Σιώρας για κορονοϊο: “Κίνδυνος μετάδοσης λόγω συνωστισμού στα νοσοκομεία”

Σιώρας για κορονοϊο: “Κίνδυνος μετάδοσης λόγω συνωστισμού στα νοσοκομεία”

Ο Ηλίας Σιώρας, γενικός γραμμματέας της ΕΙΝΑΠ, μίλησε στο News 24/7 για τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, τον κορονοϊό και το σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ο καρδιόλογος και πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, Ηλίας Σιώρας, μιλάει για τις σοβάρες ελλείψεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας και τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Επιπλέον, σχολιάζει τα έκτακτα μετρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, αναφέρει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ σχολιάζει και στην κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τέλος, τονίζει την ανάγκη περισσότερων προσλήψεων, έτσι ώστε να υπάρχουν εφεδρείες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξάλλου όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης “είμαστε σε πόλεμο”. Και στον πόλεμο χρειάζεσαι εφεδρείες και πυρομαχικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σιώρα στο News 24/7:

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα πόσο σοβαρό είναι το θέμα που έχει προκύψει με το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω καραντίνας από τον κορονοϊό;

Σε όλη την Ελλάδα μέχρι χτες το πρωί, υπήρχαν περίπου 50 κρούσματα υγειονομικών. Τα κρούσματα αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 10 – 11% επί του συνόλου. Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9%. Πέρα από αυτό όμως, εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν τεθεί σε καραντίνα, γύρω στα 300 άτομα, ίσως και παραπάνω. Αυτό αλλάζει από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά για όλο το προσωπικό, όπως είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι τεχνικοί και οι τραυματιοφορείς. Οι πιο εκτεθειμένοι στον ιό είναι αυτοί των επειγόντων περιστατικών. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες. Επομένως με βάση αυτά τα ποσοστά, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εφεδρείες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στα κέντρα υγείας. Μη ξεχνάμε ότι ο συνωστισμός που υπάρχει στα νοσοκομεία είναι ένας από τους παράγοντες μετάδοσης του κορονοϊού. Για να σταματήσει λοιπόν αυτή η κατάσταση, πρέπει να ανοίξουν τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου. Σημαντικό είναι να γίνουν προσλήψεις και στις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες αντιστοιχούν 6 ανά 100.000 πληθυσμού. Το νούμερο είναι πραγματικά πολύ μικρό, ειδικά αν σκεφτούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι κλίνες πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιες, αν όχι τριπλάσιες. Από τις 600 κλίνες που υπάρχουν συνολικά, οι 110 δεν λειτουργούν. Επίσης, πρέπει άμεσα να επιταχθούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης είμαστε σε πόλεμο.

Έχει αυξηθεί η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία;

Τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία έχουν κλείσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι θα κάνει ο απλός κόσμος που θέλει να κάνει μια συνταγογράφηση, μια απλή επανεξέταση μετά από δύο μήνες; Γι’ αυτούς πρέπει να ληφθεί μια πρόνοια από το κράτος καθώς μιλάμε για ανθρώπους που είναι χρόνια πάσχοντες. Μην ξεχνάμε, ότι αν δεν γίνουν οι εξετάσεις τους άμεσα, το πρόβλημά τους μπορεί να επιδεινωθεί. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στρέφει τους ασθενείς, είτε στα επείγοντα περιστατικά, είτε σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Μπορεί ο κόσμος να καλύψει το κόστος των ιδιωτικών νοσοκομείων;

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός υπάρχουν άτομα που νοσηλεύονται με κορονοϊό;

Στο νοσοκομείο έχουμε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έχει μετατραπεί σε μονάδα ατόμων που πάσχουν από Covid-19. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν τρία άτομα και άλλοι τρεις ήταν διασωληνωμένοι. Επιπλέον έχει διαμορφωθεί ένας όροφος με 52 κρεβάτια, ο οποίος δέχεται μόνο βεβαιωμένα κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα.

Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό ο κορονοϊός; Επηρεάζει άλλα όργανα π.χ. την καρδιά;

Ο κορονοϊός προσβάλλει τους πνεύμονες, εγκαθίσταται στο πνευμονικό σύστημα και δημιουργεί πνευμονία. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα και σε ένα ποσοστό 3% προσβάλλει και την ίδια την καρδιά δημιουργώντας μυοκαρδίτιδα. Οι περισσότερες ευπαθείς ομάδες όπως διαβητικοί, άνθρωποι με χρόνιες πνευμονοπάθειες, βρογχικό άσθμα, βαριά υπερτασικοί, παχύσαρκοι, άνθρωποι που κάνουν μεταμοσχεύσεις, χημειοθεραπείες, υποφέρουν από ρευματοπάθειες, είναι αυτές που πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ομάδων αυτών και αφορά και τις μέσες ηλικίες. Το 90% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία ανήκει σε αυτές τις ομάδες. Από αυτή την άποψη είναι σωστή η απομόνωση που προπαγανδίζεται, αλλά πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κρατική.

Υπάρχουν ελλείψεις στα υλικά προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές); Υπάρχουν αποθέματα;

Μέχρι και χθες υπήρχε μεγάλη έλλειψη παντού. Από σήμερα σε κάποια νοσοκομεία αρχίζουν να έρχονται κάποια υλικά, όχι όμως σε πλήρη επάρκεια. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις μάσκες όπου υπάρχουν τρία είδη. Μία από αυτές, η πιο προστατευτική, δεν υπήρχε στα νοσοκομεία. Τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να έρχονται κάποιες. Ακόμη και χειρουργικές μάσκες δεν χορηγούνται εύκολα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προμήθεια της μάσκας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ειδικές μπλούζες παρ’ όλο που εκεί τα πράγματα είναι σε καλύτερη μοίρα.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εκτίμηση για την επιδημία; Πιστεύετε ότι τα μέτρα καραντίνας που έχει πάρει η κυβέρνηση αποδίδουν;

Κοιτάξτε δεν μπορώ να σας δώσω μία σαφή απάντηση γιατί δεν είμαι λοιμοξιολόγος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι, ότι όπου πάρθηκαν μέτρα διεκδίκησης και απαίτησης βοήθησε στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων. Για παράδειγμα εμείς στον Ευαγγελισμό σαν σωματείο εργαζομένων, κάναμε 3 γενικές συνελεύσεις, κάναμε εκπαίδευση του προσωπικού, δείξαμε 3 φορές πως πρέπει να φοράμε την μάσκα και εστιάσαμε στα μέτρα προστασίας. Τώρα όσο αφορά αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του περί έκτακτων βοηθημάτων – δώρων, έχω να απαντήσω το εξής: Να δώσει το δώρο και στους άλλους που απολύονται. Σαν ένα μικρό σχόλιο το αναφέρω. Σχετικά με τα μέτρα, όταν τηρούνται αποδίδουν. Κανείς δεν διαφωνεί με την ατομική ευθύνη, αλλά να την τονίσουμε όσο χρειάζεται. Να μην μείνουμε όμως μόνο εκεί. Δεν γίνεται από την μία η κυβέρνηση να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, την ίδια ώρα που στις εφημερίες των νοσοκομείων συνωστίζονται 30 με 40 άτομα. Εκεί δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος; Εκεί δεν πρέπει να πάρεις ένα σχέδιο προστασίας του κόσμου; Στον Ευαγγελισμό γίνεται κάθε μέρα χαμός, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να επαναληφθεί ότι έγινε και στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Μπορεί τελικά να αντέξει το σύστημα υγείας;

Το σύστημα υγείας δεν αντέχει εδώ και χρόνια. Έχει αποδυναμωθεί δραματικά, καθώς υπηρετούσαμε προ κρίσης 110.000 ιατροί και προσωπικό, ενώ τώρα είμαστε περίπου 75.000. Η κυβέρνηση προσπαθεί ένα μέρος αυτών των ελλείψεων να το καλύψει με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό που συμβαίνει μέσα στην κρίση είναι ότι ενώ προσλαμβάνει 2.000 επικουρικούς νοσηλευτές δεν τους κάνει μόνιμους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 6.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και 20.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Και τώρα προσπαθεί με 2.000 έκτακτες προσλήψεις (πάλι όχι μόνιμοι) να καλύψει αυτά τα κενά; Δεν γίνεται σε καμία περίπτωση!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα