήρια που στήνονται στην Ελλάδα πριν από το Πάσχα. Εκεί το τοπίο είναι ακόμη περισσότερο θολό.

Τα βεγγαλικά στα σύνορα έχουν στην πίσω πλευρά τους αυτοκόλλητα με οδηγίες στα βουλγάρικα. Αν ξύσεις λίγο το χαρτί, διακρίνεται από κάτω η κινέζικη ετικέτα. Οι περισσότερες συσκευασίες έχουν την κοινοτική σήμανση CE κι επίσης οδηγίες σε διάφορες γλώσσες. Σε κάποια από τα πακέτα που κατασχέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρονταν ως διανομείς δύο αλβανικές εταιρείες στα Τίρανα το Κόσσοβο, αντίστοιχα. Όλο το παράνομο εμπόρευμα ωστόσο, μεταφέρεται μαζικά με φορτηγά στη Βουλγαρία λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα.

«Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως σύνορα με την Ελλάδα, που είναι η βασική και κερδοφόρα αγορά, δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Βεγγαλικά περνούν όλο τον χρόνο, όμως η κατάσταση κορυφώνεται πριν από το Πάσχα», ανέφερε ο αστυνομικός.

Ο ίδιος εξηγεί το βουλγαρικό παράδοξο. Η νομοθεσία για την κατασκευή και το εμπόριο βεγγαλικών στη γειτονική χώρα έγινε πιο αυστηρή μετά από ένα ατύχημα σε εργοστάσιο εκρηκτικών, το οποίο στοίχισε τη ζωή 15 ανθρώπων. Ακόμη κι έτσι, όμως, το νομικό πλαίσιο στη Βουλγαρία είναι πιο χαλαρό από την Ελλάδα. Συμβαίνει έτσι το παράδοξο, συγκεκριμένα βεγγαλικά να παίρνουν πιστοποίηση για τη βουλγάρικη αγορά, όχι όμως και για την ελληνική, παρότι και οι δύο ειναι χώρες της ΕΕ. Το παραπάνω έχει επισημανθεί και παρουσιαστεί ως επιχείρημα πολλές φορές στα δικαστήρια από ανθρώπους που συλλαμβάνονται για λαθρεμπόριο μεγάλων φορτίων. Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, όμως, δεν χρησιμοποιούνται μόνο το Πάσχα.

Όλο το παράνομο εμπόρευμα ωστόσο, μεταφέρεται μαζικά με φορτηγά στη Βουλγαρία λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα. ΕΛ.ΑΣ


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Πρόσφατα το Εφετείο της Πάτρας εξέτασε την περίπτωση τραυματισμού ενός ανήλικου από πυροτεχνήματα. Οι γονείς του παιδιού είχαν στραφεί νομικά κατά μιας εταιρείας με έδρα την Κόρινθο, η οποία είχε αναλάβει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εκδήλωση έναρξης του πατρινού καρναβαλιού. Όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, που είναι σε γνώση του Magazine, το βάρος της καθαρής εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στο σόου ήταν 30 κιλά. Τα πυροτεχνήματα είχαν εισαχθεί από την Κίνα και θα ρίχνονταν από την ταράτσα ενός κτιρίου επτά ορόφων, από ύψος περίπου 30 μέτρων.

Ο 11χρονος βρισκόταν με τους γονείς τους στην πλατεία, ώστε να παρακολουθήσει το σόου των βεγγαλικών. Η εκδήλωση ξεκίνησε και τότε αισθανθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο πρόσωπο από πτώση αντικειμένου, το οποίο έμοιαζε με πέτρα. Αντίστοιχο ελαφρύτερο τραυματισμό ανέφεραν και άλλοι θεατές εκείνο το βράδυ. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο πρόσωπο. Υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις, όμως τελικά έχασε την όρασή του από το αριστερό μάτι σε ποσοστό 90%.

Ένα από τα επιχειρήματα της εταιρείας που είχε αναλάβει την εκδήλωση, ήταν πως ο τραυματισμός προκλήθηκε από κροτίδα ή κάποιο άλλο βεγγαλικό που είχαν ρίξει άλλοι θεατές δίπλα στον ανήλικο, παράλληλα με τα πυροτεχνήματα από την ταράτσα. Το παραπάνω επιχείρημα απασχόλησε τις αρχές, καθώς πράγματι το ίδιο βράδυ είχε γίνει «πόλεμος» στην πλατεία της Πάτρας.

Η αστυνομική έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι ο τραυματισμός προκλήθηκε από την πτώση μέρους της προωθητικής κατασκευής των πυροτεχνημάτων. Η αστοχία αποδόθηκε στην εισροή υγρασίας στα εκρηκτικά. «Λόγω της κακής πυροτεχνικής συνθέσεως και της εισροής υγρασίας, εκσφενδονίζονται θραύσματα, όπως είναι οι ως άνω πέτρινοι παράκυκλοι, που εν προκειμένω έπεσαν στους θεατές της εκδήλωσης», αναφέρεται στο πόρισμα. Το Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση 120.000 στην οικογένεια του παιδιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα