Google: Αντιμέτωπη με αγωγή 25 δισ. ευρω για αθέμιτο ανταγωνισμό

Google: Αντιμέτωπη με αγωγή 25 δισ. ευρω για αθέμιτο ανταγωνισμό
AP

ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό στον τομέα των διαφημίσεων, κάνοντας λόγο για ζημιές που υπέστησαν ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

Αγωγή ύψους 25 διασεκατομμυρίων ευρώ αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός κολοσσός Google απο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθώς κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης.

Η εταιρεία κατηγορείται για κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά ad tech, που συντονίζει την πώληση διαδικτυακού διαφημιστικού χώρου μεταξύ εκδοτών και διαφημιζόμενων

«Οι εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και εθνικών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης, έχουν πληγεί εδώ και καιρό από την συμπεριφορά της Google», δήλωσε ο Damien Geradin, της βελγικής δικηγορικής εταιρείας Geradin Partners, η οποία συμμετέχει στην υπόθεση της ΕΕ, αναφέρει ο Guardian.

«Είναι καιρός η Google να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποπληρώσει τις ζημιές που προκάλεσε σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ανακοινώνουμε αυτές τις ενέργειες, για να επιτύχουμε αποζημίωση για τους εκδότες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η βρετανική δικηγορική εταιρεία Humphries Kerstetter σχεδιάζει να προσφύγει στο Εφετείο Ανταγωνισμού τον επόμενο μήνα, αν και η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια μέχρι να καταλήξει σε συμπέρασμα. Η βρετανική αρχή ανταγωνισμού διερευνά επίσης τη δύναμη της Google στην αγορά τεχνολογίας ψηφιακής διαφήμισης.

Σύμφωνα με τον Toby Starr, συνεργάτη της Humphries Kerstetter, η αγωγή, η οποία αποσκοπεί στην ανάκτηση των διαφημιστικών εσόδων που χάθηκαν λόγω της φερόμενης ως αθέμιτης συμπεριφοράς της Google για μια περίοδο ετών, δεν θα αποσκοπεί απλώς στο όφελος των ειδησεογραφικών ιστοτόπων.

“Αυτή η αξίωση θα εκπροσωπήσει μια κατηγορία θυμάτων των πρακτικών της Google στον τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας, τα οποία έχουν χάσει συνολικά περίπου 7 δισ. λίρες. Αυτό περιλαμβάνει ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με μεγάλο καθημερινό αναγνωστικό κοινό, καθώς και τους χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τα διαφημιστικά έσοδα, είτε αυτά προέρχονται από την ιστοσελίδα τους ή άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο που έχουν αφιερώσει χρόνο για τη δημιουργία και τη δημοσίευση”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google,”η εταιρία συνεργάζεται εποικοδομητικά με εκδότες σε όλη την Ευρώπη και τα διαφημιστικά εργαλεία βοηθούν εκατομμύρια ιστότοπους και εφαρμογές να χρηματοδοτήσουν το περιεχόμενό τους ενώ επιτρέπουν σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να προσεγγίσουν αποτελεσματικά νέους πελάτες. Αυτές οι υπηρεσίες προσαρμόζονται και εξελίσσονται σε συνεργασία με τους ίδιους τους εκδότες. Αυτή η αγωγή είναι κερδοσκοπική και ευκαιριακή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα