Άγιος Βαλεντίνος: Το doodle της Google για την ημέρα των ερωτευμένων

Άγιος Βαλεντίνος: Το doodle της Google για την ημέρα των ερωτευμένων
google

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στους ερωτευμένους, με δυο σταγόνες βροχής που συναντώνται και γίνονται μια καρδιά.

Την πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου γιορτάζει η Google με το σημερινό doodle της αφιερωμένο στον Άγιο Βαλεντίνο.

Για πολλούς η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί μια ευκαιρία έκφρασης του έρωτα, για άλλους αποτελεί μια ακόμη εμπορευματοποιημένη μέρα που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όποια κι αν είναι η στάση του καθενός, η γιορτή αυτή “κουβαλάει” μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Γνωρίζατε ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία πίστευαν ότι η 14η Φεβρουαρίου ήταν η έναρξη της περιόδου ζευγαρώματος για τα πουλιά; Σύμφωνα με το σημερινό Doodle είχαν συνδέσει το ζευγάρωμα με τον έρωτα και άρχισαν τις ρομαντικές γιορτές αμέσως μετά. Η γιορτή έγινε πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο τον 17ο αιώνα.

Η ιστορία για την γιορτή των ερωτευμένων έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: Το διάστημα 13 με 15 Φεβρουαρίου οι πιστοί γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα.

Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου.

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα