Έτοιμοι για καλή διατροφή; iStockphoto

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VEGANUARY ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΤΩΡΑ

Για πολλούς, ο Ιανουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσουν ή να αφήσουν κάτι πίσω τους.

Δύο από τα πιο δημοφιλή κινήματα του πρώτου μήνα του χρόνου είναι το Veganuary και το Dry January.

Στο πρώτο, ο στόχος είναι να ακολουθήσεις μία vegan διατροφή για έναν μήνα και στο δεύτερο να εγκαταλείψεις το αλκοόλ. Δέχεσαι την πρόκληση;

Γιατί τον Ιανουάριο;

Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να αποκλείσεις τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σου ή το αλκοόλ όποτε θέλεις. Ο Ιανουάριος βέβαια είναι ο μήνας που σηματοδοτεί ένα τέλος ή μια νέα αρχή, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Το καινούργιο έτος λοιπόν αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να αλλάξεις συνήθειες.

Ο Matthew Glover και η Jane Land δημιούργησαν το κίνημα του Veganuary το 2013. Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, επέλεξαν τον Ιανουάριο επειδή είναι ο μήνας “για αποφάσεις και νέα ξεκινήματα”. Το ζευγάρι ελπίζει ότι δοκιμάζοντας ο κόσμος τη vegan διατροφή για έναν μήνα, θα ανακαλύψει έναν εντελώς νέο κόσμο γεύσεων. Και φυσικά, εγγυώνται ότι μέχρι το τέλος του Ιανουάριου, όποιος ολοκληρώσει την πρόκληση, θα νιώθει φανταστικά.

Το Veganuary βέβαια δεν είναι απλώς μια ιδέα, έχει εξελιχθεί σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τη vegan διατροφή τόσο τον Ιανουάριο όσο και μετά το πέρας του μήνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2021, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, “περισσότερα από 500.000 άτομα δεσμεύτηκαν να δοκιμάσουν μια vegan διατροφή”. “Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, το Veganuary ενθαρρύνει και υποστηρίζει ανθρώπους και επιχειρήσεις να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή για να προστατεύσουν το περιβάλλον, να μειώσουν τον πόνο των ζώων και να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων”.

Η απόφαση για το Dry January ίσως έρχεται σε μία όχι και τόσο άσχετη στιγμή μιας και όπως φαίνεται στην εποχή του Covid-19 πίνουμε όλοι λίγο περισσότερο. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Harvard Health, πολλοί Αμερικανοί ενήλικες αναφέρουν ότι πίνουν περισσότερο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Αν λοιπόν, θέλεις να ξεκινήσει το 2022 με μια πιο υγιή νότα, δεν έχεις παρά να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τους εκατομμύρια ανθρώπους που απέχουν από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Dry January. Η καρδιά, το συκώτι και η μνήμη σου θα σε ευγνωμονούν.

Το Veganuary βέβαια δεν είναι απλώς μια ιδέα, έχει εξελιχθεί σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τη vegan διατροφή τόσο τον Ιανουάριο όσο και μετά το πέρας του μήνα. iStock

Τα οφέλη

Άγχος, πλήξη και περισσότερη διαθεσιμότητα ήταν ανάμεσα στους λόγους τους οποίους ώθησαν πολλούς Αμερικανούς να πίνουν περισσότερο. Αν αναγνωρίζεις κάποιον από τους παραπάνω, τότε έχεις κάποιους καλούς λόγους να εγκαταλείψεις το αλκοόλ.

Το Dry January ξεκίνησε το 2012 ως μία πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία από το Alcohol Change UK, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση. Τώρα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτήν την πρόκληση υγείας κάθε χρόνο. Δεν είναι άγνωστο εξάλλου ότι η υπερβολική αλλά και η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τα σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Ένας μήνας χωρίς αλκοόλ δεν θα βελτιώσει μόνο την υγεία σου αλλά θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς και τη σχέση που έχεις μαζί του. Σύμφωνα με το άρθρο του Harvard, το να αποκλείσεις το αλκοόλ από την καθημερινότητά σου ακόμη και ένα μήνα μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στην υγεία σου. Όπως αναφέρει μια μελέτη στο BMJ Open, οι τακτικοί πότες που απείχαν από το αλκοόλ για 30 ημέρες, κοιμόντουσαν καλύτερα, είχαν περισσότερη ενέργεια και έχασαν βάρος. Επίσης, μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς επίσης και τις πρωτεΐνες στο αίμα, που σχετίζονται με τον καρκίνο.

“Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να χάνουν την επιθυμία τους για αλκοόλ και να συνειδητοποιούν ότι το ποτό δεν χρειάζεται να καταλαμβάνει τόσο μεγάλο χώρο στη ζωή τους. Εάν νιώσεις κάτι αντίστοιχο, μπορείς να συνεχίσεις για άλλες 30 ημέρες ή απλώς να αποδεχτείς τη νέα αυτή στάση απέναντι στο αλκοόλ, όπου είναι μια περιστασιακή απόλαυση” αναφέρει η Dawn Sugarman, ερευνήτρια ψυχολόγος στο McLean Hospital και βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχιατρικής του Harvard Medical School.

Το κίνημα του Veganuary από την άλλη, αποτελεί μία καλή ιδέα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τον βιγκανισμό ή απλώς να αλλάξουν για λίγο τις διατροφικές τους συνήθειες. Ανάμεσα στους λόγους που δίνει η PETA για να γίνει κάποιος vegan είναι ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη δική του καλύτερη υγεία.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που συνδέουν τη χορτοφαγική διατροφή με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου (σε σύγκριση με διατροφή που είναι πλούσια σε κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα). Οι διατροφικές οδηγίες και οι συστάσεις από ειδικούς σε θέματα διατροφής αντικατοπτρίζουν το παραπάνω, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση διατροφών (όπως η μεσογειακή και η δίαιτα DASH) που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αναφέρει σε άρθρο του το Harvard Health. Κι αν οι χορτοφαγικές δίαιτες κρύβουν κάποιο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, αυτοί μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα με την επιλογή των σωστών χορτοφαγικών τροφών και, όταν είναι απαραίτητο, συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, η σόγια, η κινόα και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και το τόφου, οι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο.

Το Dry January ξεκίνησε το 2012 ως μία πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία από το Alcohol Change UK, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση. iStock

Για το καλό του πλανήτη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρέας συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, χρειάζεται περισσότερη γη και νερό και προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημιά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής EAT-Lancet συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων για να ωφεληθεί όχι μόνο η ανθρώπινη υγεία, αλλά και η υγεία του πλανήτη μας. Ακόμη και οι πιο «πράσινες» πηγές κρέατος εξακολουθούν να παράγουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις φυτικές πρωτεΐνες. Αλλά όποιος θέλει να υιοθετήσει μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή για περιβαλλοντικούς λόγους καλό είναι να εξετάσει εάν υπάρχουν κάποια φυτικά τρόφιμα που το τίμημα για την κατανάλωσή τους είναι επίσης βαρύ.

“Τίποτα δεν συγκρίνεται πραγματικά με βοδινό κρέας, το αρνί, το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά – αυτά τα προϊόντα είναι στο ίδιο επίπεδο της ζημιάς που προκαλούν στο περιβάλλον, σχεδόν σε κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα που παρακολουθούμε”, αναφέρει σε άρθρο του BBC ο Joseph Poore, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων.

“Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε ό,τι καταναλώνουμε: τα φρούτα και τα λαχανικά που μεταφέρονται με αεροπλάνο μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά κιλό από το κρέας πουλερικών, για παράδειγμα”. Με πιο απλά λόγια, είναι καλό να γνωρίζεις από που έρχονται το αβοκάντο και τα blueberries που πρόκειται να βάλεις στο smoothie σου. Ίσως τελικά ο Ιανουάριος να είναι όντως ο μήνας των αποφάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα