Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΪΒΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 100 ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Τι συμβαίνει όταν δίνεις έμφαση εκεί που πρέπει.

Η Ταϊβάν, το νησί-φαινόμενο της Ανατολικής Ασίας, έχει καταφέρει να κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο, χάρη στην οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική εξέλιξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

Κατά της διάρκεια της αποστολής του NEWS 24/7 στην Ταϊβάν, μετά από σχετική πρόσκληση της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς λειτουργεί το νησί και σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πώς ένα νησί 24 εκατομμυρίων ανθρώπων κατάφερε να βρεθεί πολλά βήματα μπροστά.

Τεχνολογία και καινοτομία, το “κλειδί” της οικονομίας

Η Ταϊβάν είναι η έδρα ορισμένων από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο, όπως η TSMC που παράγει το 50% των ημιαγωγών παγκοσμίως (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ), γεγονός που έχει καθιερώσει την Ταϊβάν ως παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας.

Στιγμιότυπο μέσα από τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ταϊβάν, κάτι που έχει ενισχύσει την κοινωνία της πληροφορίας και την ψηφιακή οικονομία.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ταϊβάν διαθέτει μια ισχυρή οικονομία που βασίζεται στην εξαγωγή και την καινοτομία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Στιγμιότυπο από το αποστακτήριο Kavalan, που είναι γνωστό παγκοσμίως για το ουίσκι της Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Στιγμιότυπο από το αποστακτήριο Kavalan, που είναι γνωστό παγκοσμίως για το ουίσκι της Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Διαχείριση πανδημίας και σύστημα υγείας

Η Ταϊβάν διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα υγείας που παρέχει ποιοτική φροντίδα στους πολίτες της. Επιπλέον, έχει αναδείξει την εμπειρία της στην παγκόσμια καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο COVID-19.

Η Ταϊβάν απέδειξε την αποτελεσματική της διαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά την εμπειρία από την επιδημία του SARS το 2003.

Το νησί υιοθέτησε μια στρατηγική με “όπλο” της την τεχνολογία. Λάνσαρε, για παράδειγμα, εφαρμογές με πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα σε μάσκες ή για τα μέρη που είχαν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η προσέγγιση της Ταϊβάν στην υγεία και τη δημόσια ασφάλεια αναγνωρίστηκε παγκοσμίως.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ταϊβάν είναι μια λειτουργική δημοκρατία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που την ξεχωρίζει από άλλες περιοχές στην περιοχή της Ασίας.

Επιπλέον, η Ταϊβάν δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πολίτες της έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Τον Αύγουστο του 2016, η Όντρεϊ Τανγκ, κορυφαία προγραμματίστρια λογισμικού, διορίστηκε από την κυβέρνηση ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και έγινε έτσι η πρώτη τρανς υπουργός της Ταϊβάν.

Επιπλέον, η Ταϊβάν το 2019 ψήφισε την νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, η μοναδική περιοχή της Ασίας που έχει προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Τον Μάιο του 2023 εγκρίθηκε νομοσχέδιο που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια, ξεπερνώντας ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη πλήρους ισότητας στον γάμο.

Η Ταϊβάν εφαρμόζει αυστηρούς νόμους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, της συνέλευσης, του συνεταιρίζεσθαι και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Περιβαλλοντική συνείδηση

Η περιβαλλοντική συνείδηση αποτελεί έναν ακόμη τομέα όπου η Ταϊβάν ξεχωρίζει και μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες. Άλλωστε, έχει επενδύσει σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Έχει θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει δημιουργήσει καινοτόμα πάρκα και φυσικές περιοχές προστατευμένων ειδών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Η κυβέρνηση και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ταϊβάν ενθαρρύνουν την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον και την περιβαλλοντική συνείδηση σε όλα τα επίπεδα.

Η Ταϊβάν έχει αναπτύξει αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης πόρων και ανακύκλωσης, προωθώντας την οικολογική αειφορία.

Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι στρατηγικά ενσωματωμένη στην κοινωνία και την πολιτική της Ταϊβάν και αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για άλλες χώρες που επιδιώκουν τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Εκπαίδευση και έρευνα

Η Ταϊβάν διαθέτει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα εκπαίδευσης στον κόσμο, με ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αποφοίτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ταϊβάν απολαμβάνει υψηλό βαθμό κοινωνικής σταθερότητας και ασφάλειας, κάτι που την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις και μετανάστευση επιστημονικού προσωπικού.

Άλλωστε, παρά την πολιτική απομόνωση από ορισμένες χώρες, η Ταϊβάν έχει ενισχύσει τις διπλωματικές της σχέσεις με πολλά κράτη, προωθώντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Αντί επιλόγου, ακολουθούν μερικά ακόμη καρέ από την Ταϊπέι, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Chiang Kai-shek Memorial Hall Πάνος Κωδωνάς

Ο ουρανοξύστης "Ταϊπέι 101" έχει ύψος 508 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο ψηλά κτίρια στον κόσμο Πάνος Κωδωνάς

Taipei by night Πάνος Κωδωνάς

Taipei by night Πάνος Κωδωνάς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα