Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Menelaos Myrillas / SOOC

ΥΠΟΥΡΓΟΙ “ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ

Το Μαξίμου θέλει να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να διασφαλίσει την εκλογή “δικών του” στελεχών. Το άγχος για τις εκλογές. Που κατεβαίνουν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Όλοι στη Νέα Δημοκρατία ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά όλοι ταυτόχρονα ετοιμάζονται για τις κάλπες, που έτσι κι αλλιώς απέχουν πλέον το πολύ ένα χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφιοτήτων εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια, ιδίως για στελέχη που δεν προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά κυρίως έχουν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ.

Στόχος του Μαξίμου είναι να απευθυνθεί στους κεντρογενείς ψηφοφόρους, τους οποίους θεωρεί κρίσιμους για την έκβαση και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και να διασφαλίσει φυσικά την εκλογή “δικών του” στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το Μαξίμου θέλει να αποφύγει περισσότερες από μία υποψηφιότητες εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στην ίδια περιφέρεια. Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι υποψηφιότητες και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται η Γεωργία Μαρτίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου. Το θέμα είναι συνεπώς ποιος θα μείνει εκτός Βουλής ή ποιος θα αποσυρθεί για να αδειάσει μία τουλάχιστον θέση. Η κ. Μαρτίνου αν και αρχικώς εφέρετο να το σκέπεται, τελικώς φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια.

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ένα πρόσωπο που είχε ξεκινήσει την πολιτική του πορεία από το ΚΚΕ, αλλά που έχει ενσωματωθεί εδώ και καιρό στη ΝΔ και θεωρείται ότι έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά το δόγμα “νόμος και τάξη” που είναι προσφιλές στο δεξιό, αλλά και στο λεγόμενο “ακροκεντρώο” κοινό.

Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών έχει επίσης ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πάλαι πότε στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για την Α΄ Πειραιά είχε ακουστεί εδώ και καιρό το όνομα του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Νεότερα σενάρια όμως τον φέρουν να επιθυμούσε να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο οποίο ψηφοδέλτιο Επικρατείας φέρεται να ήθελε μία θέση και ο έτερος και επίσης πασοκογενής υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Οι εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας της ΝΔ είναι όμως περιζήτητες. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή (μετά το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου) οι βουλευτές Επικρατείας της ΝΔ είναι οι: Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Θοδωρής Σκυλακάκης (που κατέλαβε την έδρα της εκλιπούσης). Ο κ. Πικραμμένος και ο κ.Ταραντίλης δεν αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιοι και ο κ. Θεοδωρικάκος όπως αναφέρθηκε θα δώσει τη μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Όμως δεν είναι “γραμμένο σε πέτρα” ότι η ΝΔ θα εκλέξει και πάλι πέντε βουλευτές Επικρατείας.

Το τελευταίο σενάριο άλλωστε θέλει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να μην κατεβαίνει στην Α΄ Αθηνών (όπου παρά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου επικρατεί συνωστισμός και φέρεται ως πιθανή υποψήφια και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου). Αλλά να μπαίνει επικεφαλής στο Επικρατείας και ταυτόχρονα να αναλαμβάνει εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Και αυτό καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εκλέγεται στη Φθιώτιδα και άρα θα υπόκειται στους περιορισμούς ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψηφίων.

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου θα μπορούσε επίσης να κεφαλαιοποιήσει τη θετική άποψη των πολιτών για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και να απευθυνθεί συνολικά στους κεντρώους ψηφοφόρους της χώρας με ένα πρόσωπο που (σε αντίθεση πχ με τον κ. Χρυσοχοϊδη) δεν είναι αμφιλεγόμενο και έχει καλή εικόνα στην κοινή γνώμη.

Από εκεί και πέρα, κυκλοφορούν στο γαλάζιο παρασκήνιο και άλλα σενάρια για “πράσινες” υποψηφιότητες στο Επικρατείας, καθώς πολλοί μπήκαν σε σκέψη από αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις προσυνεδριακές διαδικασίες σε ανανέωση προσώπων και ενσωμάτωση απόψεων πέραν των παραδοσιακών κομματικών ορίων της ΝΔ.

Έτσι κάποιοι αναρωτιούνται εάν θα έβρισκαν μία θέση στο γαλάζιο Επικρατείας πρόσωπα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης ή ακόμη και ο… πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Τέτοιες “εντυπωσιακές” κινήσεις όμως θα μπορούσαν να εντείνουν τη δυσαρέσκεια παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει κίνδυνο και εκ δεξιών της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα