Οι εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν ΠΑΝΟΣ ΚΩΔΩΝΑΣ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ “ΧΡΥΣΑ ΤΣΙΠΑΚΙΑ” ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

Γιατί τα μικροτσίπ της Ταϊβάν θεωρούνται το “νέο πετρέλαιο”. Όσα είδαμε μέσα στο πιο αναπτυγμένο εργοστάσιο ημιαγωγών του κόσμου.

Οι ημιαγωγοί (μικροτσίπ) έχουν αναδειχθεί ως το πιο δυνατό “χαρτί” της τεχνολογικής εξέλιξης, με την Ταϊβάν να κατέχει μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις στον χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πώς η Ταϊβάν έχει καταφέρει να εξελιχθεί τόσο στο πεδίο των ημιαγωγών και γιατί τα μικροτσίπ της TMSC θεωρούνται το “νέο πετρέλαιο” για την παγκόσμια οικονομία.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Στον ρυθμό που η τεχνολογία εξελίσσεται με αστρονομική ταχύτητα, οι ημιαγωγοί αποτελούν τον πυρήνα, αλλά και τον κινητήριο μοχλό των σύγχρονων συσκευών και υποδομών.

Το Magazine εισέβαλε στον κόσμο του πιο αναπτυγμένου εργοστασίου ημιαγωγών του πλανήτη, στην καρδιά της Ταϊπέι, ανακαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται πίσω από αυτόν τον τεχνολογικό και οικονομικό θησαυρό.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Τα μικροτσίπ είναι παντού

Από τα smartphones και τους υπερυπολογιστές μέχρι τα κινητά, τα αυτόνομα οχήματα και την τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί είναι ο “εγκέφαλος” που τροφοδοτεί την ψηφιακή επανάσταση. Αυτή η επανάσταση απαιτεί μαζική παραγωγή ημιαγωγών, και ακριβώς εδώ είναι όπου η Ταϊβάν ξεχωρίζει.

Το εργοστάσιο ημιαγωγών της Ταϊπέι, το οποίο και επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής μας στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σε αυτό εδώ το υπερσύγχρονο εργοστάσιο δημιουργούνται και παράγονται οι πολύπλοκοι ημιαγωγοί που καθορίζουν το μέλλον της ψηφιακής εποχής.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), με έδρα το τεράστιας σημασίας Επιστημονικό Πάρκο Σιντσού, αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ημιαγωγών (ή αλλιώς μικροτσίπ) στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 426 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία-γίγαντας της Ταϊβάν παράγει περί το 50% των μικροτσίπ του πλανήτη, ενώ το μερίδιό της στους πιο προηγμένους ημιαγωγούς (5 νανόμετρων) αγγίζει το 90%.

Η TSMC, η οποία ιδρύθηκε στην Ταϊβάν το 1987 από τον Morris Chang, ήταν το πρώτο αποκλειστικό χυτήριο ημιαγωγών στον κόσμο. Είναι η πιο σημαντική εταιρεία ημιαγωγών στον πλανήτη, το μεγαλύτερο αποκλειστικό ανεξάρτητο χυτήριο ημιαγωγών παγκοσμίως.

Αυτό το εργοστάσιο αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας της Ταϊβάν, προσφέροντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις που καθορίζουν την τοπική και παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτή την αποστολή, ανακαλύψαμε τα βήματα που οδήγησαν την Ταϊβάν στην κορυφή, παρατηρώντας από κοντά τον ανεξερεύνητο κόσμο των ημιαγωγών στη σύγχρονη τεχνολογία.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Πώς η Ταϊβάν κατάφερε να ξεχωρίσει

Η Ταϊβάν, λόγω της τεχνολογικής εμπειρίας και των εξελιγμένων υποδομών της, έχει αναδειχθεί σε κύρια παραγωγό ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα από την εξερεύνηση στις υποδομές του κολοσσού, είδαμε με τα μάτια μας την πρωτοποριακή τεχνολογία και τις δυνατότητες του εργοστασίου της TSMC, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο η Ταϊβάν καταφέρνει να καθορίσει και να εξελίξει την τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα.

Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και η εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα, έχουν καταστήσει την Ταϊβάν τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο των ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί αποτελούν έναν κρίσιμο εξοπλισμό και στον αμυντικό τομέα, τις επικοινωνίες, τις υποδομές δικτύων και πολλούς άλλους κρίσιμους τομείς.

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαθεσιμότητα των ημιαγωγών θα καθορίσει μέσα στα επόμενα χρόνια την ικανότητα ενός κράτους να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, μεταξύ αυτών και την κλιματική αλλαγή.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Οι ημιαγωγοί είναι σχεδόν αόρατοι, αλλά την ίδια ώρα είναι μοναδικά απαραίτητοι σε πολλά από τα καθημερινά μας αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, και ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτή η κρυφή εξάρτηση του κόσμου από τους ημιαγωγούς καθιστά την παραγωγή τους κρίσιμη για την οικονομία.

Η ζήτηση για ημιαγωγούς συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με τις αυξημένες απαιτήσεις για τεχνολογίες όπως το 5G, το Internet of Things (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη και η Ταϊβάν αποτελεί σταθερή πηγή αυτών των απαραίτητων εξαρτημάτων.

Το εργοστάσιο της Ταϊβάν έχει συνεργαστεί στενά με παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η Intel και η AMD, παρέχοντας υψηλής ποιότητας ημιαγωγούς.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Η Ταϊβάν απολαμβάνει σταθερότητα στη πολιτική και οικονομική ζωή, πράγμα που την καθιστά τον πλέον αξιόπιστο παραγωγό ημιαγωγών παγκοσμίως.

Το εργοστάσιο ημιαγωγών της Ταϊπέι διαθέτει εξειδικευμένους εργαζόμενους με τεχνικές δεξιότητες στην παραγωγή ημιαγωγών και οι υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις αυτής της βιομηχανίας καθιστούν το προσωπικό της Ταϊβάν εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

Όπως μάς έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγή ημιαγωγών είναι ενεργοβόρα, αλλά το νησί έχει στραμμένο το βλέμμα στην πράσινη παραγωγή. Αυτή η στάση συνάδει άλλωστε με τις σύγχρονες απαιτήσεις για βιώσιμη παραγωγή.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Η Ταϊβάν επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία σε συνεργασία με την ιδιωτική παγκόσμια βιομηχανία.Ο τομέας της παραγωγής ημιαγωγών συνεισφέρει σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ταϊβάν, παρέχοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές ημιαγωγών από την Ταϊβάν συμβάλλουν στην εξωτερική εμπορική ισορροπία της χώρας, ενισχύοντας τις συναλλαγές και την εισροή νομισμάτων.

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών αποκτούν συνεχώς σημαντικά έσοδα και έτσι έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, προωθώντας ακόμη περισσότερο την τεχνολογική καινοτομία.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν στοιχείο-κλειδί για την παγκόσμια οικονομία και όπως όλα δείχνουν η Ταϊβάν βρίσκεται ήδη μίλια μπροστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα