ΑP

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός επιζώντα του ναυαγίου στη Φολέγανδρο, αποκαλύπτει την αόρατη για τις ελληνικές Αρχές "διαδρομή της Καλαβρίας". Τι μας είπε ο Έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Το Magazine συνάντησε τον Αμπντουλάχ στον Κολωνό. Μιλήσαμε, επίσης, με τον Έλληνα διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το δίλημμα που τίθεται μπροστά μας είναι σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε», όπως είπε.

Δείτε το βίντεο με το αποκλειστικό ρεπορτάζ

Δεν έχεις πολλά πράγματα να πεις με έναν πατέρα που έχασε την οικογένειά του στη θάλασσα. Ο Αμπντουλάχ Χουσεΐν, Κούρδος του Ιράκ, βρισκόταν με ακόμη τουλάχιστον 50 ανθρώπους πάνω στο σκάφος που βυθίστηκε νότια της Φολέγανδρου, στις 21 Δεκεμβρίου. Μετά από πέντε ώρες στη θάλασσα, σώθηκαν μόνο οι 13. Τα ερασιτεχνικά βίντεο μέσα από το δουλεμπορικό είναι σπαραχτικά.

Την ίδια εβδομάδα βυθίστηκαν ακόμη δύο σκάφη στην ίδια γραμμή. Είχαν όλα ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Τριάντα νεκροί. Τουλάχιστον άλλοι τόσοι τυπικά αγνοούμενοι. Πάνω από 150 διασωθέντες στη θάλασσα ή σε βραχονησίδες, όχι κοντά στα ελληνοτουρικά σύνορα, αλλά στη μέση του Αιγαίου. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χάθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι μέσα σε τέσσερις μέρες, όχι προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά να την αποφύγουν.

Γιατί χαράχτηκε το νέο δρομολόγιο, η «διαδρομή της Καλαβρίας», όπως ονομάζεται στον κόσμο των δουλέμπορων; Μπορεί το ελληνικό Λιμενικό να το ανακόψει; Τι συμβαίνει με το αφήγημα της κυβέρνησης περί φύλαξης των συνόρων;



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα