H “έξυπνη επιφάνεια” που μπορεί να 10πλασιάσει την ισχύ του σήματος Wi-Fi

H “έξυπνη επιφάνεια” που μπορεί να 10πλασιάσει την ισχύ του σήματος Wi-Fi

Μια επιφάνεια με 3000 μικροσκοπικές κεραίες κατασκεύασαν ερευνητές του πανεπιστημιού ΜΙΤ. Πώς λειτουργεί και τι χρησιμότητα έχει

Ερευνητές του τμήματος CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του πανεπιστημίου MIT επιχειρούν να δώσουν μια εναλλακτική λύση για την ενίσχυση του δικτύου Wi-Fi και του σήματος των παρόχων τηλεπικοινωνιών σε κλειστούς χώρους.

Η τεχνολογία τους ονομάζεται RFocus και πρακτικά πρόκειται για μια “έξυπνη επιφάνεια” που μπορεί να δεκαπλασιάσει την ισχύ του σήματος λειτουργώντας ως ανακλαστήρας των ραδιοφωνικών κυμάτων στρέφοντάς τα στην κατάλληλη συσκευή. Εκτός από τη βελτίωση του δικτύου Wi-Fi, το RFocus θα μπορούσε να ενισχύσει τα σήματα των μικροσκοπικών συσκευών IoT, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για το “έξυπνο σπίτι” του μέλλοντος.

Σύμφωνα με το Techgear.gr, η πρωτότυπη επιφάνεια RFocus περιλαμβάνει περίπου 3000 μικροσκοπικές κεραίες και διατάξεις που σε συνδυασμό με κατάλληλο λογισμικό μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ισχύ του σήματος. Αυτή η προσέγγιση είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσιτή, μιας και το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε μερικά σεντς για κάθε κεραία, και παράλληλα οικονομική στην ενεργειακή κατανάλωση.

Αυτή την περίοδο, οι ερευνητές αναζητούν τρόπο για να καταφέρουν να προχωρήσουν σε παραγωγή του RFocus σε μεγάλη κλίμακα και το ιδανικό σενάριο θα είναι να τοποθετείται στους εσωτερικούς χώρους σαν ταπετσαρία χωρίς να απαιτούνται συνδέσεις.

Όπως συμβαίνει πάντοτε με τις τεχνολογίες που προέρχονται από ερευνητικά εργαστήρια, η υλοποίηση τους σε πραγματικά εμπορικά προϊόντα μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ή/και να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί από κάποια ενδιαφερόμενη εταιρεία και να εφαρμοστεί η τεχνολογία σε κάποιο άλλο προϊόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα