Μάρια Κονοπνίτσκα: H Google τιμά με doodle την Πολωνή ποιήτρια

Μάρια Κονοπνίτσκα: H Google τιμά με doodle την Πολωνή ποιήτρια

Αφιερωμένο στην ποιήτρια Μάρια Κονοπνίτσκα είναι το σημερινό Doodle της Google. Το λογοτεχνικό της έργο τη δεκαετία του 1880 κέρδισε ευρεία αναγνώριση στην Πολωνία.

Την επέτειο των 180 χρόνων από τη γέννηση της Μάρια Κονοπνίτσκα της Πολωνής ποιήτριας, συγγραφέα, μεταφράστριας, δημοσιογράφου, κριτικού και υπέρμαχου των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολωνικής ανεξαρτησίας, τιμά σήμερα η Google με Doodle.

Γνωστή και με το ψευδώνυμο “Jan Sawa”, η Κονοπνίτσκα γεννήθηκε στην πόλη Σουβάουκι. Ο πατέρας της, Γιόζεφ Λ. Βασιουόφσκι, ήταν δικηγόρος. Τη σχολική της εκπαίδευση, όπως και άλλα κορίτσια της εποχής της, την τελείωσε με διδασκαλία στο σπίτι.

Λίγο πριν κλείσει τα 12, έχασε τη μητέρα της, Σολάστικα, που απεβίωσε σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Έκανε το ντεμούντο της στα γράμματα το 1870 με το ποίημα W zimowy poranek (“Σ’ ένα χειμωνιάτικο πρωινό”). Ωστόσο, έγινε γνωστή το 1876 μετά τη δημοσίευση του ποιήματός της “W górach” (“Στα βουνά”), που εξυμνήθηκε από τον μελλοντικά βραβευθέντα με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Χένρικ Σιενκιέβιτς.

Το 1862 παντρεύτηκε τον Γιαροσουάβ Κονοπνίτσκι, με τον οποίο απέκτησαν 6 παιδιά. Ο γάμος όμως δεν ήταν αρμονικός, καθώς ο σύζυγός της διαφωνούσε με την ενασχόλησή της με τα γράμματα. Σε μια επιστολή της προς φίλη, η Μάρια περιέγραφε τον εαυτό της ως γυναίκα “χωρίς οικογένεια” και “πουλί κλειδωμένο σε κλουβί”.

Τελικά το 1878 άφησε τον άντρα της και μετακόμισε στη Βαρσοβία για να ασχοληθεί συστηματικά με τη συγγραφή, παίρνοντας μαζί και τα παιδιά της. Ταξίδεψε και στο εξωτερικό, με το πρώτο μεγάλο ταξίδι της να το κάνει στην Ιταλία το 1883. Επί 13 χρόνια ζούσε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ζωή της Κονοπνίτσκα έχει χαρακτηρισθεί “ταραχώδης” καθώς περιλάμβανε έρωτες, θανάτους και ψυχικές ασθένειες στην οικογένεια. Υπήρξε φίλη με την επίσης Πολωνή συγγραφέα της θετικιστικής περιόδου Ελίζα Ορσέσκοβα και με τη ζωγράφο και ακτιβίστρια Μάρια Ντουλεμπιάνκα (1861-1919).

Εκτός από δραστήρια συγγραφέας, η Κονοπνίτσκα υπήρξε μια κοινωνική ακτιβίστρια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες εναντίον της καταπίεσης των εθνοτικών (κυρίως πολωνικών) και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Πρωσία.Αναμίχθηκε επίσης και στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το λογοτεχνικό έργο της τη δεκαετία του 1880 κέρδισε ευρεία αναγνώριση στην Πολωνία. Το 1884 άρχισε να γράφει και παιδική λογοτεχνία, ενώ το 1888 έγραψε τα πρώτα πεζά κείμενα για ενήλικες με τίτλο Cztery nowele (“Τέσσερα διηγήματα”). Λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας των έργων της, το 1902 μερικοί Πολωνοί ακτιβιστές αποφάσισαν να την ανταμείψουν αγοράζοντάς της μια εξοχική έπαυλη, την οποία αγόρασαν με δωρεές από οργανώσεις.

Καθώς η Πολωνία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα την εποχή εκείνη και τα έργα της ήταν πολιτικώς δυσάρεστα στις πρωσικές και τις ρωσικές αρχές, επιλέχθηκε μια τοποθεσία στην περιοχή που βρισκόταν υπό την ανεκτικότερη αυστριακή κατοχή. Το 1903 της παραχωρήθηκε η έπαυλη στο χωριό Żarnowiec, όπου έφθασε στις 8 Σεπτεμβρίου. Από τότε περνούσε τα περισσότερα καλοκαίρια της εκεί, αλλά συνέχισε να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Η Μάρια Κονοπνίτσκα πέθανε στο Λβοφ (το Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας) σε ηλικία 68 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα