H Meta “έριξε” χιλιάδες κινεζικούς λογαριασμούς – Ο λόγος

Διαβάζεται σε 2'
H Meta “έριξε” χιλιάδες κινεζικούς λογαριασμούς – Ο λόγος
ISTOCK

Δίκτυο άνω των 4.700 λογαριασμών με έδρα την Κίνα αφαίρεσε από το Facebook η Meta. Τι ανέφεραν οι αναρτήσεις.

Στην αφαίρεση δικτύου “χιλιάδων ψεύτικων και παραπλανητικών λογαριασμών με έδρα την Κίνα” ανακοίνωσε πως προχώρησε η Meta.

Οι χρήστες του εν λόγω δικτύου φέρονται να παρουσιάστηκαν ως Αμερικανοί και να προσπάθησαν να διαδώσουν πολωτικό περιεχόμενο σχετικά με την αμερικανική πολιτική και τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία δημοσιεύτηκε το δίκτυο ήταν “οι αμβλώσεις, τα ζητήματα πολιτιστικού πολέμου και η βοήθεια προς την Ουκρανία”.

Ωστόσο, η Meta δεν συνέδεσε τα προφίλ με αξιωματούχους του Πεκίνου, αλλά ανέφερε “μεγάλη αύξηση τέτοιων δικτύων με έδρα την Κίνα ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024”, προσθέτοντας πως η Κίνα είναι “η τρίτη μεγαλύτερη γεωγραφική πηγή τέτοιων δικτύων, πίσω από τη Ρωσία και το Ιράν”.

Σύμφωνα με το BBC, το δίκτυο περιελάμβανε περισσότερους από 4.700 λογαριασμούς και χρησιμοποιούσε φωτογραφίες προφίλ και ονόματα που είχαν αντιγραφεί από άλλους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οι λογαριασμοί μοιράστηκαν και έκαναν like ο ένας τις αναρτήσεις του άλλου, ενώ μέρος του περιεχομένου φαινόταν να προέρχεται απευθείας από το X, πρώην Twitter.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί αντέγραφαν και επικολλούσαν κατά λέξη αναρτήσεις από Αμερικανούς πολιτικούς – Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς – μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, οι εκπρόσωποι Ματ Γκέτζ και Τζιμ Τζόρνταν και άλλοι.

Σε παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Meta, ένας λογαριασμός στο δίκτυο που εδρεύει στην Κίνα αναδημοσίευσε τα λόγια που περιέχονται σε ένα tweet νωρίτερα φέτος από βουλευτή που επέκρινε τους νόμους του Τέξας για τις αμβλώσεις. Άλλος λογαριασμός αντέγραφε και επικολλούσε tweet από Ρεπουμπλικανό εκπρόσωπο, ο οποίος έγραψε: “Τα δολάρια των φορολογουμένων δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χρηματοδοτούν ταξίδια για αμβλώσεις”.

Η έκθεση του Meta ανέφερε: “Δεν είναι σαφές εάν αυτή η προσέγγιση σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις κομματικές εντάσεις, να δημιουργήσει κοινό μεταξύ των υποστηρικτών αυτών των πολιτικών ή να κάνει τους ψεύτικους λογαριασμούς που μοιράζονται αυθεντικό περιεχόμενο να φαίνονται πιο αυθεντικοί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα