ΤΑ SELF TEST ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

Το όφελος από τη διενέργεια των self test κατά τον τελευταίο χρόνο αποδείχτηκε τεράστιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η πρόκληση τώρα είναι να έχουμε αντίστοιχα τεστ και για άλλους ιούς.

Η ιδανική συνθήκη για όλους μας, θα ήταν να μην αρρωσταίνουμε ποτέ. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί και ο μόνος τρόπος να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε ασθένειες, είναι να προσέχουμε. Η έννοια της αυτοπροστασίας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μέσα από την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με τη μάσκα αρχικά και τα self test στη συνέχεια να γίνονται βασικό εργαλείο περιορισμού της επιδημίας. Πόσο λοιπόν θα ωφελούσε αν είχαμε αντίστοιχα τεστ που να εντοπίζουν και άλλα μικρόβια και ιούς; Μήπως εδώ βρίσκεται και το μυστικό να μην αρρωσταίνουμε κάθε χρόνο;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την ΗΔΙΚΑ, εδώ και ένα χρόνο, από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η διαδικασία των self test, κάθε ένας από εμάς, αυτοεξετάστηκε για κορονοϊό τουλάχιστον 10 φορές! Αυτό βέβαια δεν ακύρωσε τη νόσηση, όμως ένα αρνητικό τεστ μας απελευθέρωνε από το άγχος αν έχουμε κολλήσει τον ιό, αν τον μεταδίδουμε και αν τις επόμενες μέρες θα κρεβατωθούμε ή όχι.

Όπως μας αναφέρει ο επιδημιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, το όφελος από τη διενέργεια των self test αποδείχτηκε τεράστιο. ‘Μέσα από μια εύκολη διαδικασία στην οποία όλοι μας έχουμε πρόσβαση και χωρίς την ανάγκη να απευθυνθούμε σε κάποια δομή υγείας, εύκολα και με χαμηλό κόστος μπορούσαμε να ξέρουμε αν φέρουμε ή όχι τον ιό”.

Από μόνη της λοιπόν η διαδικασία αυτή έβαλε φρένο στις πολλαπλάσιες νοσήσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε και μάλιστα αποδείχτηκε και ιδιαίτερα αξιόπιστη.

Θα μπορούσαν αν επεκταθούν τα self test και σε άλλες ασθένειες;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παρασκευής, η διαδικασία του αυτοελέγχου θα μπορούσε να υιοθετηθεί και για άλλες παθήσεις όπως η γρίπη ή ο αναπνευστικός ιός RVS. Βέβαια ακόμη δε διαθέτουμε τέτοια τεστ, όμως ήδη έχει μπει στη φιλοσοφία της αυτοφροντίδας που όλοι έχουμε. Τουλάχιστον οι περισσότεροι.

Μια τολμηρή ιδέα θα ήταν μάλιστα να έχουμε ένα τεστ το οποίο να μη δείχνει μόνο την ύπαρξη ενός ιού στον οργανισμό μας, αλλά μια ομάδα ιών. Μάλιστα γίνονται έρευνες για τη δημιουργία ενός τεστ που να δείχνει αν κάποια συμπτώματα που έχουμε αποδίδονται σε γρίπη, κορονοϊό ή σε κάτι άλλο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής μας αναφέρει δε πως ακόμη και το τεστ κορονοϊού έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας που είχαν συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή, κόπωση κλπ, έβγαιναν αρνητικοί στο τεστ για κορονοϊό κι έτσι η λογική τους οδηγούσε στο ενδεχόμενο να νοσούν από γρίπη. Έμμεσα λοιπόν υπήρξαν μια σχετική διάγνωση και φυσικά οι οδηγίες από τους γιατρούς ήταν και οι ανάλογες.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Johns Hopkins Center for Health Security η ανακάλυψη πιο εξελιγμένων αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό αναπνευστικών ασθενειών, θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα τους ανθρώπους προς τη λήψη θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών που πρέπει να ληφθούν εντός των πρώτων ημερών της μόλυνσης.

Η γρίπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. “Δεν συνταγογραφούμε αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του ο ερευνητής Amesh Adalja από το Johns Hopkins, παρόλο που “οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφελούνταν”—ειδικά οι έγκυες, τα ηλικιωμένα άτομα, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άλλες ευάλωτες στη γρίπη ομάδες.

Οι ιοί της γρίπης οδηγούν σε νοσηλείες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. Αν είχαμε πιο “έξυπνα” πρωτόκολλα ελέγχου και θεραπείας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νοσηλείες αυτές θα μειώνοντας δραστικά.

Η θεραπεία για την covid αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα: Εάν το από του στόματος αντιικό φάρμακο της Pfizer, το οποίο ήδη συνταγογραφείται και από αύριο θα δίνεται στους ασθενείς και στην Ελλάδα, όπως και το αντίστοιχο φάρμακο της MSD, χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εκδήλωση της ασθένειας, τότε μειώνοντας δραστικά οι πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου.

Μάλιστα για το χάπι της Pfizer οι κλινικές μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα 85-90%.

“Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση” σημειώνουν οι ερευνητές από το Johns Hopkins. “Αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι “υψηλότερο σε σχέση με οτιδήποτε διαθέτουμε σήμερα για τη γρίπη”.

Σημαντικά οφέλη από την επέκταση των self test

Δυνητικά λοιπόν και άλλα μικρόβια ή ιοί θα μπορούσαν να ενταχθούν στα τεστ των ιών του SARS-CoV-2 και της γρίπης. Ο Adalja οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο τα περισσότερα σπίτια έχουν να μια ενιαία συσκευή που να μπορεί να ανιχνεύσει μια πληθώρα παθογόνων του αναπνευστικού – μεταξύ αυτών SARS-CoV-2, RSV, ρινοϊό, βακτήρια που προκαλούν στρεπτόκοκκο και μερικούς τύπους γρίπης.

Τα “ομαδικά τεστ” αυτοδιάγνωσης θα μπορούσαν να συνδέονται άμεσα και με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι στη συνέχεια θα έδιναν συμβουλές ή θα συνταγογραφούσαν φάρμακα εξ αποστάσεως.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα για τα άτομα, τα περισσότερα τεστ θα είχαν και άλλα οφέλη. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μειώσουν τη μετάδοση και να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και για τους χώρους εργασία όπου η μετάδοση των ασθενειών είναι πολύ διαδεδομένη, όπως αποδείχτηκε και με τη διασπορά του κορονοϊού.

Πολλοί από εμάς συχνά πηγαίνουμε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι, αγνοώντας τα συμπτώματά πιστεύοντας ότι έχουμε κάποια αλλεργία ή ότι “τρέχει η μύτη μας” λόγω του καιρού. Ένα αξιόπιστο θετικό αποτέλεσμα self test αποτελεί ισχυρότατη απόδειξη. Όπως και έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα