Ο Παντελής Καναράκης σε παλαιότερη παράσταση. PAPADAKIS PRESS/ EVANGELOS_GKIKOPOULOS/

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΩΣ ΙΗΣΟΥΣ ΜΕ ΝΤΕΚΟΛΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV

Ένα "μη θέμα" έδειξε για μια ακόμη φορά τα συντηρητικά αντανακλαστικά που έχουν οι πανελίστες της ελληνικής τηλεόρασης.

Πρόσωπο των ημερών: Παντελής Καναράκης. Αφορμή: ασήμαντη. Αιτία: ένα συνεχές εμπρός πίσω με μπόλικο ναι μεν αλλά και έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Βάλε «Θεός αν είναι» να παίζει από πίσω κι αργότερα αν θες ακούς και Σαντικάι για να φτιάξεις ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Ο Παντελής Καναράκης φωτογραφήθηκε για το περιοδικό «Κοίτα» με ακάνθινο στεφάνι ως άλλος Ιησούς. Δεν έμεινε στο στεφάνι και πρόσθεσε μενταγιόν το οποίο έστεκε πάνω στο ανοιχτό (και βαθύ) ντεκολτέ του. Ο Παντελής Καναράκης στο πλαίσιο του concept «κακέκτυπο Madonna like a prayer» πόζαρε με τους συνεργάτες του, αναπαριστώντας τον Μυστικό Δείπνο. Το ντεκολτέ συνεχίζει ως έχει.

Να περάσει το μήνυμά του, θέλησε το περιοδικό και οφείλω να μην αμφισβητήσω την πρόθεση, όπως οφείλω να εκφράσω την αντίθεσή μου ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα.

Να γίνει ντόρος, να συζητηθεί, να προκαλέσει. Στην αρχική πρόθεση βάλε κι αυτές να μας βρίσκονται.

Όπως κι έγινε. Οι πρωινές εκπομπές πήραν τις φωτογραφίες και τις έκαναν φύλλο και φτερό. Έντονες οι αντιδράσεις αλλά για όλους τους λάθος λόγους.




Ο Κώστας Τσουρός στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» φάνηκε να ενοχλείται από το ντεκολτέ.

«Μόνο εμένα μου χτύπησε άσχημα; Μου χτυπάει πολύ άσχημα να βλέπω τον Παντελή Καναράκη να είναι με το ακάνθινο στεφάνι σαν τον Ιησού. Είναι και Σαρακοστή, πλησιάζουμε στο Πάσχα και βλέπουμε αυτούς. Πλέον δεν μας νοιάζει να κοροϊδέψουμε ακόμη και τη θρησκεία, να κοροϊδέψουμε σύμβολα, στο όνομα της τέχνης πάντα, γιατί θα πουν ότι είναι τέχνη. Τον Ιησού με ντεκολτέ μέχρι εδώ δεν τον έχω έτσι στο μυαλό μου».

Ο Θανάσης Πάτρας πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι το κάνει για να κοροϊδέψει. Αισθητικά, κρίνοντάς το, ούτε εμένα μου αρέσει. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος δόλος ή κάποιο κίνητρο. Αλλά προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ τον λόγο».

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» ο Κώστας Τσουρός αποσαφήνισε επαρκώς το σκεπτικό του.

«Καλώς ή κακώς η δουλειά μας είναι αυτή, να σχολιάζουμε και να κρίνουμε λεγόμενα και πράξεις. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω βασικά και μου δίνεται τώρα η ευκαιρία είναι ότι δεν κρίνω ποτέ ανθρώπους, εγώ κρίνω είτε τις πράξεις είτε τα λεγόμενα τη δεδομένη στιγμή. Δεν σημαίνει ότι όταν σχολιάζω αρνητικά μια δήλωση, σχολιάζω αρνητικά και τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Από εκεί και πέρα δεν θεωρώ ότι μου ταιριάζει να κοροϊδεύω τους τηλεθεατές, μη λέγοντας αυτό που νιώθω και πιστεύω, να τα βρίσκουμε όλα καλά. Ξέρετε πόσο στον χώρο μας γλείφουν ο ένας τον άλλον, αυτό για εμένα είναι έξω από τη λογική μου. Είμαι δημοσιογράφος και θα πω την άποψή μου, χωρίς να προσβάλλω βέβαια. (…) Δεν με πήρε τηλέφωνο ο Παντελής Καναράκης. Γιατί να με πάρει; Αυτό είναι στο συγκεκριμένο πλαίσιο που είπα πριν. Δεν κρίνω τον Παντελή, κρίνω τη συγκεκριμένη φωτογράφιση που έκανε ο Παντελής. Εγώ θεωρώ ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αγγίζουμε, η θρησκεία είναι ένα από αυτά. Αυτό που βλέπω, ο Ιησούς με ντεκολτέ και σκουλαρίκια εμένα δεν μου κάνει και αυτό είπα. Πολύ απλά. Κάποια πράγματα δεν τα αγγίζουμε. Αυτή είναι η άποψή μου».

Κι όπως φάνηκε από τις εξελίξεις κάποια πράγματα μένουν ανέγγιχτα. Επτά ιερείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Παντελή Καναράκη ενώ ζήτησαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού.




«Μετά από μια δύσκολη διετία πανδημίας που δοκίμασε τα όρια της ανθρωπότητας, εν καιρώ ενός πολέμου με χιλιάδες θύματα μετά την εισβολή μιας Ορθοδόξου χώρας σε μια άλλη και ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, με τους Χριστιανούς να νηστεύουν και σήμερα να ψάλλουν τους Α Χαιρετισμούς της Παναγίας, κάποιοι κακόβουλα και με σαφή ρατσιστικά σχέδια εις βάρος των Χριστιανών, επιλέγουν να εξευτελίσουν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με προκλητικές φωτογραφήσεις σε περιοδικά.

Με βαση το νομικό τμήμα του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον του κου Παντελή Καναράκη και ζητούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού».

Η φωτογράφιση, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ακαλαίσθητη και παρωχημένη. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο διατάραξης της πίστης. Πώς ξαφνικά λησμονήθηκε ο πυρήνας της χριστιανικής διδασκαλίας «Σε δέχομαι όπως είσαι» και φτάσαμε να λέμε «μην αγγίζετε».

Η ελληνική τηλεόραση το έκανε το πισωγυρισματάκι της και οι ιθύνοντες του περιοδικού έπεσαν στην παγίδα τους. Εκείνοι που ήθελαν να τους αναδείξουν ήταν εκείνοι που τους κατέβασαν πριν καν σηκωθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιοδικού

«Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού free press KOITA έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει ένα κοινωνικό σχόλιο. Το συγκεκριμένο concept είχε σαν στόχο να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την κατάντια του πλανήτη, τις αρρώστιες, τους πολέμους και όλα τα δεινά που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά το ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά.

Γι’ αυτό και τα μαύρα υγρά μάτια του Παντελή, σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από πού θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα ”μαρτύρια”;;; Φυσικά από την Πίστη και τον Θεό. Γι’ αυτό και ”φορά” επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν. Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν, είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο δεν έχει βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει, διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η Τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει και η ελευθερία της Τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 1). Με σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους».

Το περιοδικό δεν θα κυκλοφορήσει, ο Παντελής Καναράκης δεν θα βάλει στο αρχείο του ένα ακόμα εξώφυλλο κι εμείς θα μείνουμε να αναρωτιόμαστε γιατί να είναι βλασφημία ο πειραματισμός με την εικόνα του Ιησού Χριστού.

Κι αν είναι τελικά να χάσουμε την πίστη μας στην πρόοδο της κοινωνίας ας γίνει με αφορμή ειδήσεις όπως αυτή: «Πατήσια: Ακόμα και μέσα στην εκκλησία βίαζε την ανήλικη ο παιδόφιλος παπάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα