ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/24MEDIA LAB

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ – ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ 877.000 ΕΥΡΩ

Ο θησαυρός στο σπίτι της Θεσσαλονίκης, ο «Κλέφτης του Νόμου» και το σπάσιμο του χρηματοκιβωτίου σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στην αγροτική περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, βρήκαν ένα διαλυμένο χρηματοκιβώτιο. Στο εσωτερικό του υπήρχαν μόνο δύο μικρές μπαταρίες, ένα ζευγάρι γάντια εργασίας και μια κουβέρτα της Laura Ashley. Κατάλαβαν αμέσως ότι ήταν αυτό που εψαχναν.

Νωρίς το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, τέσσερις άγνωστοι άντρες είχαν εισβάλει σε σπίτι στην Πυλαία, στην άλλη πλευρά της πόλης. Ακινητοποίησαν τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη και δύο οικιακές βοηθούς κι έφυγαν αγκαλιά με το χρηματοκιβώτιο, το οποίο δεν μπόρεσαν να διαρρήξουν στα περίπου 25 λεπτά που παρέμειναν στο σπίτι. Το χρηματοκιβώτιο έκρυβε έναν θησαυρό: 400.000 ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες Αγγλίας και ακριβά κοσμήματα – η συνολική αξία υπολογίστηκε στα 877.363 ευρώ.

Η μεγάλη ληστεία έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξιχνιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Από τον φάκελο της υπόθεσης που είδε το Magazine, αποκαλύπτεται μία κινηματογραφική ιστορία, με παλιούς γνώριμους των διωκτικών Αρχών και εμπλοκή της ρωσόφωνης μαφίας.

Στις 11.40 το πρωί, ένα μαύρο Range Rover φαίνεται σε κάμερα ασφαλείας να μπαίνει στον οικισμό «Βίλλα Ριτζ» της Πυλαίας, στον δρόμο προς το Πανόραμα. Το αυτοκίνητο είχε προσωρινές πινακίδες- τσολ (μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτάκτως, μόλις για δύο μέρες τον μήνα, από ιδιοκτήτες που έχουν αποσύρει ένα αυτοκίνητο). Από το μαύρο τζιπ βγήκαν τέσσερα άτομα, ενώ ο οδηγός, που φορούσε καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά μυωπίας, παρέμεινε στο αυτοκίνητο, παρκάροντας έτσι ώστε το πορτ-παγκάζ να κοιτάζει προς την είσοδο της οικοδομής.

Εκείνη την ώρα στο σπίτι βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης, 93 ετών, και οι δύο οικιακές βοηθοί. Οι ληστές παραβίασαν την κεντρική είσοδο. Χτύπησαν τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι με τη λαβή ενός περιστρόφου και τον κράτησαν στην κουζίνα. Περιγράφεται ότι έσυραν την πρώτη γυναίκα στον διάδρομο και όταν η δεύτερη προσπάθησε να φύγει, ένας από τους ληστές τη σταμάτησε. Οι κουκουλοφόροι φίμωσαν τα θύματα με μονωτική ταινία και έδεσαν τα χέρια τους με tie wraps.

Οι δύο γυναίκες κρατήθηκαν στο μπάνιο. Μία από αυτές κατέθεσε ότι ένας από τους ληστές άνοιξε την πόρτα κι έβγαλε ένα πιστόλι από το τσαντάκι που είχε στη μέση. Τη σημάδεψε και είπε κάποιες βρισιές στα αλβανικά. Η γυναίκα, ωστόσο, που είναι από την Αλβανία, κατάλαβε από την προφορά ότι ο ληστής δεν είχε την ίδια καταγωγή, αντίθετα προσπάθησε να την ξεγελάσει για τη στιγμή που θα έδινε αργότερα κατάθεση στην Αστυνομία.

Οι τέσσερις κουκουλοφόροι σήκωσαν όλο το σπίτι στον αέρα και κατέληξαν στο χρηματοκιβώτιο, με διαστάσεις 50Χ50Χ70 εκατοστών, που ήταν στη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας και δεν ήταν πακτωμένο. Στις 12.18 το μεσημέρι, όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, δύο από τους ληστές φαίνονται να βγαίνουν από το σπίτι, σέρνοντας το χρηματοκιβώτιο που είχαν τυλίξει με κουβέρτα. Το φόρτωσαν στο τζιπ, έπειτα επιβιβάστηκαν όλοι σε αυτό και έφυγαν με κατεύθυνση την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Οι οικιακές βοηθοί κατάφεραν να λυθούν και κάλεσαν την Αστυνομία και την κόρη του ιδιοκτήτη.

1.482 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Το κλιμάκιο της Σήμανσης που πήγε στο σπίτι συνέλεξε διάφορα πειστήρια, μεταξύ αυτών ορφανά δείγματα γενετικού υλικού. Οι δράστες δεν είχαν αφήσει αποτυπώματα. Το δεύτερο πράγμα που εξέτασε η Αστυνομία ήταν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Η Αστυνομία λέει ότι αναγνώρισε τον οδηγό του οχήματος της ληστείας, έναν ομογενή από τη Γεωργία, 52 ετών, κι αυτό διότι ήταν σεσημασμένος για παλιότερες ένοπλες ληστείες και κλοπές.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές της Ασφάλειας, συλλέγοντας πλάνα από κάμερες σε καταστήματα και τον δρόμο, κατάφεραν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του οχήματος, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Πολίχνη. Από την εξέταση του υλικού φέρεται να προέκυψε ένα κρίσιμο στοιχείο. Από ένα σημείο της διαδρομής κι έπειτα, το όχημα της ληστείας φαίνεται ότι ακολουθούσε ένα δεύτερο αυτοκίνητο, ένα κόκκινο Toyota, πιθανόν υποστηρικτικά. Ιδιοκτήτες του δεύτερου αυτοκινήτου ήταν δύο Ουκρανοί, πατέρας και γιος, 50 και 22 ετών.

Στη συνέχεια του φακέλου που είδε το Magazine, καταγράφεται μια εξαντλητική σειρά δεκάδων τηλεφωνικών κλήσεων τα κρίσιμα λεπτά πριν και μετά τη ληστεία, που είχαν ενεργοποιήσει κεραίες σε κοντινή απόσταση. Κάποιοι από τους αριθμούς διαπιστώθηκε πως ήταν «πακιστανικοί», του ίδιου εμπορικού πακέτου, δηλαδή δηλωμένοι με στοιχεία τυχαίων μεταναστών στην Αθήνα. Επίσης, υπάρχει μία περίεργη κλήση που διαρκεί 1.482 δευτερόλεπτα (24,7 λεπτά). Η Αστυνομία λέει ότι ταυτίζεται με τον χρόνο που διήρκεσε η ληστεία. Αυτό σημαίνει πως είτε κάποιος μετέφερε οδηγίες σε πραγματικό χρόνο είτε κάποιος ξέχασε το τηλέφωνο ανοιχτό, κάτι που δεν διευκρινίστηκε.

Ο «ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

Οι αστυνομικοί κατέληξαν σε πέντε αριθμούς τηλεφώνου. Ο πρώτος αριθμός είχε δηλωθεί σε παλιότερη προσαγωγή από τον Γεωργιανό που φάνηκε στις κάμερες ασφαλείας να κάθεται στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Ο ίδιος φέρεται να επικοινώνησε δεκάδες φορές τις κρίσιμες ώρες με τουλάχιστον τρεις συμπατριώτες τους, που είχαν βαρύ ποινικό παρελθόν. Πιο ειδικά, ένας εξ αυτών είχε κατηγορηθεί ως μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου της ρωσόφωνης μαφίας, των περιβόητων Vor Zakone («Κλεφτών του Νόμου») και μάλιστα ο ρόλος του ήταν τότε η φύλαξη όπλων και πλαστών εγγράφων.

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ο οδηγός του αυτοκινήτου της ληστείας είχε επίσης επικοινωνία με τους δύο Ουκρανούς, στους οποίους ανήκει το κόκκινο όχημα που φαίνεται να συνόδευε το αυτοκίνητο των ληστών. Οι τελευταίοι εργάζονταν σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων κοντά στο σημείο που βρέθηκε το χρηματοκιβώτιο, στοιχείο που η Αστυνομία θεωρεί κρίσιμο για την εξέλιξη της ιστορίας.

ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Την περασμένη εβδομάδα, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η μεγάλη ληστεία εξιχνιάστηκε. Συνελήφθησαν με εντάλματα ο Γεωργιανός που οδηγούσε το αυτοκίνητο και ο νεαρός Ουκρανός. Ο πρώτος φέρεται να ομολόγησε, περιγράφοντας ότι ανέλαβε να μεταφέρει τους ληστές, παίρνοντας ως αμοιβή 2.000 ευρώ. Ο 22χρονος Ουκρανός αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή. Είπε το ίδιο και για τον πατέρα του, επίσης κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση, που εκτιμάται ότι ζει σήμερα στη Γερμανία.

Για την κρίσιμη ώρα μετά τη ληστεία, στον φάκελο περιγράφεται ότι το Range Rover έφτασε στο συνεργείο αυτοκινήτων. Τέσσερις άντρες που φορούσαν μαύρα, βγήκαν από το αυτοκίνητο και ξεφόρτωσαν «κάτι που φαινόταν βαρύ, γιατί δυσκολεύονταν να το κουβαλήσουν». Οι ληστές είχαν μαζί τους έναν τροχό, όμως μπήκαν στο συνεργείο κι έκλεισαν τις πόρτες. Άνθρωπος που βρισκόταν κοντά φέρεται να κατέθεσε ότι άκουσε ήχο «σαν κάτι να σπάει», χωρίς να έχει οπτική επαφή.

Όσα, ελάχιστα, κοσμήματα βρέθηκαν στα σπίτια των κατηγορούμενων. ΕΛ.ΑΣ.

Στα έγγραφα περιγράφεται ότι στο εσωτερικό του χρηματοκιβωτίου, τα χρήματα ήταν χωρισμένα σε μικρότερα ποσά και τοποθετημένα είτε μέσα σε τσαντάκια είτε σε φακέλους. Στα ίδια έγγραφα περιγράφεται ότι οι ληστές βγήκαν από το συνεργείο κρατώντας σάκους, τους οποίους φόρτωσαν σε ένα τρίτο αυτοκίνητο αγνώστων. Δεν διευκρινίζεται ποιος μετέφερε το διαλυμένο χρηματοκιβώτιο στην αγροτική περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Στα σπίτια των δύο συλληφθέντων δεν βρέθηκαν παρά μόνο ελάχιστα κοσμήματα, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τα θύματα της ληστείας και τους αποδόθηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version