Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η Google μνημονεύει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η Google μνημονεύει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Στις 22 Δεκεμβρίου σημειώνεται αυτό που ονομάζουμε χειμερινό ηλιοστάσιο, το χρονικό σημείο δηλαδή όπου η μέρα είναι η μικρότερη σε διάρκεια από κάθε άλλη του χρόνου.

Στην καρδιά του χειμώνα, η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στο χειμερινό ηλιοστάσιο, φαινόμενο που καταγράφεται κάθε χρόνο στις 22 του Δεκέμβρη. Πρόκειται ουσιαστικά για την ημέρα όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στον ουράνιο θόλο, πράγμα που μεταφράζεται πολύ απλά ως η μικρότερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου.

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο» (βλ. παρακάτω, Πολιτιστικές επιδράσεις και λαογραφία). Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.

Με πληροφορίες από wikipedia

SHARE:

24Media Network