Αυστηρές συστάσεις σε Facebook και WhatsApp

ILLUSTRATION - The logo of the messaging app WhatsApp and the logo of social networking site Facebook on a smartphone in Visselhoevede, Germany, 19 February 2014. Photo: Daniel Reinhardt
ILLUSTRATION - The logo of the messaging app WhatsApp and the logo of social networking site Facebook on a smartphone in Visselhoevede, Germany, 19 February 2014. Photo: Daniel Reinhardt PICTURE ALLIANCE / DPA

Οι γερμανικές αρχές προστασίας δεδομένων απαγόρευσαν στις δύο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να διαμοιράζονται τα στοιχεία των χρηστών τους

Η γερμανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων, εξέδωσε πρόσφατα εντολή προς το Facebook, ζητώντας να σταματήσει να συλλέγει πληροφορίες που αφορούν τους χρήστες του, από την εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp και επιπρόσθετα, να διαγράψει όσα δεδομένα έχει συλλέξει μέχρι στιγμής.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα ξεκινούσε το διαμοιρασμό της τεράστιας βάσης δεδομένων των χρηστών της -τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο- ώστε το Facebook να λαμβάνει τα στοιχεία των χρηστών του WhatsApp, με σκοπό να κατανέμει καλύτερα τις διαφημίσεις. Η κίνηση αυτή παρείχε στους χρήστες την επιλογή να επιλέξουν ποια στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς, ωστόσο δεν τους επέτρεπε να εξαιρεθούν από την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ Facebook και WhatsApp.

Ο επίτροπος για την Προστασία των Δεδομένων και την Ελευθερία της Πληροφορίας στο Αμβούργο, Γιοχάνες Κασπάρ, αποφάνθηκε την Τρίτη, ότι το Facebook «δεν έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από τους χρήστες του WhatsApp και επιπλέον δεν υπάρχει νομική βάση για τη λήψη των δεδομένων», αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Θα πρέπει να είναι απόφαση των χρηστών εάν θέλουν να συνδέσουν τον λογαριασμό τους με το Facebook», δήλωσε ο Κασπάρ. «Το Facebook θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη άδειά του εκ των προτέρων», τόνισε ο ίδιος. Ο επίτροπος υπενθύμισε επίσης ότι όταν η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε εξαγοράσει το 2014 το WhatsApp, είχε υποσχεθεί ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει στο διαμοιρασμό των δεδομένων των χρηστών.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Guardian, τα κεντρικά γραφεία του Facebook στη Γερμανία βρίσκονται στο Αμβούργο, κάτι που τοποθετεί την ιστοσελίδα υπό την δικαιοδοσία του επιτρόπου.

Έτσι, ο Κασπάρ διέταξε το Facebook να διαγράψει όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει έως τώρα από το WhatsApp στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις του είναι προς όφελος των 35 εκατομμυρίων χρηστών του WhatsApp στη χώρα, τα στοιχεία των οποίων μπορεί να διαβιβάζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

«Το Facebook τηρεί τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού νόμου περί προστασίας των δεδομένων», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Facebook. «Θα έχουμε συνομιλίες με την υπηρεσία στο Αμβούργο προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους και να επιλύσουμε τυχόν ανησυχίες που έχουν προκύψει».

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: