Εξωτερικό επιλέγουν οι Έλληνες για τις γιορτές

Το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" φόρεσε τα γιορτινά του
Το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" φόρεσε τα γιορτινά του EUROKINISSI

Αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τελικά, η Ελλάδα αποδεικνύεται ακριβή για τους… Έλληνες, όσον αφορά στον τουρισμό. Το καλοκαίρι, οι κατ’ εξοχήν μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, προπωλούν τα πακέτα τους σε μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, με συνέπεια να μένουν λίγα δωμάτια που διατίθενται σε υψηλές τιμές, και έτσι οι Έλληνες που θα πάνε εκεί είναι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, με τους υπόλοιπους να επιλέγουν προορισμούς λιγότερο τουριστικούς ή πιο φθηνούς.

Τον χειμώνα, από την άλλη, που δεν έχουμε τουρισμό από το εξωτερικό, οι κατ’ εξοχήν προορισμοί (Αράχοβα, Γιάννενα κ.α.) που δεν διαθέτουν μεγάλες τουριστικές μονάδες, πουλάνε ακριβά επειδή η σεζόν είναι μικρή για να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς (!!!) και συνήθως γεμίζουν για τις ημέρες των εορτών.

ADVERTISING

Με όλα αυτά, η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για το εξωτερικό, όπου υπάρχει πληθώρα επιλογών και ανταγωνιστικές τιμές.

Σύμφωνα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των ταξιδίων των Ελλήνων, με περαιτέρω ενίσχυση μέσα στο 2018.

Βαρόμετρο των προτιμήσεων των καταναλωτών εξακολουθεί να αποτελεί η σχέση τιμής, προορισμού και παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι καταναλωτές δεν επιλέγουν απαραίτητα την πιο οικονομική πρόταση, αλλά εκείνη που θεωρούν ότι προσφέρει το καλύτερο value for money.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι κρατήσεις (πάνω από 20%) για ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο στους κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης (Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Φιλανδία, Βελιγράδι, κλπ), όσο και στα μακρινά ταξίδια (Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική, Αυστραλία). Οι αραβικές χώρες (Αίγυπτο, Μαρόκο, Ιορδανία, Ντουμπάι, κλπ) συνεχίζουν την ανάκαμψη που παρουσίασαν και πέρυσι στις γιορτές, καθώς και το φετινό καλοκαίρι, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι.

Οι ελληνικοί προορισμοί παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές να προτιμούν προορισμούς του εξωτερικού, δεδομένου ότι υπάρχουν ταξίδια στο εξωτερικό που προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Αγαπημένοι προορισμοί των εορτών, οι κλασικοί χειμερινοί, Γιάννενα, Μετέωρα, Tζουμέρκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο, Αρκαδία κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHATTA, Λύσανδρο Τσιλίδη το κύριο χαρακτηριστικό της εφετινής εορταστικής περιόδου είναι ότι οι κρατήσεις των διακοπών έγιναν νωρίς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου με μεγάλη πληρότητα στα προσφερόμενα πακέτα. Όπως τόνισε, «το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανακοίνωση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία νωρίτερα από άλλες χρονιές, στις ελκυστικές early booking τιμές αλλά και στην αλλαγή της ψυχολογίας των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι συνειδητά πλέον επιλέγουν διακοπές, επιλέγουν τουριστικό γραφείο - σύμβουλο, επιλέγουν τη σιγουριά και τη φερεγγυότητα που διασφαλίζουν τα νόμιμα τουριστικά γραφεία. Άλλωστε, οι διακοπές και τα ταξίδια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη της εποχής μας.»

SHARE:

24Media Network