Ο κορονοϊός στην ταλαιπωρημένη Παλαιστίνη

Ο κορονοϊός στην ταλαιπωρημένη Παλαιστίνη
Γυναίκα από την Παλαιστίνη διακοσμεί μία προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό AP

Απάνθρωπη αντιμετώπιση από τις αρχές του Ισραήλ, εν μέσω κορονοϊού, καταγγέλλει ο Μουσταφά Ελαζούζ, αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για όλον τον κόσμο, με τα κρούσματα του κορονοϊού και τους θανάτους να αυξάνονται λεπτό το λεπτό σε παγκόσμια κλίμακα, το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανακοίνωνε την περασμένη εβδομάδα πως εξαντλήθηκαν τα υλικά τεστ που χρησιμοποιούνταν για τη διάγνωση του κορονοϊού.

Όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου που βρίσκεται στη Γάζα, ο Ασράφ Αλ Κούντρα, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε: “Το κεντρικό εργαστήριο στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε τις εργασίες του επειδή εξαντλήθηκαν τα υλικά τεστ που χρησιμοποιούνταν για τη διάγνωση του COVID-19. Δεκάδες δείγματα περιμένουν ακόμη να εξεταστούν”.

Ακόμη, σημείωσε ότι εξαντλήθηκε το 44% των βασικών φαρμάκων, το 31% των ιατρικών προμηθειών και το 65% των υλικών εργαστηρίου.

Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε πληροφορηθήκαμε πως άρχισαν και πάλι να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό στην Παλαιστίνη, αφού η Κίνα προσέφερε μία “ανάσα βοήθειας”, στέλνοντας 50.000 τεστ.

Το News 24/7 μίλησε με τον Μουσταφά Ελαζούζ, αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας και πρώην σύμβουλο στην Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που έλαβε η Παλαιστίνη από την Κίνα αλλά και στο βασικό αίτημα της κοινότητας που είναι “η αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω του κορονοϊού, επικεντρώνοντας στο θέμα των παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές”.

Σημειώνεται ότι η Παλαισίνη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 5 Μαρτίου με όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τους παιδικούς σταθμούς να παραμένουν κλειστά, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις ξένων τουριστών.

“Η Παλαιστίνη ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν πολύ σοβαρά μέτρα, όπως και η Ελλάδα. Σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο χώρες έκλεισαν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δημόσιους χώρους, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία από πόλη σε πολη αλλά και μέσα στις πόλεις”, αναφέρει ο Μουσταφά Ελαζούζ.

“Οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Παλαιστίνη είναι σχετικά χαμηλοί, γεγονός ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Σήμερα συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 350-370 άτομα θετικά στον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι μολις 2”, συμπληρώνει.

“Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι, μέχρι στιγμής, υπό έλεγχο. Είχαμε μία πολύ σημαντική βοήθεια από την Κίνα , η οποία έστειλε στις αρχές αυτης της εβδομάδας 50.000 τεστ για τον ιο, μία βοήθεια που μας επέτρεψε να “αναπεύσουμε”. Ακόμη υπήρξαν δωρεές από παλαιστινιακή εταιρεία ιδιωτικού τομέα με άλλα 10.000 κιτ (η κατασκευαστική εταιρεία CCC)”, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας.

Χιλιάδες οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις Ισραηλινές φυλακές

“Από την άλλη έχουμε το Ισραήλ που συμπεριφερέται “απάνθρωπα” στην Παλαιστινιακή κοινωνία που βρίσκεται υπό κατοχή”, καταγγέλλει ο Μουσταφά Ελαζούζ.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε οτι το Ισραήλ συλλαμβάνει Παλαιστίνιους εθελοντές στον δρόμο, την ώρα που κάνουν απολυμάνσεις χώρων. Σε άλλη περίπτωση έκλεισαν μία κλινική που άνοιξε ειδικά για τον κορονοϊό συλλαμβάνοντας όλους τους παλαιστίνιους εθελοντες που την ίδρυσαν, όπως αναφέρει και το haaretz.com.

Η ισραηλινή αστυνομία ελέγχει έγγραφα από Παλαιστίνιους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ AP

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την Παλαιστινιακή παροικία περισσότερο όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού στην Παλαιστίνη, είναι το θέμα των παλαιστινίων κρατουμένων.

“Είναι χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ αυτή τη στιγμή κρατά 6.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 43 γυναικών, 180 παιδιών και 700 ασθενών στις φυλακές του”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μουσταφά Ελαζούζ.

Το Ισραήλ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία μέριμνα για την προστασία τους.

Αίτημα να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι

Ανησυχούμε για τους χιλάδες αυτούς παλαιστίνιους κρατούμενους. Βλέπουμε ότι στο Ισραήλ η κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό είναι άσχημη. ‘Εχουν υψηλά ποσοστά θετικών κρουσμάτων. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παλαιστίνιοι κρατούμενοι υπέστησαν έλεγχο από ισραηλινούς φύλακες, οι οποίοι ήταν γνωστό ότι ήταν φορείς του κορονοίου.

Μας απασχολεί ιδιαίτερα η αντιμετώπιση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους κρατουμένους και ελπίζουμε σύντομα το Ισραήλ να λάβει μέτρα καταπολέμησης του ιού.

Οφείλει να απελευθερώσει τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους για την προστασία τους. Είναι ένα διεθνές αίτημα.

“Ταυτόχρονα ζητάμε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό στη Γάζα, που είναι μία μεγάλη ανοιχτή φυλακή, ελευθερώνοντας έτσι τους ανθρώπους από τον κίνδυνο της πανδημίας”, τονίζει στο τέλος ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος.

Οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο τιμούν την 17η Απρίλη κάθε χρόνου ως Ημέρα Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές.

Το αίτημα που έχουν φέτος οι διεθνείς αργανώσεις είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών διεθνώς λόγω του κορονοϊού, με επικέντρωση στο θέμα των παλαιστινίων κρατουμένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα