Είναι κι αυτή μια μετεκλογική εναλλακτική; Eurokinissi

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Η “ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ” ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Μέσα στην (μετ)εκλογολογία των ημερών, είναι ένα από τα σενάρια που δεν διαψεύδεται από την ηγεσία της Ν.Δ

Η εκλογολογία φέρνει …μετ-εκλογολογία. Το ορθάνοικτο παράθυρο που έχει αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεχείς δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, σε συνδυασμό με το απαγορευτικό ποσοστό αυτοδυναμίας λόγω απλής αναλογικής τροφοδοτεί πάμπολλα σενάρια. Ένα από αυτά αφορά την πιθανότητα την πιθανότητα μιας …κυβέρνησης Κυριάκων. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να έχει ως εναλλακτική λύση την συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση. Εφόσον βέβαια το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα βρίσκεται στην επόμενη (η την μεθεπόμενη) Βουλή και οι συσχετισμοί θα το επιτρέψουν.

Η Νέα Δημοκρατία

Καθοριστικό για το αν μπορεί ή όχι να προκύψει μια τέτοια συνεργασία, είναι το τι γνώμη έχει γι αυτό η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως από την στιγμή που εδώ και αρκετό καιρό έχει εγκαταλείψει το «δόγμα» του ότι δεν μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτό – θυμίζουμε- έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο στις 29 Μαρτίου. Τότε που ο πρωθυπουργός απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια δήλωσε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση». Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε – πολύ σωστά- ως αλλαγή πλεύσης της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος που έως τότε δήλωνε ότι αποκλειστικός στόχος της είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στις 14 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε ευθέως, για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Ο διάλογος που έγινε ήταν σύντομος και …σαφώς ασαφής.

Δημοσιογράφος: Με την Ελληνική Λύση υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε στη δεύτερη φάση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα απαντήσω σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο, από τώρα.

Ο πρωθυπουργός, με την απάντηση του, δεν επέλεξε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα το άφησε να «κρυφθεί» μέσα στην γενικότερη άρνησή του να απαντήσει σε οποιοδήποτε μετεκλογικό σενάριο. Παρόλα αυτά στην ίδια συνέντευξη φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι με οποιονδήποτε τυχόν συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί προαπαιτούμενο πρωθυπουργός της χώρας να είναι ο ίδιος.

Αυτά ενώ στην 3ετία που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να είναι πολύ προσεκτική απέναντι στην Ελληνική Λύση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπανίως αναφέρεται στην Βουλή στον Κυριάκο Βελόπουλο και έχει αποφύγει να δημιουργήσει μαζί του οποιαδήποτε πολιτική «βεντέτα». Εξαίρεση αποτελεί η θέση της Ελληνικής Λύσης κατά των εμβολιασμών που προκάλεσε την κριτική του πρωθυπουργού δίχως πάντως οι τόνοι να ανέβουν ιδιαίτερα.

Ως δείγμα της «προσεκτικής» στάσης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Ελληνική Λύση μπορεί να καταγραφεί η μερική σύμπλευση απόψεων στο προσφυγικό όπου το κόμμα του Κ.Βελόπουλου θεωρείται προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης. Όπως επίσης και η παραδοχή που έχει κάνει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχετικά με την ειδική μεταχείριση που έχει στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Τέλος ακόμη και σήμερα παραμένει μυστήριο το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή.

Η Ελληνική Λύση

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης (που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις την θέλουν εντός Βουλής στις επόμενες εκλογές) το σενάριο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία διαψεύδεται. Πλην όμως αυτό είναι προεκλογικός μονόδρομος για ένα κόμμα που επιδιώκει να «καρπωθεί» την φθορά της Νέας Δημοκρατίας «στα δεξιά της». Ιδίως μάλιστα όταν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει πιθανότατα «χαλαρή δεξιά ψήφο» αν οι ψηφοφόροι πιστέψουν ότι δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής.

Ο Κυριακός Βελόπουλος Eurokinissi

Παράλληλα η Ελληνική Λύση «σηκώνει» όλη την ακροδεξιά ατζέντα προκειμένου να προσελκύσει ψήφους απογοητευμένων. Από τα «κλασσικά» ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών (που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ενώ έβαλε εναντίον της προεκλογικά) και τη «σκληρή γραμμή» στο προσφυγικό έως τα πιο επίκαιρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Πέμπτη στην Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Αμερικανικού Δικαστηρίου που ήρε την συνταγματική προστασία των αμβλώσεων. Θύμισε μάλιστα στους βουλευτές της Ν.Δ ότι το κόμμα του είχε καταψηφίσει την νομιμοποίηση των αμβλώσεων όταν την νομοθέτησε το 1986 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πάντως μιλώντας στην Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ – Ελληνικής Λύσης, συζητείται στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Όπως είπε «πολλοί με ρωτούν για ποιον λόγο, εάν έρθει η στιγμή, θα συγκυβερνήσει η Ελληνική Λύση με τη Νέα Δημοκρατία, ακούστε γιατί, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Δεν γίνεται». Έθεσε μάλιστα σειρά θεμάτων λέγοντας: «Εσείς μιλάτε όλο για το διεθνές δίκαιο, εμείς μιλάμε συνεχώς για το εθνικό συμφέρον. Εσείς μιλάτε συνεχώς για τη συνέχεια του κράτους του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μιλάμε για την επανίδρυση του ελληνικού κράτους που θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Εσείς της Νέας Δημοκρατίας μιλάτε για πολύ-πολιτισμό, εμείς μιλάμε για ελληνισμό και ελληνικότητα. Εσείς μιλάτε για την πολύ-θρησκευτική Ελλάδα κάνοντας τζαμιά, εμείς μιλάμε για μια Ελλάδα ανεκτική, χριστιανική, ορθόδοξη».

Όπως εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς οι ενστάσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, αφορούν μόνον …ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί όλες οι παραπάνω απόψεις με τον πολλούς τρόπους έχουν εκφραστεί από στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Ακόμη και κυβερνητικά. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις δηλώσει πως η Ν.Δ είναι ένα κόμμα που εκφράζει ψηφοφόρους σε ένα μεγάλο εύρος από αυτούς του κέντρου έως τον «πατριωτικό χώρο».

Πολυκατοικία…

Στις προεκλογικές περιόδους δεν μπορεί κανείς να βασίζεται πρωτίστως στις πολιτικές δηλώσεις. Οι ιδιαιτερότητες μιας εκλογικής διαδικασίας «νομιμοποιούν» στον πολιτικό λόγο τις ασάφειες, τους «χρησμούς», τις διαψεύσεις ακόμη και τα «λευκά ψέματα».

Ασφαλέστερο κριτήριο για να διαβλέψει κανείς τις εξελίξεις είναι οι πολιτικές ποιότητες, οι προθέσεις και τα προγράμματα. Σε αυτό το πεδίο τίποτε δεν φαίνεται πως μπορεί να αποκλείσει μια κυβερνητική σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης. Η έως τώρα συμπεριφορά των δύο κομμάτων δείχνει πως ανήκουν στην ίδια «δεξιά πολυκατοικία», ενώ η πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου δεν πείθει ότι θα μπορούσε να αρνηθεί έναν κυβερνητικό ρόλο, έστω δευτερεύοντα.

Από την άλλη φαίνεται πως πρώτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη εφόσον αναγκαστεί να αναζητήσει κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτή του Κινήματος Αλλαγής. Όμως στην πολιτική πορεύεσαι με ότι είναι διαθέσιμο.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Κάτι που οι έως τώρα δημοσκοπήσεις θεωρούν πιθανό, όμως δεν καθόλου, μα καθόλου δεδομένο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα