Η διάδοση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές

Η διάδοση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές

Η δυνατότητα εκμάθησης από την πλευρά των μηχανών και η αυτόνομη πέδηση στα αυτοκίνητα θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια smartphones, ή περισσότερες από το ένα πέμπτο των συσκευών που πρόκειται να πωληθούν το 2017, θα έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες μηχανικής μάθησης (machine learning), προβλέπει η Deloitte. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως οι φορητές συσκευές θα είναι σε θέση να μαθαίνουν μόνες τους ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Internet, γεγονός που θα μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, γενικότερα.

Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, οι συσκευές με δυνατότητες μηχανικής μάθησης δεν θα είναι μόνο τα smartphones. Τέτοιες λειτουργίες θα είναι πιθανότατα διαθέσιμες και σε drones, αυτοκίνητα, συστήματα αναπαραγωγής περιεχομένου εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, ιατρικά εργαλεία και άλλες συσκευές  που εντάσσονται στον χώρο του Internet of Things (IoT).

«Οι δυνατότητες εκμάθησης των μηχανών είναι συναρπαστικές και πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε απλές ενέργειες, όπως μια μετάφραση περιεχομένου. Παράλληλα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια και την υγεία», τονίζουν οι αναλυτές.

Μια άλλη, σχετική τεχνολογική καινοτομία που αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η αυτόνομη πέδηση (autonomous braking). Η Deloitte προβλέπει ότι το 2022, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, οι θάνατοι λόγω τροχαίων ατυχημάτων θα έχουν μειωθεί κατά 6.000, μία μείωση 16% από το 2017. Ο σημαντικότερος παράγοντας σε αυτή τη μείωση πιθανότατα θα είναι η τεχνολογία αυτόνομης πέδησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (Automatic Emergency Braking - AEB).

Εκτιμάται πως όταν θα υιοθετηθεί ευρέως, θα είναι προσιτή και τόσο αποτελεσματική στην αποφυγή ατυχημάτων που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, ώστε μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την τάση προς τα αυτοδηγούμενα οχήματα.

SHARE: