For All Mankind Apple Tv

ΜΗΠΩΣ Η APPLE TV+ ΕΓΙΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ STREAMING;

Η Apple TV+ έγινε η πρώτη streaming πλατφόρμα με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έχει αυτή τη στιγμή μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές. Αυτά είναι τα best of της.

Οι προσπάθειες του Netflix να εισχωρήσει στα βραβεία Όσκαρ (και σε πρώτη φάση στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ) είναι ευρέως καταγεγραμμένες. Μετά τη βράβευσή του για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “White Helmets”, την πρώτη φορά που streaming πλατφόρμα είχε κερδίσει Όσκαρ, και αφού είχε πετύχει στη στόχευσή του να μην είναι μόνο το place to be για σειρές αλλά και καταφύγιο για auteurs, το Netflix είχε κάνει τα πάντα για να κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με το “Roma”.

Προσέλαβε ακόμα και τη Lisa Taback, κορυφαία σχεδιάστρια στρατηγικής για οσκαρικές καμπάνιες και νικηφόρα σε επτά περιπτώσεις Καλύτερης Ταινίας. Εκείνο το πλάνο μπορεί τελικά να ναυάγησε, όμως φέτος φαινόταν να είναι η χρονιά του “Power of the Dog”. Αυτό μέχρι που προέκυψε το “CODA” και η Apple TV+.

Πέρα από το “CODA” ωστόσο, και μετά από μία συγκρατημένη υποδοχή της πλατφόρμας με το “Morning Show” που βελτίωσε το “Defending Jacob” και εκτόξευσε αναπάντεχα το “Ted Lasso”, αυτή την περίοδο οι νέες σειρές της Apple TV+ κάνουν τον πιο μεγάλο θόρυβο. Θα δεις σε ποιες αναφερόμαστε αμέσως τώρα, ενώ παρακάτω θα βρεις και τα best of του streamer ως τώρα.

CODA

APPLE TV

Μία μικρή ταινία που τα κατάφερε. Πρώτα γράφοντας ιστορία στο Φεστιβάλ Sundance ως η πρώτη ταινία που έφυγε ποτέ με τα τρία μεγαλύτερα βραβεία της διοργάνωσης στην κατηγορία Αμερικανικού Δράματος (βραβείο του Grand Jury, βραβείο του κοινού, βραβείο Σκηνοθεσίας, ειδικό βραβείο για το σύνολο του καστ), και πιο πρόσφατα κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας τραβώντας το χαλί κάτω από το “Power of the Dog”.

Πηγές της Apple αναφέρουν πως, μετά τη νίκη του στα Όσκαρ, το “CODA” αύξησε τις προβολές του στην πλατφόρμα κατά 300%, έγινε το Νο. 1 πρόγραμμα της AppleTV+, και προσέλκυσε κατά 25% νέους θεατές στην υπηρεσία. Η Apple είχε κλείσει την ταινία με συμφωνία διανομής ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Sundance, αλλά φαντάζομαι δεν το μετανιώνει.

Severance

Apple Tv

Στο άμεσο μέλλον, θα ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτής της πρότασης. Αλλά στο λίγο πιο μακρινό μέλλον, η εταιρεία τεχνολογίας Lumon Industries προσφέρει μία διαδικασία που παρέχει στους υπαλλήλους της μία μοναδική αντίληψη σχετικά με την έννοια της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής: Όσο εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν έχουν αναμνήσεις από την προσωπική τους ζωή, ενώ αντίθετα όταν βρίσκονται σπίτι δε μπορούν να θυμηθούν τίποτα από τη μέρα τους στο γραφείο.

Αυτό είναι το ξεκίνημα πίσω από αυτό το νέο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του παραγωγού/σκηνοθέτη Ben Stiller και του πρωτοεμφανιζόμενου σεναριογράφου/δημιουργού Dan Erickson στην Apple TV+, με ένα καστ που ανάμεσα σε άλλους βρίσκονται ο Adam Scott, η Patricia Arquette, ο John Turturro και ο Christopher Walken. Η ιδέα κάποιων γιγάντιων ομίλων τεχνολογίας που ελέγχουν τις ζωές μας είναι βλοσυρή θεματολογία και σίγουρα μία από τις πιο μοντέρνες ανησυχίες μας, αλλά το “Severance” ανοίγει την ομπρέλα αντιμετωπίζοντας το ψυχικό κόστος της εταιρικής απάθειας και εκμετάλλευσης.

Η σειρά έχει πλήρη επίγνωση της αποξένωσης που αισθάνεται ένας εργαζόμενος όταν συνειδητοποιεί πως η ανθρώπινη υπόστασή του δε θεωρείται το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτόν, και πως η συναισθηματική αστάθεια που μπορεί κατά καιρούς να βιώνει θεωρείται πρώτα και κύρια πρόβλημα για τους εργοδότες του. Γνωρίζει επίσης πως όταν χρησιμοποιείς τη δουλειά σου ως διαφυγή από προσωπικά προβλήματα, όχι απλά δε θεραπεύεσαι αλλά μένεις και στάσιμος. Οπότε τώρα είσαι απλά ένας άνθρωπος υπό κατάρρευση που βοηθάει άλλους να γίνουν πλουσιότεροι, και ο πόνος που καταπιέζεις στη δουλειά σου θα ξεσπάσει τελικά απροσδόκητα στο σπίτι σου.

Pachinko

Apple Tv

Δε μπορώ να βγάλω τελικό συμπέρασμα έχοντας δει μόνο τέσσερα επεισόδια του “Pachinko” από τα οκτώ, πάντως ως τώρα αυτό το νέο show της Apple TV+ διαμορφώνεται στην καλύτερη σειρά της χρονιάς ως τώρα. Το bestseller της Min Jin Lee διασκευάζεται σε ένα πανάκριβο δραματικό έπος που ξεκινά με έναν απαγορευμένο έρωτα και κορυφώνεται σε μία ιστορία για τον πόλεμο και την ειρήνη, την αγάπη και την απώλεια, τον θρίαμβο και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που ταξιδεύει στην Κορέα, στην Ιαπωνία και την Αμερική.

Το καστ περιλαμβάνει την οσκαρική Youn Yuh-jung του Minari, θρύλο της Νότιας Κορέας, μαζί με τους Lee Min-ho, Jin Ha, Anna Sawai, και Kaho Minami, ενώ showrunner και σεναριογράφος της σειράς είναι η Soo Hugh της πρώτης σεζόν του “Terror”. Τα σκηνοθετικά καθήκοντα μοιράζονται μεταξύ του Kogonada απ’ τον οποίο είδαμε πρόσφατα την πρώτη σημαντική sci-fi ταινία της χρονιάς, το “After Yang”, και του Justin Chon.

Η ιστορία του Pachinko εξισορροπεί τις τρεις οπτικές της Sunja, της κεντρικής ηρωίδας της σειράς: από την παιδική της ηλικία μέχρι την ηλικιωμένη εκδοχή της που υποδύεται η Youn Yuh-jung, της οποίας οι αναμνήσεις από τα νιάτα της στην αποικιακή Κορέα και την Οσάκα θα ξυπνήσουν μετά τον ερχομό του εγγονού της, Solomon (Jin Ha), από την Αμερική. Μετά από την επιστροφή αυτή η Sunja θα παλέψει με την επιθυμία και τον φόβο της να επισκεφθεί την Κορέα και ο ίδιος ο Solomon θα πρέπει να συμβιβαστεί με το βάρος του οικογενειακού του ιστορικού.

Το pachinko στο μεταξύ είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι που συναντάται συνήθως στα ιαπωνικά arcades, του οποίου οι παίκτες βασίζονται στην τύχη για να κερδίσουν. Ως παιχνίδι είναι ένα συναρπαστικό μοτίβο για τη σειρά και η καλοτυχία επηρεάζει γενικώς το show με υπέροχους τρόπους, όπως οι τυχαίες συναντήσεις και οι επακόλουθες συνετές αποφάσεις που θα αλλάζουν την πορεία της Sunja. Το παιχνιδάδικο, μάλιστα, ενός εκ των χαρακτήρων όπου μπορεί να παίξει κανείς pachinko είναι ο χώρος όπου εκτυλίσσονται τα credits της σειράς.

Κατά τη διάρκεια των credits αυτών εμφανίζονται στιγμιότυπα από τις τραγωδίες των χωρών όπου έχει βρεθεί η οικογένεια, ενώ αμέσως μετά βλέπουμε το καστ να χορεύει ανέμελα το Let’s Live For Today των Grass Roots. Είναι μία συγκινητική απεικόνιση αντοχής και κανείς στη σειρά δεν ενσαρκώνει αυτό το συναίσθημα περισσότερο από τη Sunja της Kim Minha. Όλες οι εκδοχές της Sunja είναι υπέροχες, από την υποσχόμενη Yu-na Jeon που την υποδύεται ως παιδί ως την οσκαρική Youn Yuh-jung, όμως ο κρίκος του Pachinko είναι η Sunja της Kim.

Σχετικά πρωτάρα ακόμα, η Kim πρέπει να αποδώσει τα πιο δύσκολα χρόνια της Sunja, οδηγώντας τον χαρακτήρα της από τη νεανική αφέλεια ως την ατσάλινη πυγμή που σταδιακά διαμορφώνει. Κάθε απόφαση της ηθοποιού, οι λυγμοί της, η λαχτάρα, οι στιγμές υπερηφάνειας της, είναι όλα ατόφια και απτά.

Slow Horses

Apple Tv

Ξεκινώντας με μία πρώτη σεζόν έξι επεισοδίων (θα υπάρξει μία, τουλάχιστον, επιπλέον σεζόν που έχει ήδη γυριστεί), αυτό το βρετανικό κατασκοπευτικό δράμα είναι μεταφορά της αναγνωρισμένης ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων από τον Mike Herron. Όπως συμβαίνει και στη σειρά των βιβλίων, η σειρά της Apple TV+ περιστρέφεται γύρω από το Slough House, ένα τμήμα χαμηλού επιπέδου της MI5 που φιλοξενεί πράκτορες που έχουν απορριφθεί μετά από δαπανηρά λάθη, φτάνοντας σε αδιέξοδο στην καριέρα τους.

Ο Gary Oldman πρωταγωνιστεί (στον πρώτο του τηλεοπτικό ρόλο ως regular) ως επικεφαλής του Slough House, Jackson Lamb, μαζί με τους Kristin Scott Thomas, Jonathan Pryce, Olivia Cooke και Jack Lowden.

Η τηλεοπτική μεταφορά έρχεται από τον Will Smith (τον σεναριογράφο του “Veep”, όχι τον ράπερ/ηθοποιό/χαστουκιστή) και περιλαμβάνει επίσης τον Graham Yost του “Justified” μεταξύ των παραγωγών του.

Η αυθόρμητη σύγκριση θα γίνει με το “Tinker Tailor Soldier Spy”, αλλά τούτο το πρότζεκτ του Gary Oldman δεν είναι τόσο υπολογισμένο, μοιάζει περισσότερο με το “Justified” του Yost που προαναφέρθηκε σε σχέση με το πώς βασίζεται σε αιχμηρούς διαλόγους και χαρακτήρες που μοιάζουν άμεσα τρισδιάστατοι για να λειτουργήσει. Ξεχωρίζει ανάμεσά τους η Cooke και φυσικά ο Lamb του Oldman, ένας κουρελιασμένος τύπος που κάνει σε καθημερινή βάση γνωστή την περιφρόνησή του για την ομάδα του, θυμίζοντας διαρκώς σε όλους τους πως είναι η φύρα των πραγματικών κατασκόπων και πως τους μισεί.

Αν σου ακούγεται αστείο έχεις υποθέσει σωστά. Το “Slow Horses” μοιάζει με κωμωδία καταστάσεων που μασκαρεύτηκε σε στιβαρό κατασκοπευτικό θρίλερ.

WeCrashed

Apple Tv

Φαίνεται πως αυτή η τηλεοπτική περίοδος ανήκει στις προβληματικές ηγετικές φιγούρες της Silicon Valley. Πρώτα με το “Super Pumped” και το Uber, μετά με το “Dropout” και τη Theranos, τώρα με το “WeCrashed” και το WeWork.

Τα γραφεία δεν είναι απλώς ένας χώρος συνεργασίας. είναι μέρη για να συνεργαστούν και να κοινωνικοποιηθούν και να βρουν μεγάλες ιδέες για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ή ένα Guinness στο happy hour. Δεν ήμασταν ποτέ θαυμαστές, αλλά είμαστε αρκετά αντικοινωνικοί.

Όσοι ήταν λάτρεις της ιδέας πως τα γραφεία μίας εταιρείας δεν είναι απλώς ένας χώρος συνεργασίας αλλά το τέλειο μέρος κοινωνικοποίησης, είχαν καταβάλει αδρά ποσά σε πλαίσιο συνδρομής με σκοπό να μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της WeWork – μία πρακτική που επέτρεψε στη WeWork να επεκταθεί ραγδαία σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Ο Adam Neumann όμως που υποδύεται εδώ ο Jared Leto, είχε τελικά απομακρυνθεί από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2019 για μυριάδες ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση.

Το “WeCrashed” λοιπόν που βασίζεται σε δημοφιλές podcast, είναι μυθοπλασία για την άνοδο και την πτώση του Neumann. Δεν είναι παραπάνω από μέτριο ως τώρα, αλλά επενδύει πολύ στον Leto και την Anne Hathaway που συμπρωταγωνιστεί στη σειρά.

The Afterparty

Apple Tv

Μετά τα πολλά τελευταία χρόνια που αφιερώθηκαν στον κινηματογράφο, ο Christopher Miller και ο Phil Lord κάνουν ξανά τηλεόραση. Οκτώ επεισόδια κωμωδίας μυστηρίου που ακολουθεί την αστυνομική έρευνα για έναν φόνο μετά από ένα σχολικό reunion. Η Tiffany Haddish, ο Ike Barinholtz, η Ilana Glazer, η Jamie Demetrio και ο Dave Franco είναι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, ενώ κάθε επεισόδιο θα αφηγείται τα γεγονότα της βραδιάς μέσα από τον φακό διαφορετικού είδους ταινίας κάθε φορά, ανάλογα με την προσωπικότητα και την οπτική των διαφορετικών χαρακτήρων. Από ρομαντική κωμωδία μέχρι θρίλερ και μιούζικαλ, η σειρά θα τα κάνει όλα.

Το “Afterparty” δεν αφήνει απλώς τον κάθε χαρακτήρα του να λάμψει, αλλά παρουσιάζει το πώς βλέπουν τον εαυτό τους στον κόσμο – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ένα επεισόδιο γίνεται μια ταινία δράσης τύπου “Fast and Furious”. Αυτό το επίπεδο πειραματισμού στα είδη σημαίνει ότι το “Afterparty” επανεφευρίσκει τον εαυτό του σε κάθε επεισόδιο καθώς ανιχνεύει το κεντρικό του μυστήριο. Με κάθε αφηγητή πιο αναξιόπιστο από τον προηγούμενο, τα γεγονότα και οι εκδοχές της μοιραίας βραδιάς επανακαθορίζονται με κάθε μαρτυρία. Το αποτέλεσμα είναι, πολύ απλά, μία από τις πιο παιχνιδιάρικες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών.

ΤΑ BEST OF ΤΗΣ APPLE TV+

Ted Lasso Apple Tv

Ted Lasso
Δε χρειάζεται συστάσεις. Η πιο αγαπημένη κωμωδία της περασμένης χρονιάς. Δες εδώ πώς τα κατάφερε από το πουθενά.

Little America
Δεν είχε την προώθηση του “Morning Show’, ούτε τα νούμερα του “Ted Lasso”, αλλά είναι μία από τις αθόρυβα καλύτερες σειρές στον προγραμματισμό της Apple TV+ ως τώρα.

Η δημιουργική ομάδα πίσω από το υποψήφιο για Όσκαρ “The Big Sick”, o Alan Yang και o κωμικός Kumail Nanjiani (Silicon Valley, Portlandia, Eternals), βάσισαν το ανθολογικό “Little America” στις αληθινές, τρυφερές, αστείες, συχνά αναπάντεχες ιστορίες μεταναστών που έχει δημοσιεύσει το Epic Magazine, και τις εμπιστεύτηκαν σε λιγότερο γνωστό υποκριτικό και σκηνοθετικό ταλέντο που αποδείχθηκε απολύτως κατάλληλο για να τις ζωντανέψει. Οι ανθολογικές σειρές είναι φύσει ασυνεπείς ως προς την ποιότητα κάθε επεισοδίου τους ξεχωριστά, πέντε ωστόσο από τα οκτώ επεισόδια του “Little America” είναι πραγματικά σπουδαία.

For All Mankind
Η περιπέτεια της Apple TV+ για τον αγώνα δρόμου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το φεγγάρι ήταν αρκετά καλή από την πρώτη της σεζόν. Ωρίμασε στη δεύτερη όμως.

Στην εναλλακτική πραγματικότητα της σειράς, η Σοβιετική Ένωση προσγειώθηκε πρώτη στη σελήνη και οι Αμερικανοί προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Μέχρι την αρχή της δεύτερης σεζόν το 1983, η ανθρωπότητα έχει κάνει αποικίες στο φεγγάρι, ο John Lennon ζει ακόμα, και ο Πάπας John Paul II έχει δολοφονηθεί.

Η σειρά υποστηρίζει τον ραγδαίο πλέον ρυθμό της, οι ήρωες και η ηθική τους είναι πιο γκρίζοι από ποτέ – κάποιοι μάχονται τη στρατιωτικοποίηση της NASA, κάποιοι τη χρησιμοποιούν για το συμφέρον τους και κάποιοι βρίσκονται στο απόγειο μίας διαμάχης που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο – και το δέος που προκαλούν τα ταξίδια της ανθρωπότητας στο διάστημα κερδίζονται με εντυπωσιακό set design. Από τις σειρές που άργησαν, αλλά απογειώθηκαν.

Dickinson Courtesy of Apple

Dickinson
Το “Dickinson” είναι η ιστορία ενηλικίωσης της διάσημης ποιήτριας Emily Dickinson. Ένα αλλόκοτο, αναχρονιστικό χρονικό που ακολουθεί τη ζωή της νεαρής γυναίκας όσο εξερευνά τη γραφή της, τον κόσμο και τη σεξουαλικότητά της, μαχόμενη ταυτόχρονα τις προσδοκίες της κοινωνίας για τις γυναίκες. Η Hailee Steinfeld δίνει μία μαγνητική ερμηνεία ως Emily, με σχεδόν υπερφυσική αίσθηση του κωμικού και του δραματικού timing.

Το 2021 είδαμε τη 2η σεζόν της σειράς που έθεσε το ερώτημα της διασημότητας στην ηρωίδα της, αλλά και την 3η σεζόν που άνοιξε τον ορίζοντά της – και της πλοκής – βάζοντας στο παιχνίδι τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Mythic Quest
Ο Charlie Day και η Megan Ganz του “It’s Always Sunny in Philadelphia” δημιούργησαν πέρσι άλλη μία κωμωδία για εγωκεντρικούς τύπους που αρνούνται να μεγαλώσουν. H παρουσία του David Hornsby εκείνης της σειράς, είναι και εδώ ισχυρή τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες. Ο Rob McElhenney είναι και εδώ παραγωγός και πρωταγωνιστής, και υποδύεται τον creative director μίας ομάδας από video game developers.

Το “Mythic Quest” είναι η σπάνια workplace κωμωδία που ασχολείται όντως με το workplace της δεδομένης κωμωδίας, και ας μην το υποτιμάμε αυτό γιατί πολλές από αυτές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάποιο τελείως διαφορετικό περιβάλλον και δε θα άλλαζε σχεδόν τίποτα. Δεν πετυχαίνουν όλα τα πειράματα της σειράς εξίσου, όμως ο πειραματισμός στο “Mythic Quest” πρέπει μόνο να ενθαρρύνεται.

Home Before Dark
Στο τσακ δεν είχε μπει στις καλύτερες περσινές σειρές μου, αλλά ήταν τίμιο honourable mention. Είναι, επίσης, μακράν η πιο αθόρυβη από τις καλές σειρές της Apple TV+ και έχει ανάγκη τη δημοσιότητα.

Ένα κορίτσι (Brooklynn Prince) μετακομίζει σε μια παραλίμνια πόλη όπου κάποτε ζούσε ο πατέρας της (Jim Sturgess). Όσο είναι εκεί θα ανακαλύψει μία παγωμένη αστυνομική υπόθεση που όλοι, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της, προσπάθησαν να θάψουν. Στη συνέχεια εξερευνά και μία έκρηξη σε φάρμα που θα την οδηγήσει σε μάχη με μία πανίσχυρη εταιρεία.

Η Prince είναι το διαμαντάκι που είχε ξεπηδήσει από το “The Florida Project”, ενώ ο χαρακτήρας της βασίζεται στην αληθινή Hilde Kate Lysiak που σε ηλικία 14 ετών είχε καταγγείλει έναν δολοφόνο.

Servant
Αλλοπρόσαλλος M. Night Shyamalan, αλλά αυτό δεν είναι νέο. Μαύρη κωμωδία ψυχολογικού τρόμου παραγωγής του, γύρω από ένα ζευγάρι που, μετά τον θάνατο του μωρού τους, άρχισαν να μεγαλώνουν μία κούκλα στη θέση κανονικού μωρού για να μη διαταραχθεί περαιτέρω η ψυχολογία της μητέρας. Όταν όμως μπήκε στη ζωή τους μία νεαρή νταντά για το μωρό (ναι, για την κούκλα), τα πράγματα πήραν μία ολοένα και πιο αδιανόητη τροπή.

Από τις σειρές που αρνούνται την κατηγοριοποίηση (ή καν τις εύκολες περιγραφές), και πετυχαίνουν έναν δύσκολο τόνο μεταξύ χαζοβιόλικου και γκροτέσκ, όξινου χαμόγελου και φρίκης. Το “Servant” της Apple TV+ έχει περιχαρακώσει τον δικό του χώρο στην πρεστίζ τηλεόραση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα