- Netflix/Disney/Searchlight/Warner Bros./A24/Universal/Focus/Paramount/Neon/Orion-United Artists via AP

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ “ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ” ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΟΣΚΑΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολλές από τις φετινές οσκαρικές ταινίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε -απολύτως νόμιμα- στις ψηφιακές πλατφόρμες. Διαβάστε πού και πώς.

Η αντίστροφη για τα 95α Όσκαρ έχει ξεκινήσει για τα καλά με το ανεξάρτητο blockbuster της χρονιάς “Everything Everywhere All at Once” (Τα Πάντα Όλα) να συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες (11 στον αριθμό) και να ακολουθούν με 9 υποψηφιότητες το γερμανικό – και μη χολιγουντιανό- φαβορί της φετινής διοργάνωσης, “All Quiet on the Western Front” του Netflix, αλλά και το εξαιρετικό “Πνεύματα του Ινισέριν” του Μάρτιν ΜακΝτόνα με τον Κόλιν Φάρελ. Με λιγότερες υποψηφιότητες ακολουθούν το Elvisτου Μπαζ Λούρμαν, το Fabelmansτου Στίβεν Σπίλμπεργκ με 7, το Top Gun: Maverick”, το Tar”, το γυρισμένο στην Ελλάδα “Τρίγωνο της Θλίψης” του Ρούμπεν Έστλουντ.

Αυτές, αλλά και άλλη μια μεγάλη γκάμα τίτλων, μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορες πλατφόρμες, αν βέβαια έχουν σταματήσει να παίζονται στους κινηματογράφους. Γιατί το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, η μαγεία του σινεμά δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία πλατφόρμα.

Elvis

Έλβις

Υποψήφιοι για: Καλύτερη ταινία, Α ανδρικός, Φωτογραφία, Μοντάζ, Σκηνογραφία, Κοστούμια, Κομμώσεις και Μακιγιάζ, Ηχος.

Δείτε την ταινία στο Apple TV και στη Vodafone TV

Η άνοδος, η πτώση και η αθάνατη κληρονομιά του Έλβις μέσα από ένα οργιώδες βιογραφικό φιλμ που ακολουθεί -υπό την εξαιρετική σκηνοθετική οπτική του Μπαζ Λούρμαν– τον Βασιλιά της Ροκ από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής και της καριέρας του. Από τη σχέση του με τη μαύρη μουσική μέχρι τη γνωριμία του με τον μοχθηρό ατζέντη του Τομ Πάρκερ, κι από τον γάμο του με την Πρισίλα μέχρι τα σόου του στο Λας Βέγκας.

Τα πάντα όλα (‘Everything Everywhere All at Once’)

Υποψήφιο για: Καλύτερη ταινία, Καλύτερος σκηνοθέτης, Α ανδρικός, Β ανδρικός, Πρωτότυπο σενάριο, Μοντάζ, Κοστούμια, Μουσική, Τραγούδι.

Δείτε την ταινία στο Cosmote TV

Μία ιδιοκτήτρια ενός αποτυχημένου πλυντηρίου (η θρυλική ηθοποιός του Χονγκ Κονγκ- Michelle Yeoh) ταλαιπωρείται, καθώς ετοιμάζει ένα κινεζικό πρωτοχρονιάτικο πάρτι για τον επισκέπτη πατέρα της, ενώ ταυτόχρονα μία I.R.S. πράκτορας (Jamie Lee Curtis) την ελέγχει. Ωστόσο το multiverse έχει άλλα, μεγαλύτερα σχέδια για εκείνη. Στο τρελό και παράλογο κωμικό δράμα επιστημονικής φαντασίας των Daniel Kwan και Daniel Scheinert, γνωστοί και ως Daniels, η γυναίκα αυτή ανακαλύπτει ότι μόνο αυτή έχει τη δύναμη να κρατήσει μια υπερδιάστατη ρήξη από την κατανάλωση του κόσμου.

‘Tár’

Υποψήφιο για: Καλύτερη ταινία, Καλύτερος σκηνοθέτης, Α γυναικείου, Πρωτότυπο σενάριο, Μοντάζ, Φωτογραφία

Η ταινία κυκλοφορεί 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη Τοντ Φιλντ μετά το «Little Children» (2006) εισέρχεται από την “πλαϊνή πόρτα στο #MeToo, εξετάζοντας εξονυχιστικά μία λαμπρή μαέστρο τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις πολυετείς καταχρήσεις εξουσίας της. Σε μια επιβλητική ερμηνεία, η Cate Blanchett υποδύεται τη Lydia Tár, τη βραβευμένη μαέστρο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, η οποία προωθεί ένα νέο βιβλίο και ετοιμάζεται να διευθύνει την ορχήστρα της στην 5η συμφωνία του Μάλερ. Η συνήθεια της να χειραγωγεί τους υφισταμένους της ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα ανοιχτό μυστικό, αλλά όταν το σκάνδαλο βγαίνει τελικά στην επιφάνεια, αυτή φορά παρωπίδες.

‘The Fabelmans’

Fabelmans © Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

Υποψήφιο για: Καλύτερη ταινία, Σκηνοθέσιας, Α Γυναικείο, Πρωτότυπο Σενάριο, β Ανδρικού, Μουσικής, Σκηνογραφία

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους

Αν και κομμάτια της παιδικής ηλικίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ έχουν εκφραστεί στις ταινίες του, όπως στις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» και στον «Ε.Τ., The Extra Terrestrial», έπρεπε να περάσουν 50 χρόνια περίπου για μπει στο μεδούλι της, πάντα με την πολύτιμη βοήθεια από τον συν-συγγραφέα του Tony Kushner.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον νεαρό Σάμι Φέιμπλμαν που ερωτεύεται το σινεμά και από τότε τα πάντα στη ζωή του αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από αυτό. Το “Fabelmans” είναι μια ειλικρινής, διεισδυτική ματιά στην ψυχολογία του παιδικού τραύματος που κουβαλάμε πάντα μαζί μας, αλλά και στο πώς οι ιστορίες που λέμε σχηματίζουν την αλήθεια που (θέλουμε να) επικοινωνούμε.

“Πνεύματα του Ινισέριν”

Υποψήφιo για: Καλύτερη ταινία, Καλύτερο Σκηνοθέτη, Α Ανδρικού, Β Ανδρικού, Β Γυναικείου, Μουσική, Πρωτότυπο σενάριο, Μοντάζ,

Η ταινία κυκλοφορεί 23 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Ο Colin Farrell συναντά και πάλι τον Brendan Gleeson, τους πρωταγωνιστές της κωμωδίας του 2008 “Αποστολή στη Μπριζ”, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Martin McDonagh (Τρεις Πινακίδες, Missouri”) εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά την εκπληκτική χημεία του ζευγαριού και το αποτέλεσμα είναι μία τρομερή ταινία.

Σε ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας το 1923, ένας λαϊκός μουσικός (Gleeson) αποφασίζει απότομα να διακόψει τη φιλία του με τον κολλητό του του (Farrell), ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να καταλάβει τι πήγε στραβά. Την ίδια στιγμή στην ηπειρωτική χώρα, ακριβώς απέναντι μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος. Το ρήγμα τους φαίνεται ιδιαίτερα ανεξήγητο, προκαλώντας μια κλιμακούμενη σειρά συνεπειών.

‘Top Gun: Maverick’

Υποψηφιο για: Καλύτερη ταινία, Διακσευασμένο Σενάριο, μονταζ, ήχο, Καλύτερο τραγού, Οπτικά Εφέ

Δείτε την ταινία στο CosmoteTV και στο Apple TV

Δε φαινόταν πιθανό ότι ο Τομ Κρουζ θα έκανε ένα σίκουελ του “Top Gun” τρεις δεκαετίες μετά το αρχικό. Ακόμη λιγότερο πιθανό φαινόταν ότι το φιλμ θα ήταν υποψήφιο για τόσα βραβεία Όσκαρ. Ωστόσο, το “Top Gun: Maverick είναι μία υπερπαραγωγή που αναδεικνύει την τέχνη του σινεμά. Ο Κρουζ επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως πιλότος μαχητικού, αλλά τώρα επιστρέφει σε μια ελίτ σχολή εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού ως εκπαιδευτής, προετοιμάζοντας μια νέα γενιά ιπτάμενων για μια επικίνδυνη διαδρομή σε μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου. , Ο Μάβερικ του Τομ Κρουζ είναι ακόμα αυτός που ήταν, στην ίδια θέση, με τα ίδια χούγια, τις ίδιες εμμονές, μα και την ίδια αγνή πίστη στην ικανότητα του κόσμου εκεί έξω να σε εκπλήσσει.

‘All Quiet on the Western Front’

NETFLIX

Υποψήφιο για: Καλύτερη Ταινία, Διασκευασμένο Σενάριο, Μουσική, Διεθνής Ταινία, Ήχος, Φωτογραφία, Σκηνογραφία, Οπτικά Εφέ, Κομμώσεις και Μακιγιάζ

Δείτε την ταινία στο Νetflix

Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ «All Quiet on the Western Front» (Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο) το 1929, ο Λιούις Μάιλστοουν το μετέτρεψε σε μια από τις πιο ανθεκτικές ζοφερές αντιπολεμικές ταινίες του κινηματογράφου, ζωγραφίζοντας τη γερμανική πολεμική προσπάθεια ως ένα κολασμένο σφαγείο για ιδεαλιστές νέους. Επάξια σήμερα απολαμβάνει μια θέση ανάμεσα στα πιο σημαντικά φιλμ του αμερικάνικου αιώνα σινεμά.

Ο Paul Baumer κι οι φίλοι του γίνονται εθελοντές στον στρατό παρασυρμένοι από όνειρα μεγαλείου, υπηρεσίας για την πατρίδα, προπαγανδιστικές εκφάνσεις του ηρωισμού. Στο στρατόπεδο, όμως, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια φρικώδη πραγματικότητα δίχως τίποτα το ηρωικό.

Αυτή η προσαρμογή του Netflix, που γυρίστηκε στα γερμανικά από τον Έντουαρντ Μπέργκερ, προσθέτει μια μοντέρνα εικαστική γλαφυρότητα στις εικόνες. Ο σκηνοθέτης κρατά την κάμερά του πάνω σε πρόσωπα βουτηγμένα σε λάσπες και αίμα και αφήνει τους ήρωές του σε μια κόλαση.

Το τρίγωνο της θλίψης- ‘Triangle of Sadness’

Triangle of Sadness BAC FILMS


Υποψήφιο για: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάρια

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Μετά τον Χρυσό Φοίνικα για το “Τετράγωνο”, ο Σουηδός Ρούμπεν Έστλουντ παραδίδει μια απολαυστική σάτιρα που δε φοβάται το χοντροκομμένο χιούμορ. Η ταινία εκτυλίσσεται σε τρεις ξεχωριστές πράξεις και ακολουθεί δύο μοντέλα (Harris Dickinson και Charlbi Dean) των οποίων η ιδιότητα ως influencers τους χαρίζει μια θέση σε ένα γιοτ μαζί με την ζάμπλουτη ελίτ. Αλλά όταν ένα κομμάτι κακοκαιρίας σαρώνει, το σκάφος είναι μόνο το πρώτο πράγμα που ταρακουνιέται. Οι πλούσιοι επιβάτες υποφέρουν στα χέρια της φύσης και η κοινωνική ταξική διαστρωμάτωση ανατρέπεται με έναν τελείως απρόβλεπτο τρόπο.

Glass Onion: Στα Μαχαίρια (Ράιαν Τζόνσον)

Υποψήφια για Διασκευασμένο Σενάριο

Δείτε την ταινία στο Netflix

Ένας δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας τεχνολογίας “Alpha” (Έντουαρντ Νόρτον) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊου στέλνει με τη μορφή ενός κουτιού έναν δυσεπίλυτο γρίφο και προσκαλεί πέντε φίλους του στο ιδιωτικό νησί του στην Ελλάδα για ένα Σαββατοκύριακο με σκοπό να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας του. Όχι βεβαίως της αληθινής, αλλά της υποτιθέμενης. Τουτέστιν τους καλεί προκειμένου να παίξουν το παιχνίδι του δολοφόνου. Μία ευχάριστη και χορταστική κωμωδία μυστηρίου με απολαυστικές ερμηνείες που μονολότι δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα, συντηρεί το ενδιαφέρον

Η Ντανάι Γκουρίρα κι η Λετίσια Ράιτ σε σκηνή της ταινίας Black Panther: Wakanda Forever. Marvel Studios vía AP


Black Panther: Wakanda Forever (Ράιαν Κούγκλερ)

Υποψήφια για Όσκαρ: B’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερο τραγούδι, Οπτικά Εφέ, Κομμώσεις και Μακιγιάζ

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

Μετά την απώλεια του Black Panther, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Γουακάντα προσπαθούν να διατηρηθούν στην εξουσία και να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Όταν ο Νάμορ (Τενότς Χουέρτα), ο βασιλιάς ενός κρυμμένου υποθαλάσσιου έθνους, τους προειδοποιεί ότι πλησιάζει μία τεράστια εξωτερική απειλή, η ηγεσία της Γουακάντα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κι ο Black Panther δεν είναι πια εδώ.

Πινόκιο

Υποψήφιο για το Καλύτερο Αnimation

Δείτε την ταινία στο Netflix

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Guillermo del Toro) παρουσιάζει τον Πινόκιο με ένα εντελώς νέο τρόπο στην επερχόμενη animation ταινία με τίτλο «Pinocchio».

Βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, η εκπληκτική αυτή ταινία διαδραματίζεται στο 1930, στην εποχή της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία και η ματιά της είναι απρόσμενα ριζοσπαστική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα