Roadtrip: 3 χειμερινοί προορισμοί που θα λατρέψεις – Τι θα δεις, τι θα χρειαστείς για το ταξίδι

Roadtrip: 3 χειμερινοί προορισμοί που θα λατρέψεις – Τι θα δεις, τι θα χρειαστείς για το ταξίδι

Τρία αγαπημένα μέρη της Ελλάδας για εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δες τα αξιοθέατα κάθε περιοχής και μάθε πώς θα προετοιμαστείς κατάλληλα για το ταξίδι.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη πανέμορφα μέρη, ιδανικά για κάθε εποχή του χρόνου. Με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών και τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, σκέψεις για εκδρομή σε κάποιον όμορφο χειμερινό προορισμό κατακλύζουν το μυαλό. Οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές. Εμείς επιλέξαμε τρία μέρη που θα λατρέψει κάθε επισκέπτης.

Τρίκαλα Κορινθίας

Μόλις 145 χλμ από την Αθήνα ή 120 χλμ από την Πάτρα, τα Τρίκαλα Κορινθίας προσφέρονται για ολιγοήμερες αποδράσεις για ζευγάρια ή οικογένειες. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας και αποτελείται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντίστοιχα.

Πετρόκτιστα αρχοντικά, εκκλησίες και πανέμορφοι ξενώνες από πέτρα και ξύλο συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό για τους επισκέπτες, ειδικά όταν το χιόνι έχει στολίσει την περιοχή. Αν είσαι λάτρης του σκι και των snowmobile, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, ενώ σε απόσταση 30 περίπου χλμ η πανέμορφη, τεχνητή λίμνη Δόξα σε περιμένει σε υψόμετρο 880 μέτρων για πεζοπορία ή ποδηλασία περιμετρικά της.

Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Σε υψόμετρο 1.050 μ. και σε απόσταση 55 χλμ από τη Ναύπακτο, η Άνω Χώρα αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλή χειμερινό προορισμό. Τα περιποιημένα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια της απλώνονται στις απολήξεις της οροσειράς των Βαρδουσίων, ενώ ο στενός δρόμος της παλιάς αγοράς είναι ιδανικός για βόλτα και καταλήγει στην λιγότερο κοσμοπολίτικη αλλά επίσης όμορφη Κάτω Χώρα.

Στην κεντρική πλατεία θα βρεις πολλά καφέ και εστιατόρια, αλλά και τον «Καρνάβαλο», το λεωφορείο αντίκα του ’40, που έκανε για πολλά χρόνια το δύσκολο τότε δρομολόγιο Ναύπακτος-Άνω Χώρα μέχρι το 1983. Για όσους αρέσκονται στις εξερευνήσεις με αυτοκίνητο, η γύρω περιοχή είναι προικισμένη με πλούσια και πυκνή βλάστηση, φαράγγια, ποτάμια και χείμαρρους και προσφέρεται για περιηγήσεις στους δασικούς δρόμους με off-road αυτοκίνητα.

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα, με υπέροχα αρχοντικά, βυζαντινούς ναούς, την πανέμορφη λίμνη Ορεστιάδας (ή Καστοριάς) στην καρδιά της και πολλά όμορφα εστιατόρια και καφετέριες στις όχθες της. Αξίζει να επισκεφθείς το Σπήλαιο του Δράκου με τους μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τις 7 μικρές λίμνες, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι, το ενυδρείο και τον λιμναίο οικισμό στη νότια όχθη της λίμνης.

Το Χιονοδρομικό κέντρο “Βίτσι” βρίσκεται πολύ κοντά, σε απόσταση μόλις 22 χλμ. από την πόλη. Φυσικά επιβάλλεται μια επίσκεψη στις Πρέσπες. Στη Μικρή Πρέσπα θα εντυπωσιαστείς από το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ενώ στη Μεγάλη Πρέσπα επισκέψου τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων.

Σωστή προετοιμασία

Χοντρά ρούχα, αδιάβροχα παπούτσια – κατά προτίμηση μποτάκια, σκούφο, γάντια, γυαλιά ηλίου και power bank για να μη μείνεις πουθενά από μπαταρία στο κινητό, είναι άκρως απαραίτητα για μια χειμερινή εξόρμηση.

Απαραίτητη όμως είναι και η σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου σου. Τσέκαρε τις στάθμες του λαδιού και του υγρού στο ψυγείο, την κατάσταση της μπαταρίας και όλα τα φώτα πριν ξεκινήσεις το ταξίδι.

Ειδικής μέριμνας αξίζουν τα ελαστικά. Εκτός από το να είναι σε καλή κατάσταση και να έχουν τις σωστές πιέσεις, θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε διαδρομή και σε όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσεις. Θα χρειαστείς ελαστικά όπως το Goodyear Vector 4Seasons, με Snow Grip Technology που εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση στο χιόνι, με Aqua Control Technology για μεγαλύτερη αντοχή στην υδρολίσθηση σε δυνατή βροχή και καταιγίδα, αλλά και με Dry -Handling Technology που προσφέρει μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος και βελτιωμένο χειρισμό σε στεγνό δρόμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η σειρά ελαστικών Vector 4Seasons της Goodyear έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε τεστ ελαστικών 4 εποχών!

Ειδικά στην Ελλάδα, τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να είναι έτοιμα κάθε στιγμή και να αντιμετωπίζουν ευμετάβλητα καιρικά φαινόμενα, που διαφέρουν μεταξύ των ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, με αρκετές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις ενώ το καλοκαίρι είναι ζεστό με λίγες τοπικές βροχές. Πολλές φορές, την ίδια μέρα παρουσιάζονται καιρικά φαινόμενα και των 4 εποχών. Γι’ αυτό και τα ελαστικά μας, εκτός από μεγάλη διάρκεια ζωής και μικρή κατανάλωση καυσίμου, θα πρέπει να προσφέρουν δυνατό κράτημα και προστασία σε χιόνι, βροχή και ζέστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα