Αττική: η γνωστή αλλά και άγνωστη πτυχή της, στη σκιά του “κράχτη” της Αθήνας

Αττική: η γνωστή αλλά και άγνωστη πτυχή της, στη σκιά του “κράχτη” της Αθήνας
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI Eurokinissi

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, δίνει απαντήσεις σε όσα πρέπει να γνωρίζουν, Ελληνες και ξένοι, για τον πλούτο που διαθέτει η Αττική, για το απόθεμα φιλοξενίας και τις προοπτικές της στην τουριστική ανάπτυξη.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπαλή

Η Περιφέρεια Αττικής έχει σε προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη. Ποια είναι τα σημεία κλειδιά – στόχοι;

Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι και το σλόγκαν της τουριστικής μας καμπάνιας. «Αττική: ένας πολυδιάστατος προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» Σε επίπεδο έργων, στο σχεδιασμό μας είναι η ενίσχυση των υποδομών και η ανάδειξη περιοχών της Αττικής που παραμένουν μέχρι σήμερα τουριστικά αναξιοποίητες.

Είναι πράγματι τόσο άγνωστη η υπόλοιπη Αττική σε σχέση με την Αθήνα; Πόσο εύκολο θα είναι να πείσετε ξένους και Έλληνες να πάνε για παράδειγμα στην Ελευσίνα, που θα είναι και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ή στα Μεσόγεια για οικοτουρισμό;

Αυτό που εμείς στην Περιφέρεια Αττικής προσπαθούμε να αναδείξουμε, είναι ότι η Αττική είναι ένας τόπος που συνδυάζει πολλούς προορισμούς σε έναν.

Εκτός από μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, διαθέτει μία απίθανη ακτογραμμή με ατέλειωτες, μαγευτικές παραλίες. Ορεινά δάση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Πεδιάδες με ξακουστούς αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία. Καταπράσινα, αριστοκρατικά προάστια και μία πόλη-λιμάνι μικρογραφία της Ελλάδας. Πανέμορφα γραφικά και κοσμοπολίτικα νησιά, μια ανάσα από την πόλη. Πλούσια γαστρονομική σκηνή, συναρπαστική νυχτερινή ζωή και εναλλακτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για όλους, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ολόκληρη η Αττική είναι ένα «ανοιχτό μουσείο»: εδώ τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κέντρα πολιτισμού, και οι παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικοί χώροι με τα εντυπωσιακά μουσεία σύγχρονης Τέχνης. Φεστιβάλ με παραστάσεις αρχαίου δράματος, αλλά και μοντέρνας μουσικής και χορού πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και μαγεύουν το κοινό. Τόσο η Αθήνα, όσο και ολόκληρη η Αττική και τα νησιά της, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει το πιο αξέχαστο sightseeing με αποδράσεις σε μέρη απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Μοναδικές πολιτιστικές διαδρομές που μένουν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, σε σχέση με άλλες περιοχές, ανάλογες στην Ευρώπη; Διότι σύγκριση με την Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε.

Τι να πρωτοπώ. Γι αυτό θα τα πω όλα. Και που αλλού θα τα βρεις όλα αυτά μαζί, σε έναν τόπο. Στην κοσμοπολίτικη «Αττική Ριβιέρα», τη νότια παραλιακή γραμμή που εκτείνεται από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Σούνιο, μπορεί κανείς να κολυμπήσει και να κάνει θαλάσσια σπορ σε παραλίες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, με πεντακάθαρα νερά και χρυσαφένια άμμο. Να μείνει σε πολυτελή resorts, που παρέχουν την απόλυτη άνεση στις διακοπές του, να χαλαρώσει και θα απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του σε καλαίσθητα εστιατόρια και μπαρ, δίπλα στο κύμα. Στις σύγχρονες μαρίνες κατά μήκος της ακτογραμμής της Αττικής, ο επισκέπτης θα δέσει με ασφάλεια το σκάφος του, ενώ μπορεί επίσης να νοικιάσει το γιοτ ή το ιστιοπλοϊκό της αρεσκείας του και να σαλπάρει για μία αξέχαστη κρουαζιέρα στα παράλια και τα νησιά του Σαρωνικού.

Οι παραλίες της ανατολικής Αττικής, προσφέρουν δε την απόλυτη αίσθηση καλοκαιρινής δροσιάς και χαλάρωσης, μία ανάσα από την Αθήνα. Με βότσαλο ή με άμμο, με ρηχά ή βαθιά νερά, με βλάστηση ή χωρίς, οργανωμένες ή ελεύθερες, family ή friendly, είναι ιδανικές για νεαρά ζευγάρια και παρέες φίλων. Σε αυτές τις παραθαλάσσιες οάσεις της Αττικής, μπορεί να απολαύσει τα καταγάλανα νερά, την πληθώρα επιλογών σε διαμονή και πεντανόστιμο φαγητό, και να νιώσει ότι βρίσκεται σε κάποιο ελληνικό νησί.

Απόλυτη εμπειρία ελευθερίας στις καλοκαιρινές διακοπές, με island hopping στα βραβευμένα νησάκια-κόσμημα του Σαρωνικού. Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά, περιμένουν η αυθεντικά πανέμορφη Αίγινα, το παραδεισένιο Αγκίστρι, ο γαλήνιος και γραφικός Πόρος, οι αρχοντικές Σπέτσες, η μαγευτική Ύδρα με τον διατηρητέο οικισμό της. Τα Κύθηρα, που συνδέονται και αεροπορικώς με την Αθήνα, θα σας μαγέψουν με την καλαισθησία τους, το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χρώμα, την πανέμορφη φύση και τις απάτητες παραλίες τους, ενώ στα Αντικύθηρα θα νιώσει την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία, απολαμβάνοντας την αυθεντικότητα του νησιού και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Απίστευτα παραθαλάσσια τοπία, ιστορικά μνημεία, αρχοντικά κτήρια, πλούσια γαστρονομία και μοναδική φιλοξενία συνθέτουν το σκηνικό των μικρών αυτών παραδείσων της Αττικής.

Η πολυδιάστατη γαστρονομική σκηνή της Αττικής, με τις αναρίθμητες προτάσεις για καλό φαγητό, θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Γεύσεις μοναδικές, φτιαγμένες με δημιουργικότητα και μεράκι, και με τα πιο αγνά υλικά της αττικής γης, μπορεί κανείς να απολαύσει παντού: από τα μεζεδοπωλεία και τα ουζερί, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, μέχρι τις μπυραρίες, τα wine bars και τα all day café-restaurants. Τα βραβευμένα γκουρμέ εστιατόρια, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής, με τη δημιουργική κουζίνα και τους φημισμένους σεφ, θα εντυπωσιάσουν, ενώ δε λείπουν και οι διεθνείς κουζίνες, το ποιοτικό street food και τα vegetarian και vegan εστιατόρια.

Στον Πειραιά θα βρει κάποιος θαλασσινούς μεζέδες με θέα τη θάλασσα, στην Πειραϊκή και γύρω από το Χατζηκυριάκειο, δημιουργική κουζίνα στην Καστέλλα, ολόφρεσκο ψάρι και εκλεκτά κρασιά στις ψαροταβέρνες του Μικρολίμανου, που θυμίζει νησί. Στα νησιά του Σαρωνικού, θα απολαύσει δίπλα στη θάλασσα, με τη συνοδεία ούζου ή εξαιρετικού κρασιού, ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν ολόφρεσκα από τις βάρκες των ψαράδων, αλλά και τοπικά γλυκίσματα μοναδικής ποιότητας και γεύσης.

Να γνωρίσει την παράδοση του αττικού αμπελώνα στα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που παράγουν κάθε χρόνο εξαιρετικές ετικέτες κρασιού, με πρωταγωνιστή το δροσερό και αρωματικό Σαββατιανό. Να συνδυάσει μια εξόρμηση στην Αττική με μια επίσκεψη και ξενάγηση σε οινοποιείο, να απολαύσει τη φιλοξενία των αμπελουργών-οινοποιών και να δοκιμάσει το Σαββατιανό και τα άλλα ποιοτικά κρασιά αυτού του ευλογημένου τόπου, όπου βλάστησε το ιερό φυτό του Βάκχου.

Οι λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας και του hiking θα εντυπωσιαστούν από τα μαγικά τοπία της Αττικής, όπου ο βραχώδης λόφος εναλλάσσεται με το καταπράσινο δάσος και τα συναρπαστικά μονοπάτια. Ιαματικές πηγές με θεραπευτικά νερά, μοναστήρια και εκκλησίες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικού κάλλους και τόπους προσκυνήματος, παραδοσιακοί οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο τον τοπικό τους χαρακτήρα, αθλητικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, με ιστορικές ρίζες και πανανθρώπινες αξίες.

Ό,τι και αν σημαίνει για τον ταξιδιώτη αξέχαστη εμπειρία διακοπών, ό,τι κι αν αναζητά σε έναν all year round short break προορισμό, θα το βρει στην Αττική.

Αυτή είναι η Αττική! Τόπος ευλογημένος και φιλόξενος για όλους!

Τα τελευταία χρόνια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια, έπειτα από δύο δεκαετίες στην αφάνεια κι ύστερα από την ένδοξη περίοδο των δεκαετιών 60 και 70. Επενδύσεις γίνονται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Υστερούν σε υποδομές. Τι σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια;

Σε συνδυασμό με μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο Φιλόδημος Ι και ΙΙ, προχωρεί η Περιφέρεια Αττικής τη σχεδίαση και υλοποίηση έργων υποδομών για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και την ανάπτυξη των νησιών.

Αντιπλημμυρικά έργα, σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονάδες αφαλάτωσης, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, ανάδειξη πολιτιστικών χώρων είναι επιγραμματικά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Οι υποδομές που γίνονται στο παραλιακό μέτωπο, το ΚΠΙΣΝ που λειτουργεί και η επένδυση στο Ελληνικό, θεωρείτε ότι θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας και ως προς τον τουρισμό;

Η ανάπτυξη του τουρισμού χρειάζεται εθνικό σχέδιο, ώστε να αποκτήσουμε έναν τουριστικό πόλο που θα συγκεντρώνει τουρισμό μέσου και υψηλού εισοδήματος και παράλληλα δε θα πλήξει το περιβάλλον και το Αττικό τοπίο. Πάνω απ’ όλα, όμως, χρειάζεται η ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των δήμων και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Κατά την άποψή μου, η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο και στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Πιστεύω ότι τέτοιες επενδύσεις, μαζί με τα περιφερειακά έργα που απαιτούνται για την υλοποίησή τους, συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά, αλλά και ενισχύουν μια σειρά από οικονομικούς δείκτες και παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή.

Ξένοι δημοσιογράφοι έρχονται στην Αττική, γράφουν για τις εμπειρίες τους. Απτά αποτελέσματα έχετε δει;

Η γενικότερη αύξηση του τουρισμού το 2019, θεωρώ ότι ήταν αποτέλεσμα και των αποκαλούμενων press trips, τα οποία μάλιστα αποτελούν μέρος και του δικού μας προγράμματος Τουριστικής Προβολής. Μέσα από τα έντυπα μέσα, τις ιστοσελίδες και τα blogs, που αυτοί εκπροσωπούν, μας δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τεράστιο αριθμό υποψήφιων επισκεπτών που εμπιστεύονται την εγκυρότητά τους και να επικοινωνήσουμε το δικό μας αφήγημα.

Η επισκεψιμότητα των μέσων, είναι αυτή που καθορίζει το ποσοστό επιτυχίας της δράσης.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξει ταχύτατη ανάκαμψη στον τουρισμό, μετά τον κορονοϊό ή κλιμακωτή;

Το 2020 είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Οι εξελίξεις στην υγειονομική κρίση θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν την πορεία της χρονιάς.

Υπό προϋποθέσεις, το 2021 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά με δεδομένο ότι πολλές κρατήσεις έχουν μεταφερθεί για την επόμενη σαιζόν. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ανακάλυψη ενός εμβολίου ή ενός αποτελεσματικού φαρμάκου ενάντια στη νόσο Covid 19, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία των τουριστών.

Εν κατακλείδι, η Αττική που πρέπει να ποντάρει τουριστικά, σε ποιο προϊόν η σε πολλά μαζί;

Στόχος μας είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων μας για όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, με αιχμή του δόρατος, όπως συχνά έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας πάντα με γνώμονα και οδηγό την πράσινη ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα