Ο "βασιλιάς" ΛεΜπρον Τζέιμς έτοιμος για το μεγάλο ρεκόρ AP

Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο “ΚΥΡΙΟΣ 38.388” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Το πιο μεγάλο ρεκόρ του ΝΒΑ, αυτό του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών, ετοιμάζεται να σπάσει ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Θέλει 460 πόντους για να προσπεράσει τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και πιθανότατα να το πετύχει στις 9/2 εναντίον των Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Οι τελευταίες μέρες του 2022 και οι πρώτες του 2023 στο ΝΒΑ ήταν γεμάτες από μεγάλες scoring nights που λένε και οι Αμερικανοί. Βραδιές με μεγάλα ρεκόρ πόντων από τους σταρ της λίγκας. Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε την αρχή με 60 και 50π, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σταμάτησε στους 55 και ο Ντόνοβαν Μίτσελ έκανε ρελάνς με 71! Η φύση του ΝΒΑ είναι τέτοια που ευνοεί τέτοια ρεκόρ, αφού το ένας εναντίον ενός και το “σας παίζω μόνος μου” υπερκαλύπτει πολλές φορές συστήματα και ομαδικότητα.

Ο θεατής πληρώνει (και πληρώνει πολλά) για να θαυμάσει τους μέγκα σταρ να κάνουν τα δικά τους, να σαρώνουν τις αντίπαλες άμυνες και ο ένας να κερδίζει τους πέντε! Αυτό απαιτούν το σταρ σίστεμ και οι μπίζνες, γι αυτό και οι ακριβοπληρωμένοι μπασκετμπολίστες παίζουν -αν μπορούν- και στα 48 λεπτά των αγώνων τους.

Το 2023, πάντως, επιφυλλάσσει και το μεγαλύτερο ρεκόρ που θα δει φέτος το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Να φτάσει δηλαδή τους 38.388π και να γράψει ιστορία, για ένα επίτευγμα που πολλά χρόνια τώρα κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Ο θρυλικός Καρίμ, που έπαιξε 20 χρόνια και έκανε το ρεκόρ φορώντας τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς και των Λος Άντζελες Λέικερς ήταν μακράν ο αρχισκόρερ του πρωταθλήματος και οι συνολικοί πόντοι του έμοιαζαν με το Έβερεστ, για κάθε επίδοξο σκόρερ, που θα προσπαθούσε να το σπάσει. Δεν το αποτόλμησε, δεν το σκέφτηκε καν. Ούτε κι ο Μάικλ Τζόρνταν…

Κι όμως. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς χρειάστηκε μια σεζόν λιγότερη από τον τεράστιο Τζαμπάρ για να φτάσει, εν τέλει, στην υψηλότερη μπασκετική κορυφή του κόσμου. Ακόμη δεν έχει πατήσει, αλλά πλησιάζει ολοταχώς. Με τους 25π που πέτυχε τα ξημερώματα του Σαββάτου για μας στην Ελλάδα, βράδυ στο Λος Αντζελες, εναντίον των Ατλάντα Χοκς, ο καλύτερος μπασκετμπολίστας της σύγχρονης εποχής, μετράει 37.928π και θέλει άλλους 460 για να περάσει τον Καρίμ.

Ήδη τα μεγαλύτερα αμερικάνικα δίκτυα μετρούν αντίστροφα για το μεγάλο ρεκόρ προσπαθώντας να προσδιορίσουν και το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί. Αν λάβουμε υπόψη το μέσο όρο του ΛεΜπρον στην καριέρα του (27.2π) ο 38χρονος άσος θα χρειαστεί ακόμα 17 αγώνες για να περάσει τον Τζαμπάρ.

Κι αν δει κανείς το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό το ρεκόρ να γίνει στις 9 Φεβρουαρίου, όταν οι Λέικερς θα υποδεχθούν τους Μιλγουόκι Μπακς. Θα γιορτάσει το ρεκόρ του ο ΛεΜπρον με συνδαιτημόνα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (και σε παναμερικανική μετάδοση); Ωραιότατα αφού το ρεκόρ του Τζαμπάρ θα πέσει κόντρα στις δυο ομάδες του Καρίμ αλλά και τον τωρινό σουπερ-άσο του ΝΒΑ.

Άλλοι το οριοθετούν τρεις μέρες αργότερες στο Σαν Φρανσίσκο, όταν οι Λέικερς θα επισκεφθούν την έδρα των πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Του το’ πε και ο Τζαμπάρ

Ο ΛεΜπρον έκλεισε τα 38 του χρόνια στις 30 Δεκεμβρίου όταν σκόραρε 47 πόντους κόντρα στους Χοκς (στην Ατλάντα). Έπαιζε λες και ήταν ακόμη 19 ετών και ξεκινούσε την καριέρα του φορώντας τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Αυτό το εφηβικό πάθος, η όρεξη για μπάσκετ, του ανανεώνουν κάθε φορά τα κύτταρα και ο βετεράνος ΛεΜπρον πέφτει στο παρκέ, κυνηγάει μπάλες και σκοράρει, κερδίζοντας κατά κράτος τους νεότερους αντιπάλους του.

Εντάξει δεν σαρώνουν οι Λέικερς στο πέρασμά τους φέτος, αν και τελευταία -με τον ΛεΜπρον να οργιάζει- έχουν ξανανιώσει φτάνοντας το ρεκόρ τους στο 18-21. Ο Τζέιμς έχασε το ματς με το Μαϊάμι στις 5/1. Εκτός από τους 47π που πέτυχε στην Ατλάντα, δυο μέρες αργότερα έβαλε άλλους 43π στους Χόρνετς και έγινε ο δεύτερος άνω των 38 βετεράνος που σκόραρε +40π σε δυο σερί αγώνες.

Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά ο ΛεΜπρον είναι απτόητος. Δείτε τα τελευταία του κατορθώματα:

  • ΝτάλαςΜάβερικς-Λεικερς (25/12/2022) 124-115, 38π
  • Ορλάντο Μάτζικ-Λέικερς (27/12/2022) 110-129, 28π
  • Λέικερς-Μαϊάμι Χιτ (28/12/2022) 112-98, 27π
  • Ατλάντα Χοκς-Λέικερς (30/12/2022)121-130, 47π
  • Σάρλοτ Χόρνετς-Λέικερς (2/1/2023),115-129, 43π
  • Λέικερς-Ατλάντα Χοκς (6/1/2023) 130-114 ,25π

Στο ματς των γενεθλίων του ο ΛεΜπρον ήταν απολαυστικός αφού άγγιξε το τριπλ-νταμπλ, καθώς εκτός από τους 47π που πέτυχε είχε ακόμη 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Πάρτε μια ιδέα για το ακριβώς έκανε.

Η εμφάνιση του ενθουσίασε ακόμη και τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που έγραψε ένα εμπνευσμένο τουίτ για τα 38 χρόνια του Τζέιμς, αλλά και το ρεκόρ που έρχεται

Ο Καρίμ έχει δώσει ήδη την ευχή του για το ρεκόρ. “Είμαι ανυπόμονος να το δω” έλεγε στο ξεκίνημα της σεζόν ο 75χρονος μύθος του ΝΒΑ: “Δεν βλέπω τα ρεκόρ σαν προσωπικά κατορθώματα. Είναι ανθρώπινα επιτεύγματα και έχουν μια συνέχεια. Τι εννοώ; Αν ένας άνθρωπος πετύχει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, όλοι θα πρέπει να βάλουμε στόχο να το πετύχουμε. Είναι ελπίδα και έμπνευση μαζί. Ο Ρότζερ Μπάνιστερ έσπασε το ρεκόρ των τεσσάρων λεπτών στο ένα μίλι το 1954. Από τότε 1.400 αθλητές έχουν σπάσει αυτό το χρόνο και το ρεκόρ έχει βελτιωθεί κατά 17 δευτερόλεπτα. Όλοι κερδίζουμε όταν ένα ρεκόρ σπάει κι αν ο ΛεΜπρον ξεπεράσει το δικό μου, θα είμαι ο πρώτος που θα φωνάξω υπέρ του”!

Ο σέντερ που άφησε το αποτύπωμα του στο παγκόσμιο μπάσκετ με το σκάι χουκ, που δεν κατάφερε κανείς να το κόψει, χρειάστηκε 1.560 αγώνες κανονικής περιόδου ΝΒΑ για να φτάσει τους 38.387π, τους περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Τέσσερις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, άλλες τόσες MVP των τελικών αλλά και του πρωταθλήματος, έπαιξε σε 18 all star game και είναι, εκτός των άλλων, τρίτος κορυφαίος ριμπάουντερ όλων των εποχών πίσω από τους θρυλικούς Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και Μπιλ Ράσελ.

Η φροντίδα του ΛεΜπρον από τον … ΛεΜπρον

Την ίδια ώρα ο ΛεΜπρον δείχνει ακαταπόνητος. Φροντίζει άλλωστε ο ίδιος τον εαυτό του, όσο κανείς άλλος στον κόσμο. Όπως είχε γράψει παλιότερα η Νίκη Μπάκουλη ο σουπερ σταρ των Λέικερς ξοδεύει σχεδόν 1.5εκ δολάρια για τις αποθεραπείες του και την διατήρηση του κορμιού του στα επίπεδα για να βάζει … 47 πόντους, ενώ είναι ήδη 38 ετών.

Δεν κάθεται με τις ώρες στον πάγο, ούτε κάνει μια προσεχτικά διαμορφωμένη για το σώμα του εκγύμναση, γνωρίζοντας κάθε λεπτομέρεια για το που μπορεί να φτάσει τρέχοντας, ή κάνοντας άλματα πάνω στο παρκέ. Ο προγραμματισμός του θυμίζει ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάπως έτσι έχει καταφέρει όλα αυτά που βρίσκονται πλέον στην 19χρονη θητεία του στο ΝΒΑ.

Έξι δαχτυλίδια πρωταθλητή, δυο MVP των τελικών, 6 συνολικά στο πρωτάθλημα και 19 παρουσίες σε ολ-σταρ γκέιμ, μαζί με 37.928 πόντους σε 1.396 αγώνες. Το ρεκόρ θα το κάνει σε τουλάχιστον 1.413 αγώνες: 147 λιγότερους από τον Τζαμπάρ.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ εν δράσει το 1983 κόντρα στους Μπλέιζερς AP

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το να σπάσει το πιο περιζήτητο ρεκόρ του ΝΒΑ είναι υπέροχο, αλλά μέσω του ESPN έστειλε και μήνυμα στους Λέικερς:Δεν με ενδιαφέρει να παίζω μόνο για να σπάσω το ρεκόρ του Καρίμ. Εγώ θέλω να κερδίζω. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ανήκω σε ένα κλαμπ που έχει συνηθίσει να χάνει και βρίσκεται κάτω από το 50%. Σίγουρα έχουμε βελτιωθεί τελευταία, αλλά πρέπει να φτάσουμε αλλού. Να νικάμε στο υψηλότεορ επίπεδο. Να σπάω ή να δημιουργώ ρεκόρ, προσπερνώντας τους μεγαλύτερους παίκτες του παρελθόντος ηττημένος δεν είναι στο DNA μου.

Θέλω να παίζω για νίκες και όχι για τους δικούς μου πόντους. Κι αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι”

Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Τζέιμς θα σπάσει το ρεκόρ του Τζαμπάρ όλο το ΝΒΑ θα κρατήσει για λίγο την ανάσα του. Και όλο το ΝΒΑ θα ήθελε να δει αυτή τη στιγμή ζωντανά. Ο Τάιρον Λου, προπονητής των Λος Άντζελες Κλίπερς, τον οποίο ο ΛεΜπρον είχε … βάλει με το ζόρι χεντ-κόουτς στο Κλίβελαντ είναι ένας απ’ αυτούς που δεν θέλουν να χάσουν με τίποτε αυτό το παιχνίδι: “Ευτυχώς είμαστε στην ίδια πόλη και θα μπορέσω να βρεθώ στο γήπεδο. Ακόμη κι αν έχουμε παιχνίδι οι Κλίπερς, θα ήθελα να είμαι παρών γιατί είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Αγαπάω τον ΛεΜπρον για όσα έκανε για μένα, αλλά και για όσα υπερασπίζεται πάνω στο παρκέ.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα