O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Eurokinissi

“ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ”: Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με το παράδειγμα προς αποφυγήν της Γαλλίας και το “καλάθι του νοικοκυριού” η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις από τη λαίλαπα ανατιμήσεων.

Με επικοινωνιακούς όρους διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, που αποτελεί και την “αχίλλειο πτέρνα” της Νέας Δημοκρατίας.

Η βασική κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται στο ρητό “το μη χείρον βέλτιστον”. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, έχει διαμηνύσει το Μαξίμου στους πολίτες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που επικαλέστηκε ότι τουλάχιστον η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει έλλειψη αγαθών και ενεργειακών πόρων.

Οι εικόνες απο τη Γαλλία με ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα αποτελούν ένα ακόμη επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια να πείσει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι συγκριτικά καλύτερη.

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα μας το Σεπτέμβριο είχε τη δεύτερη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές από τις 15 χώρες της Ε.Ε. με κυμαινόμενα τιμολόγια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επικαλείται επίσης ότι επέβαλλε πλαφόν σε είδη όπως τα πέλλετ και τα καυσόξυλα, διατρανώνοντας ότι θα γίνονται έλεγχοι για την αποφυγή κερδοσκοπίας στην αγορά.

Τα επικοινωνιακά εργαλεία έχουν όμως τα όρια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυρίου».

Και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρόκειται για μία πολιτική “αυτοδέσμευσης” των επιχειρήσεων της αγοράς, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε ορισμένα βασικά και απαραίτητα αγαθά.

Στο ερώτημα τι θα πράξει όμως η κυβέρνηση, εάν αυτή η αυτοδέσμευση δεν τηρηθεί, είναι εμφανής η αμηχανία. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται για ένα εργαλείο, αλλά όχι το μόνο που υπάρχει.

Ήδη πάντως και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )κατηγορεί την κυβέρνηση για “μάχη εντυπώσεων” με το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ειδικότερα ότι το μέτρο: “Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα. Προϊόντα για τα οποία δεν αξιολογείται η προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική παραγωγή και οικονομία.”

Επισημαίνει εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν προβλέπει απαγόρευση αυξήσεων, αλλά παρακολούθηση των τιμών, εκτιμώντας ότι θα μετατοπίσει παράλληλα την αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η κυβέρνηση βεβαίως επικαλείται ότι και ο πληθωρισμός, όπως και η ενεργειακή κρίση, είναι διεθνές και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το γεγονός ότι η ΕΕ ακόμη δεν έχει αποφασίσει για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου παρατείνει δε την κυβερνητική αγωνία. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίζει να πιέζει πάντως για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως δηλώνει η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία κανένας εθνικός προϋπολογισμός δε μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει εν τω μεταξύ και τη δυσαρέσκεια των αγροτών, καθώς στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις και ελλείψεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές (παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί), ήρθαν να προστεθούν και φυσικές καταστροφές, αλλά και νέα απρόοπτα.

Για παράδειγμα, οι παραγωγοί μήλων σε Θεσσαλία (Αγιά) και Δυτική Μακεδονία, δεν διέθεσαν όπως τις προηγούμενες χρονιές μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Αίγυπτο και ζητούν στήριξη. Βροχές δημιούργησαν προβλήματα στη συγκομιδή σε άλλες περιοχές και οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν χάσει έτσι κι αλλιώς τη ρωσική αγορά. Και οι αγρότες ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές των τρακτέρ.

Καθώς μάλιστα ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλισμός έχει ατονήσει, οι νεοδημοκράτες αγρότες στη Θεσσαλία ετοιμάζονται να συνταχθουν σε κινητοποιήσεις με το ΚΚΕ, αφού άλλωστε τα αιτήματα τους δεν είναι κομματικά αλλά οριζόντια για την πρωτογενή παραγωγή.

Η κυβέρνηση απαντά στους αγρότες “δε φταίμε εμείς για την ενεργειακή κρίση”, όμως ο επικοινωνιακός χειρισμός εν προκειμένω δεν αρκεί, για αυτό και υπόσχεται πως θα κάνει ό,τι επιπλέον μπορεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα