Ράφτινγκ και canyoning στα φαράγγια της Ελλάδας

Ράφτινγκ και canyoning στα φαράγγια της Ελλάδας
Φαράγγια Κοιλάδας Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία Shutterstock

Το φετινό καλοκαίρι πάρε το αυτοκίνητό σου και εξερεύνησε τους κρυμμένους θησαυρούς της χώρας.

Μιας και όλο και περισσότεροι ψάχνουν ένα διαφορετικό προορισμό για το φετινό τους καλοκαίρι, έτσι ώστε να αποφύγουν την πολυκοσμία των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, μία επιλογή που κερδίζει έδαφος είναι αυτή της εξερεύνησης της ελληνικής φύσης. Ένα road trip με το αμάξι σε μέρη, τα οποία προσφέρουν εικόνες από απόκρυφες μεριές της Ελλάδας, αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ, αλλά και το cayoning.

Το τελευταίο, μάλιστα, φαίνεται πως αποκτά φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα σπορ που συνδυάζει την πεζοπορία, την κολύμβηση και την κατάβαση καταρρακτών με σχοινιά, ενώ απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Η χώρα μας είναι γεμάτη με ποτάμια και φαράγγια, στα οποία μπορεί κανείς να έρθει κοντά στη φύση, αλλά και να εκτοξεύσει την αδρεναλίνη του στα ύψη.

Τα μόνα πράγματα που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει εκεί είναι καλή παρέα, όρεξη για εξερεύνηση και ένα αυτοκίνητο. Αν ξεκινήσεις από την Αθήνα, μπορείς μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες να βρεθείς ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, καταγάλανα νερά και παρθένα φυσικά τοπία. Βέβαια, καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, να κάνεις έναν έλεγχο στο αμάξι σου και φυσικά να αλλάξεις τα ελαστικά του. Με τα νέα EfficientGrip Performance 2 της Goodyear, τα οποία παρέχουν εντυπωσιακή χιλιομετρική απόδοση (αυξημένη κατά 50% συγκριτικά με τον προκάτοχό τους) και εκτεταμένη διάρκεια ζωής, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όποιον προορισμό κι αν επιλέξεις να επισκεφτείς.

Φαράγγι Λούσιου – Πελοπόννησος

Φαράγγι του Λούσιου στην Πελοπόννησο Shutterstock

Δεν λέμε τυχαία ότι μπορείς να βρεθείς σε ένα τέτοιο φυσικό τοπίο μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες. Πρώτος προορισμός που προτείνουμε, λοιπόν, είναι η μαγευτική Αρκαδία και το φαράγγι του Λούσιου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Αρκαδίας, ενώ όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, θεωρείτο το ποτάμι όπου οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ έλουσαν το νεογέννητο Δία. Εκεί υπάρχει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας, με μήκος 15 χιλιόμετρα, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα για ράφτινγκ, πεζοπορία, αλλά και κολύμπι. Ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό, επομένως αν έχεις όρεξη, κάνεις μία εξερεύνηση και εκεί.

Φαράγγια Κοιλάδας Αχελώου – Αιτωλοακαρνανία

Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία Shutterstock

Με την κατασκευή της γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου, αλλά και της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού στη συνέχεια, το ταξίδι μέχρι την Αιτωλοακαρνανία μετατράπηκε σε παιχνιδάκι. Βενζίνη, αποσκευές, νέα λάστιχα EfficientGrip Performance 2 από την Goodyear στο αυτοκίνητο και φύγαμε για την Κοιλάδα του Αχελώου, του δεύτερου μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας και του πλουσιότερου σε νερά. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί μία από τις πιο κλασσικές επιλογές για ράφτινγκ με εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το τοπίο είναι μαγευτικό, με γεφύρια ξεχασμένα από τον χρόνο, κρυφά περάσματα, γαλαζοπράσινα νερά και δάση που φτάνουν μέχρι την όχθη του ποταμού. Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν και αναρρίχηση στο ξακουστό φαράγγι του Μπουζουνίκου, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Αχελώου.

Φαράγγι Αχέροντα – Ήπειρος

Φαράγγι του Αχέροντα στην Ήπειρο Shutterstock

Ανεβαίνοντας λίγο πιο ψηλά, προς την Ήπειρο, συναντάμε τον ποταμό Αχέροντα, ο οποίος σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε το πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο. Ανάμεσα στις απολήξεις των βουνών της Παραμυθιάς και των Σουλιώτικων βουνών βρίσκεται το φαράγγι που διαρρέει ο ποταμός, μιας περιοχή που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών, Natura 2000. Το ράφτινγκ στον Αχέροντα, αν και έχει τη δυσκολία του, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ενώ για όσους θέλουν να κάνουν canyoning, μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με προορισμό το χωριό Σαμονίβα, απολαμβάνοντας το υπέροχο θέαμα που δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι.

Φαράγγι Σαμαριάς – Κρήτη

Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη Shutterstock

Η τετράδα μας κλείνει με το γνωστότερο φαράγγι της Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αυτό της Σαμαριάς. Αν επιλέξεις, λοιπόν, να πάρεις την οικογένεια ή τους φίλους σου και να μπείτε στο πλοίο με προορισμό την Κρήτη, τότε μην παραλείψεις να πάρεις μαζί και το αυτοκίνητό σου. Θα σου χρειαστεί για να μπορέσεις να δεις από κοντά μέρη απείρου κάλλους, όπως το συγκεκριμένο φαράγγι που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες το διασχίζουν, περπατώντας τη διαδρομή των 15,9 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Θα κάνεις δεκάδες στάσεις για φωτογραφίες, για να θαυμάσεις τα τρεχούμενα νερά και το επιβλητικό σκηνικό. Αν τώρα περάσεις από το Φαράγγι της Σαμαριάς και η φλόγα μέσα σου για εξερεύνηση συνεχίζει να σιγοκαίει, τότε μην σκας, γιατί στην Κρήτη υπάρχουν δεκάδες ακόμη μικρά και μεγάλα φαράγγια, τα οποία σε περιμένουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το νησί αναφέρεται και ως “ο τόπος των εκατό φαραγγιών”.

Φέτος, είναι η κατάλληλη στιγμή να ζήσουμε το καλοκαίρι μας διαφορετικά. Να ξεκινήσουμε κάτι νέο σήμερα κιόλας. Τα νέα ελαστικά Goodyear EfficientGrip Performance 2 είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας, για να μας φέρουν κοντά στους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας, ταξιδεύοντάς μας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Αν τώρα θες να κερδίσεις ένα σετ ελαστικών EfficientGrip Performance 2, πάτησε εδώ και θα βρεις τον μεγάλο διαγωνισμό της Goodyear.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα