Δίκτυα 5G: Αλλάζουν ταυτότητα στις τηλεπικοινωνίες – Από “Telco σε Techco”

Δίκτυα 5G: Αλλάζουν ταυτότητα στις τηλεπικοινωνίες – Από “Telco σε Techco”

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βάση όσα αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος.

Τη σημασία της προώθησης της ανάπτυξης μιας νέας γενιάς υποδομών και της κεφαλαιοποίησης των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δίκτυα 5ης γενιάς επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος μιλώντας την πρώτη μέρα του 25ου Συνεδρίου Greek ICT Forum, ICT Manager Summit και InfoMobility World.

Όπως, επισήμανε, στο πλαίσιο της εν εξελίξει υλοποίησης της εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής της χώρας, είναι κρίσιμος ο ρόλος του κλάδου των κινητών επικοινωνιών, ως συν-διαμορφωτή του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας και ως πρωταγωνιστή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων (μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2040), παρά τις προκλήσεις του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και τη σχετική πληθωριστική πίεση που ασκείται στο ICT περιβάλλον σήμερα.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του διαμοιρασμού του κόστους ανάπτυξης σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων (big tech), μέσα από τη λογική της «δίκαιης συμμετοχής» (fair share).

ΠΑράλληλα περιγράφοντας τη μετάβαση στη Gigabit εποχή και την αλλαγή «ταυτότητας» από “Telco σε Techco” του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) επισήμανε η μετεξέλιξη των δικτύων 5G από πλατφόρμα συνδεσιμότητας (connectivity) σε πλατφόρμα ανάπτυξης ολοκληρωμένων, καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας που διευκολύνουν την ανθρώπινη καθημερινότητα σε πολλαπλά επίπεδα.

O κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, τη «Mobile World Congress (MWC)», που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Βαρκελώνη, στις 27 Φεβρουαρίου- 2 Μαρτίου. Κοινός τόπος το πέρασμα στην εποχή του ‘Enhanced 5G’ και της οικοδόμησης του ‘Gigabit Society’ (στόχος για 1GB ταχύτητες σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι το 2030) το οποίο συνοδεύεται από υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο GSMA Open Gateway, μία πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας της βιομηχανίας για ένα εξελιγμένο ψηφιακό οικοσύστημα. Πρόκειται για μια ανοιχτή παγκόσμια πλατφόρμα διεπαφών (API) που εφαρμόζει την έννοια της διαλειτουργικότητας, σχεδιασμένη να παρέχει καθολική πρόσβαση σε προγραμματιστές και τη δυνατότητα υλοποίησης των εφαρμογών σε όλα τα συνδεδεμένα στο gateway δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

Ήδη υποστηρίζεται από 21 παρόχους κινητής τηλεφωνίας, και αναμένεται να έχει ευρεία απήχηση τα επόμενα χρόνια αντικατοπτρίζοντας τη στρατηγική της βιομηχανίας όπου πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσίες cloud θα ενσωματωθούν πραγματικά για να επιτρέψουν έναν νέο κόσμο αμέτρητων ευκαιριών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα