Κουβέλης στο News247: Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τις τηλεοπτικές άδειες

Κουβέλης στο News247: Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τις τηλεοπτικές άδειες

Με την ιδιότητα του νομικού ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τοποθετείται στο πολιτικό θέμα των ημερών. Τι λέει για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΣΥΡΙΖΑ και δη σε υπουργικό θώκο, τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά, τη ΝΔ του Μητσοτάκη, τα σενάρια εκλογών και οικουμενικής

Την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με την κοινωνία όμως όρθια και όχι, όπως σήμερα, ημιθανή, θέτει ως στόχο μίας προοδευτικής διακυβέρνησης, στην οποία δηλώνει ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μοιάζει έτοιμος να επιστρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Ο κ.Κουβέλης, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζει πάντως ότι είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Υπεραμύνεται της επιλογής του το 2012 να συμμετάσχει στην τρικομματική με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζει όμως ότι από το “μαύρο” στην ΕΡΤ που είχε ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση τότε της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση ξεκίνησε η υλοποίηση δέσμης νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πως τοποθετείται σε ένα από τα κύρια θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών, τη ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες. Με την ιδιότητα του νομικού ο κ.Κουβέλης υπερασπίζεται τη συνταγματικότητα της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αναφέρει ειδικότερα πως η όλη διαδικασία σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, υπάγεται στην αρμοδιότητα του κράτους και πως δεν αναφέρεται πουθενά ότι η αδειοδότηση ανήκει και αυτή αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καταλήγοντας: “Η διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο ορισμός του αριθμού των αδειών και η αδειοδότηση των καναλιών δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό”.

 Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Κουβέλη στο News247 έχει ως εξής:

H αντιπολίτευση προβλέπει ότι ή ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταπέσει λόγω αντισυνταγματικότητας και θα βρει εμπόδια από τις Βρυξέλλες. Ποια είναι ή γνώμη σας ως νομικού;

Η θέση μου είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ο νομοθέτης ορίζει σαφώς στο άρθρο 15 του Συντάγματος ότι η τηλεόραση υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ότι ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν αναφέρεται πουθενά, όπως προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, ότι η διαδικασία της αδειοδότησης ανήκει και αυτή αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα μπορούσε βεβαίως να ανατεθεί κατ΄ εκχώρηση και να είναι το ΕΣΡ αυτό που θα πραγματοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και θα επικυρώσει την αδειοδότηση, αλλά και πάλι η όλη διαδικασία σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, υπάγεται στην αρμοδιότητα του κράτους. Επιπροσθέτως, θα συμπλήρωνα, μάλιστα, ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει καν Συμβούλιο, λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συμβάλει, όπως υποχρεούται συνταγματικά, στη διαδικασία της συγκρότησής του. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο ορισμός του αριθμού των αδειών και η αδειοδότηση των καναλιών δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό η διεξαγωγή διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την αδειοδότηση παροχών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης. Άλλωστε, ορθά επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικαστικών δεν είναι επιτρεπτό να περιμένει τον σχηματισμό της προβλεπόμενης από το άρθρο 101 Α του Συντάγματος πλειοψηφίας για τη συγκρότησης του ΕΣΡ- και πότε; Κάτι τέτοιο, δηλαδή η αναμονή σχηματισμού πλειοψηφίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα σήμαινε ότι η διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί μείζονα σκοπό έναντι της άσκησης του άμεσου κρατικού ελέγχου στην τηλεόραση, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος (άρθρο 15 παρ. 2) για το καθεστώς προηγούμενης άδειας.

Είστε έτοιμος να επιστρέψετε στο ΣΥΡΙΖΑ; Υπό μία έννοια θα λέγατε ότι επιστρέφετε σπίτι σας;

Η ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι και η υιοθέτηση της θέσης ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνιστά μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αίρουν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που είχαν καταστήσει επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό. Προφανώς, το θέμα της πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι θέμα ούτε προσωπικών δηλώσεων ούτε προσωπικών στοχεύσεων. Είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Τι συζητήσατε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη συνάντηση σας;

Είχαμε μια αναλυτική και εις βάθος συζήτηση για όλα όσα συνθέτουν την πυκνή πολιτική επικαιρότητα των ημερών, ενώ είχα την ευκαιρία να ακούσω το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ -και αντίστοιχες αιχμές έχετε αφήσει και εσείς- για νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εσείς όμως έχετε συνεργαστεί με τη ΝΔ. Ήταν η ΝΔ του Σαμαρά πιο προοδευτική από αυτή του Μητσοτάκη;

Κατ’ αρχάς, θα σας πω ότι εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά πήραμε μέρος στην τρικομματική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2012 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα σας θυμίσω ότι τότε η χώρα, τυπικά, βρισκόταν με το ένα πόδι στην ευρωζώνη και με το άλλο εκτός, ενώ, ουσιαστικά, είχε περιέλθει σε χρεοκοπία. Η συμμετοχή μας δεν επεβλήθη από λόγους μικροκομματικούς – το πιο απλό για μας θα ήταν να παραμερίσουμε και να εισπράξουμε το βέβαιο αντιπολιτευτικό όφελος – αλλά επεβλήθη από λόγους ευθύνης και φροντίδας για το μέλλον της χώρας. Αποχωρήσαμε, όταν οι άλλοι δύο εταίροι παραβίασαν κατάφορα όλες τις προγραμματικές δεσμεύσεις στις οποίες είχαμε καταλήξει και, με αιχμή την υπόθεση της ΕΡΤ, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τη γνωστή δέσμη νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αυτή τη δέσμη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι θέλει να εφαρμόσει.

Συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 για το μέλλον της αριστεράς ένα χρόνο μετά την “πρώτη φορά”, είχατε πει ότι τα μνημόνια δεν ήταν ποτέ επιλογή της αριστεράς. Μπορεί όμως η αριστερά να παραμείνει αριστερά εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές;

Μπορεί και πρέπει όχι για την ίδια και τα στελέχη της, αλλά για το συμφέρον και τις προοπτικές του τόπου. Το τρίτο μνημόνιο, που και επώδυνο είναι και σκληρό, έγινε αποδεκτό από τη σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός αναγκαστικού συμβιβασμού με τους εταίρους και με τη δέσμευση να καταβληθεί προσπάθεια και αγώνας, ώστε να λειανθούν οι αρνητικές όψεις αυτής της συμφωνίας, γιατί υπάρχουν και θετικές. Αντιπαραβάλλω αυτή τη λογική με τον τρόπο που αποδέχονταν μνημόνια οι προγενέστερες κυβερνήσεις. Θα σας θυμίσω εκείνη την επική φράση που συνόδευε κάθε υπογραφή συμφωνίας και σύμφωνα με την οποία «και να μην υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα έχουμε εφεύρει»…

Βλέπετε εκλογές, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή οικουμενική;

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο. Προφανώς, οι εκλογές ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστούν. Ωστόσο, υπάρχει πρόσφατη και ρητή λαϊκή εντολή, η οποία εδόθη μάλιστα πριν από λίγους μόνο μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, λέγοντας στο εκλογικό σώμα ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές, συμφωνία επώδυνη, αλλά αναγκαία, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στη δεσμεύσεις της, να μπει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Να περιμένουμε να σας δούμε και σε κάποιο υπουργείο;

Δεν ήταν ποτέ οι προσωπικές στρατηγικές η πυξίδα που καθόριζε τα βήματά μου. Νομίζω ότι το έχω αποδείξει και παλαιότερα και πρόσφατα. Η απόφασή μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Σε τι διαφέρει η αριστερά του Ευρώπη πάση θυσία με τη δεξιά του ευρώ πάση θυσία; Εν τέλει τις θυσίες ο λαός τις κάνει…

Ο λαός κάνει τις θυσίες, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να τις κάνει. Η διαφορά της αριστερής οπτικής για την Ευρώπη από τη δεξιά αντίληψη είναι ότι ο προοδευτικός χώρος θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, με την κοινωνία όμως όρθια και όχι, όπως σήμερα, ημιθανή. Το τέλος της κρίσης δεν πρέπει να είναι η αναπαραγωγή ενός συστήματος που γέννησε και έθρεψε την κρίση, αλλά η αφετηρία μιας νέας πορείας, που θα δώσει ξανά αξιοπρέπεια στη χώρα και ανάσες στην κοινωνία και τη νέα γενιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα