Ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι

Ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι
Θα επιβεβαιώσουν ή όχι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την κυρίαρχη φημολογία περί πρόωρων εκλογών; Ο λόγος στο Μαξίμου Eurokinissi

Η φημολογία και η αίσθηση προσμονής πρόωρων εκλογών κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. "Κάτω τα μολύβια" στην κυβέρνηση, προεκλογική προετοιμασία στην αντιπολίτευση.

Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη, είναι ήδη διάχυτη στο πολιτικό σκηνικό. Σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη κρίση ακρίβειας και στασιμοπληθωρισμού δημιουργεί την αντικειμενική βάση για πολιτικές εξελίξεις. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν εμφανώς τόσο την κυβερνητική λειτουργία όσο και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ανεξαρτήτως αν η σχετική πρόβλεψη θα επαληθευθεί και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε περίπου δύο μήνες από τώρα την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι το αν μόλις εκπνεύσει το θέρος η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει μήνες ή εβδομάδες.

Εικόνα παράλυσης στην κυβέρνηση

Η απουσία των «σφριγηλών» δημόσιων δηλώσεων του πρωθυπουργού περί «εξάντλησης της 4ετίας» απλά «επισημοποίησαν» το κλίμα προεκλογικής παράλυσης που ήδη υπέβοσκε. Δημιουργώντας έτσι συνθήκες «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» για τις πρόωρες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει το κατηγορηματικό ύφος με το οποίο τον Χειμώνα και την Άνοιξη διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα μείνει στην θέση της μέχρι την προβλεπόμενη συνταγματική προθεσμία. Όπως και την βεβαιότητα πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023» όπως είχε πει πριν λίγους μήνες. Πλέον εκφράζει απλά την …βούλησή του η κυβέρνηση να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, κινδυνολογώντας περί ενός νοσηρού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική αντιπαράθεση και βλάπτει την χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μία σαφέστατη αλλαγή ύφους, που ερμηνεύεται ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως «ανοιχτό ενδεχόμενο» προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση. Ήδη άλλωστε δύο «γαλάζιοι» βουλευτές ο Γιάννης Λοβέρδος και ο Βασίλης Γιόγιακας έχουν προδιαγράψει εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη.

Πολλά στοιχεία από τα όσα είπε χθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό Συμβούλιο έδειχναν προεκλογική προετοιμασία παρά κυβερνητικό σχεδιασμό

Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών και να υπάρξει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, απέφυγε να μιλήσει για «εξάντληση της 4ετίας». Υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού» προσθέτοντας πως «η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση τόσο για την διαχείριση, όσο και για την υπέρβαση των επάλληλων κρίσεων». Η δήλωση αυτή μάλιστα περιέχει την αναφορά σε «3 μήνες» που στην αντιπολίτευση μοιάζει ως ομολογία πρόωρων εκλογών σε λανθάνουσα γλώσσα.

Ανεξαρτήτως του τι αποφάσεις θα πάρει τελικά ο πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση έχουν «κατεβάσει τα μολύβια». Ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να ασχολούνται με τα ζητήματα των περιφερειών (εφόσον έχουν) και της επανεκλογής τους. Μια κατάσταση που «πιέζεται» από το γεγονός ότι η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σίγουρα αισθητά μικρότερη από την σημερινή μια και η απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές θα στερήσει τουλάχιστον 50 έδρες από το κυβερνητικό κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο επιλέχθηκε να γίνει απολογισμός πεπραγμένων από το υπουργείο Εργασίας, κάτι που δεν συνηθίζεται στις συνεδριάσεις αυτού του οργάνου. Επίσης ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τελικά θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οργανώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι θα συντονίσουν την προεκλογική εκστρατεία

Εντελώς αντίθεση εικόνα με αυτή της κυβέρνησης καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να «σηκώνει τα μανίκια» εκτιμώντας ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του για το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δραπετεύει». Επιπρόσθετα μάλιστα προσπαθεί να μεταφέρει τα δικά της αδιέξοδα στην αντιπολίτευση αιτιολογώντας τυχόν προσφυγή σε πρόωρες κάλπες οφείλεται στην σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες ευθύ μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να τελειώνει με τα θεσμικά παιχνίδια και να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών όπως υπηρεσιακό υπουργός Εσωτερικών. Επίσης να πάρει μέτρα για μια δίκαιη προεκλογική περίοδο η οποία θα επιτρέπει την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ιδίως στα εθνικά θέματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν φαίνεται να έχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα.

Επιτελική θέση για τον Νίκο Μπίστη στον προεκλογικο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση οργανώνεται σε προεκλογικό επίπεδο και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σαφής καταμερισμός εργασίας. Στην προεκλογική περίοδο θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη του οργάνου. Ξεχωριστός ρόλος όμως υπάρχει για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που θα αναλάβει την κωδικοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης για τον έμπειρο Νίκο Μπίστη που αναλαμβάνει συντονιστής στην Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού η οποία θα έχει στην ευθύνη της το σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας. Στην ίδια επιτροπή θα μετέχουν κορυφαία στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Ρακγουσης. Σημαντική αρμοδιότητα αναλαμβάνει και ο Χρήστος Σπίρτζης που ορίστηκε Συντονιστής Αυτοδιοικητικού Σχεδιασμού μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη, την Κατερίνα Νοτοπούλου και την Κατερίνα Κνήτου. Όσον αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αυτή θα πραγματοποιηθεί από τους δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και τον Διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. Ολόκληρος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται επί ποδός αμέσως μετά τον 15Αύγουστο θεωρώντας ότι σε αυτή περίπου την ημερομηνία θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ούτω ή άλλως βρίσκονταν σε καθεστώς προεκλογικής ετοιμότητας. Αφού ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και εβδομάδες λειτουργεί στην κατεύθυνση του να μπει σε λειτουργία ο κεντρικός και περιφερειακός κομματικός μηχανισμός, ενώ πραγματοποιεί περιοδείες και επαφές με τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όπως σχολίασε «ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα: Ο Πρωθυπουργός τη μια στιγμή «ορκίζεται» στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, περίπου ως «απειλή» ρίχνοντας, το φταίξιμο στην αντιπολίτευση. Την ώρα, μάλιστα, που οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό αγώνα». Επίσης σημείωσε ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση βλέπει «την αυτοδυναμία να απομακρύνεται» και έτσι «ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει ολοένα και εντονότερα αμφίσημα μηνύματα». Συνολικά ανέφερε πως «η Κυβέρνηση παγιδεύεται στον τακτικισμό της».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα