Γιατροί του Κόσμου στο NEWS 247: Πλήρως εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Γιατροί του Κόσμου στο NEWS 247: Πλήρως εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού των προσφυγόπουλων των καταυλισμών. Τι λέει ο Νικήτας Κανάκης στο NEWS 247 για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή

Διαβεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς στα παιδιά των προσφύγων έδωσε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στο NEWS 247. Ο ίδιος ανέφερε πως χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση, μετά το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο και τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Μεταξύ των ανησυχιών που εξέφρασαν οι γονείς, ήταν η υγειονομική κατάσταση των παιδιών των προσφύγων που προβλέπεται να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα. Λόγος έγινε για έλλειψη θέσεων στο ημερήσιο σχολείο αλλά και για προβλήματα σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας. Ο δε δήμαρχος της πόλης, Α. Γαβότσης έθεσε και ζητήματα κοινωνικής συνοχής ενώ ο ίδιος προτείνει δημιουργία χώρων εκπαίδευσης προσφύγων εκτός των σχολείων του δήμου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τις “μη νόμιμες πράξεις” πολιτών εναντίον των μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην περιοχή, ακόμη κι αν μιλάμε για χώρους που παραχωρούν ιδιώτες.

Διπλά “καλυμμένα” τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο

Ο κ. Κανάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, τοποθετήθηκε ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως μας ανέφερε, ο ίδιος προσωπικά μαζί με την ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, ήταν στον καταυλισμό του Ωραιοκάστρου. Σημειώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επιδημίες καθώς τα παιδιά έχουν δεχθεί τη δέουσα περίθαλψη και υγειονομική φροντίδα, ενώ παιδίατρος υπάρχει σε καθημερινή βάση μέσα στο camp.

Όπως υπερασπιστήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε για χιλιάδες Ελληνόπουλα που βρίσκουν καταφύγιο στα Πολυϊατρεία μας, που στερούνταν τον εμβολιασμό, την ιατρική φροντίδα, τη μέριμνα όλο αυτό τον καιρό

Μεταξύ άλλων προανήγγειλε κοινή δράση ενημέρωσης με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση όλων των παιδιών προσφύγων σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις πολιτών που ανησυχούν.

“Θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία και ενημέρωση από Γιατρούς του Κόσμου και ΚΕΕΛΠΝΟ, έτσι ώστε να δείξουμε και να αποδείξουμε πως τα προσφυγόπουλα είναι υγιή και να σταματήσουν αυτές οι φωνές”.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο έγιναν εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με τα παιδιά προσφύγων να λαμβάνουν εμβόλιο, που καλύπτει 3 διαφορετικά αντιγόνα κατά της ιλαράς, ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) καθώς και εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α.

“Πρόκειται για το πρόγραμμα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού κατά το οποίο αναλάβαμε την ευθύνη να καλύψουμε τα 500 παιδιά που ήταν εκεί, ηλικιών κάτω των 12 ετών. Ανάμεσα σε αυτά τα camp ήταν και το Ωραιόκαστρο όπου έγινε ο βασικός εμβολιασμός του MMR σε όλα τα παιδιά. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα παιδιά που βρίσκονται στο Ωραιόκαστρο προέρχονται από την Ειδομένη. Στην Ειδομένη είχε “τρέξει” μια πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για εμβολιασμούς με επιπλέον εμβόλια. Άρα, θα έλεγε κανείς πως ειδικά στο Ωραιόκαστρο, τα παιδιά είναι ένα βήμα μπροστά και από όλα τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα”, σημειώνει ο κ. Κανάκης και συνεχίζει ως εξής:

“Όλα όσα λέγονται είναι υπερβολικά. Διάβασα τις δηλώσεις και διαπιστώνω φοβία και άγνοια. Στις αντιδράσεις ανακατεύονται διαφορετικά θέματα. Φόβοι για τη γλώσσα, για τη χωρητικότητα, για την υγεία. Δεν είμαι ο πλέον ειδικός να τοποθετηθώ για τα άλλα ζητήματα, μπορώ όμως να δώσω διαβεβαιώσεις για την υγεία αυτών των παιδιών. Ο καταυλισμός δεν είναι μια υγειονομική βόμβα. Είχε προβλήματα αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Παλαιότερα είχε θέματα με το νερό και με την αποχέτευση τα οποία επιλύθηκαν. Αυτά ήταν προβλήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους που μένουν μέσα στο camp, όχι εκείνους που είναι έξω από αυτό”.

Παιδίατρος κάθε μέρα

“Ειδικά στο Ωραιόκαστρο τρέχουμε πρόγραμμα μαζί με τους Ελβετούς Γιατρούς του Κόσμου. Αυτό σημαίνει πως στον χώρο υπάρχει μόνιμα γιατρός, παιδίατρος έξι ημέρες την εβδομάδα και απλά την έβδομη μέρα πηγαίνει σε κάποιον άλλο καταυλισμό. Επίσης τα παιδιά εκεί λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση έτσι ώστε να μάθουν βασικά πράγματα όπως να πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα, να πλένουν τα τρόφιμα τους, πράγματα που όλοι κυνηγάμε τα παιδιά μας για να μάθουν. Η ειδική εκπαίδευση είχε να κάνει με το να μην δημιουργηθούν ζητήματα ένταξης”, μας δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. Ιδιαίτερη σημασία δίνει σε ζητήματα πρόληψης και ίσης αντιμετώπισης. 

“Από εκεί και πέρα υπάρχουν παιδάκια που αρρωσταίνουν σαν όλα τα άλλα, παιδάκια που πέφτουν και χτυπάνε όταν παίζουν, και αντιμετωπίζουν περισσότερα δερματικά ζητήματα επειδή μένουν έξω πολλές ώρες. Επίσης τα προσφυγόπουλα, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με όσα τρώνε γιατί δεν καταναλώνουν την ποικιλία που καταναλώνουν τα δικά μας παιδιά. Είναι όμως μια εικόνα που συναντάμε και σε φτωχά ελληνόπουλα. Πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας άλλωστε θα ξεκινήσουμε τώρα και στον Πειραιά, για ανήλικα από το χωριό SOS, για ελληνόπουλα που δεν είχαν πάει στον παιδίατρο πριν μπουν στο σχολείο. Τι θα έπρεπε δηλαδή, επειδή αυτά τα παιδάκια δεν είχαν περίθαλψη πριν, δεν πρέπει να πάνε και σχολείο;”.

Εν συνεχεία, καταθέτει την πεποίθηση πως θα καμφθούν οι αντιδράσεις και υπογραμμίζει πως η διασπορά πανικού και ψευδών ειδήσεων, μόνο κακό κάνει.

“Θέλουμε να συζητήσουμε με τους πολίτες εκεί και να λύσουμε τα θέματα, να εξηγήσουμε και να κατευνάσουμε τις αντιδράσεις. Έχω μεγαλώσει κι εγώ σε χωριό κι αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις, αλλά να μην κάνουμε διασπορά ψευδών πληροφοριών. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ακούγονται ανακρίβειες, όπως έγινε πρόσφατα και με τα κρούσματα ελονοσίας”.

“Το επόμενο βήμα είναι μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ να επιβεβαιώσουμε πως κάθε παιδί που θα πάει και πάει σχολείο, είναι υγιές. Θεωρούμε ότι κάθε παιδί έχει προβλήματα που πρέπει να το βοηθήσουμε να το λύσει, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε χιλιάδες εμβολιασμούς σε ελληνόπουλα στα κοινωνικά ιατρεία και συνεχώς κάνουμε λόγο για ανάγκη περαιτέρω εμβολίων για όλα τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο να αποκλείουμε από το σχολείο τα παιδιά”, καταλήγει ο κ. Κανάκης.

Ζητώντας νέα γκετοποίηση

Σημειώνεται πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου που  αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Σεπτεμβρίου, προτείνει δημιουργία “σχολείων προσφύγων εκτός των  σχολείων και του δήμου” και καλεί τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν θα εισακουστεί η πρόταση αυτή, “να προχωρήσουμε σε ομαδικές κινητοποιήσεις”.

Στο σκεπτικό περιλαμβάνεται η εισήγηση του δημάρχου της πόλης, Αστερίου Γαβότση, ο οποίος μιλάει μάλιστα με την ιδιότητα του γιατρού, χωρίς όμως να κάνει λόγο για το πρόγραμμα εμβολιασμών που έλαβε χώρα στο Ωραιόκαστρο το οποίο φροντίζει να αποσιωπήσει:

“Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά όταν αυτά που προτείνονται συγκρούονται με τα δικά μας συμφέροντα και ιδιαίτερα των παιδιών, οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε. Εδώ θα επικαλεστώ την ιδιότητά μου ως ιατρού και δηλώνω ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα. Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες θερίζουν. Πρότασή μου είναι να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, έως επτά (7) ετών και για τα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ παράλληλα να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση”.

Οι “πληροφορίες” περί υγειονομικής βόμβας και ανεξέλεγκτων μεταδοτικών ασθενειών, διαψεύδονται από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Ο δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Καρύδης Αθανάσιος, είπε από τη δική του μεριά ότι οι Διευθυντές και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου βρέθηκαν προ ειλημμένων αποφάσεων του Υπουργείου χωρίς πρώτα να ερωτηθούν ενώ συμπλήρωσε πως η πρόταση του αρμοδίου Υπουργού “δεν είναι δόκιμη, γιατί εκ των πραγμάτων τα σχολεία του Δήμου μας δεν είναι ελεύθερα εκείνες τις ώρες, οπότε δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ως τμήματα υποδοχής των προσφυγόπουλων”.

Η επίσημη απάντηση του υπουργείου ήρθε δια στόματος Φίλη, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ:

“Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα. Τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

“Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής” πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 διαφορετικές πατρίδες.

Εξήγησε τέλος ότι σε πρώτη φάση τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από του υπ. Παιδείας, μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα