Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: ”Οι προσλήψεις που γίνονται λόγω κορονοϊού είναι ελάχιστες”

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: ”Οι προσλήψεις που γίνονται λόγω κορονοϊού είναι ελάχιστες”

Η προέδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου , μίλησε στο News 24/7 για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λόγω κορονοϊου, καθώς και για την υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Ο κορονοϊός, όπως έχουμε καταλάβει όλοι ήρθε για να μείνει. Το θέμα είναι πως θα τον αντιμετωπίσουμε από τη στιγμή που η εξάπλωσή του είναι ραγδαία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες.

Ο κορονοϊός μας υπενθύμισε πως η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, το σύστημα υγείας έχει υποβαθμιστεί εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα οι αδυναμίες αυτές να είναι ακόμη πιο εμφανείς με την έλευση του Covid-19.

Η κ. Ρέτζιου μίλησε στο News24/7 για τον κορονοϊό, την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ.Ρέτζιου στο News 24/7:

Υπάρχει όντως θέμα με το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω καραντίνας από τον κορονοϊό;

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να νοσήσει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα για να προστατεύσει τους υγειονομικούς (σοβαρή έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας) παρατηρούμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Έχει αυξηθεί η κίνηση στα τακτικά ιατρεία;

Στα τακτικά ιατρεία δεν έχει αυξηθεί η κίνηση. Αντίθετα έχει μειωθεί κατά 50%. Αυτό οφείλεται στην οδηγία του υπουργείου Υγείας να μην υπάρχει συνωστισμός των ασθενών, για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού. Επίσης έχει μειωθεί και η κίνηση στα επείγοντα, γιατί υπάρχει ο φόβος από τον κόσμο να κολλήσει τον ιό.

Υπάρχει έλλειψη στα υλικά προστασίας π.χ. μάσκες, στολές, γάντια; Γνωρίζετε αν υπάρχουν αποθέματα;

Όλα αυτά που αναφέρατε παραπάνω, δίνονται με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μάσκες μιας χρήσης δίνονται στο προσωπικό και τους λένε ότι θα τις κρατήσουν για πέντε μέρες. Ή τους δίνουν τις μάσκες να τις αερίσουν. Αυτές οι μάσκες έχουν συγκεκριμένη χρήση με μέγιστη διάρκεια έξι με οχτώ ώρες. Βέβαια, και στα υπόλοιπα μέσα υπάρχει σοβαρή έλλειψη.

Εκτιμάτε ότι τα έκτακτα μέτρα καραντίνας που έχει πάρει η κυβέρνηση αποδίδουν; Έχουν αποτελεσματικότητα;

Τα μέτρα αυτά είναι σίγουρα αναγκαία, αλλά δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού. Καταρχάς υπάρχει σοβαρό ζήτημα με σημαντικό τμήμα των εργαζομένων που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα σουπερ μάρκετ, στα οποία πολλές φορές οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα (ακόμα και αν έχουν ήπια συμπτώματα) να πάρουν αναρρωτική άδεια. Η εργοδοσία δεν τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρόλο που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες κόσμο. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στον Σκλαβενίτη ο οποίος αρνήθηκε να χορηγήσει μάσκες στους υπαλλήλους του. Άρα η ατομική ευθύνη είναι σίγουρα βασικό ζητούμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες.

Έχετε εικόνα για το αν έχουν προχωρήσει οι 2.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας;

Η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Οι προσλήψεις που γίνονται είναι ελάχιστες. Το δημόσιο σύστημα υγείας πριν την επιδημία του κορονοϊού είχε 6.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Πιο συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν προσληφθεί 500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 354 θέσεις επικουρικών ιατρών. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι αυτές οι προσλήψεις θα είναι μονοετούς διάρκειας. Παρόλο που στην αρχή έλεγαν ότι θα είναι διετής η σύμβαση και άφηναν να εννοηθεί ότι θα μονιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό. Εμείς πιστεύουμε ότι ο εχθρός είναι ορατός και αυτός αφορά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή, σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Πρέπει να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, να στελεχωθούν τα τμήματα πρώτης γραμμής. Δηλαδή τα τμήματα εντατικής θεραπείας, το ΕΚΑΒ, τα κέντρα υγείας. Να επιστρατεύσουν και τους ιδιώτες γιατρούς, να τους εντάξουν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Γνωρίζετε μήπως αν υπάρχει κάποιο νούμερο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει νοσήσει ή έχει τεθεί σε καραντίνα;

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο, λόγω και των προσωπικών δεδομένων. Απ΄ όσο ξέρουμε περίπου το 11% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί.

Ποια είναι η άποψή σας για τους ελέγχους που γίνονται στον πληθυσμό για τον κορονοϊο; Για παράδειγμα μόνο τα πιο βαριά περιστατικά ελέγχονται, ενώ οι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα μένουν σπίτι.

Εμείς λέμε το εξής: Σε αυτή τη φάση που διανύουμε θα έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται μαζικά και όχι μόνο στα βαριά περιστατικά. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται πιο έγκαιρα τα κρούσματα. Γιατί όμως δεν γίνεται αυτό; Αυτό που το καθορίζει σε ποιον θα γίνει έλεγχος είναι η σχέση κόστους-οφέλους. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών (π.χ. Κίνα, Νότια Κορέα) που διενεργούνται μαζικοί έλεγχοι και έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας συγκριτικά με άλλες χώρες.ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα