Νορβηγία: “Απειλεί” τη Meta με πρόστιμο 100.000 δολαρίων τη μέρα για παραβιάσεις απορρήτου

Νορβηγία: “Απειλεί” τη Meta με πρόστιμο 100.000 δολαρίων τη μέρα για παραβιάσεις απορρήτου
Meta booth (AP Photo/Jeff Chiu)

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο 100.000 δολαρίων την ημέρα στη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram λόγω παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής.

Με πρόστιμο ένα εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (100.000 δολάρια) την ημέρα από τις αρχές Αυγούστου πρόκειται να τιμωρείται η μητρική εταιρεία και ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, Meta Platforms (META.O) για παραβιάσεις του απορρήτου, εκτός έαν λάβει διορθωτικά μέτρα, δήλωσε τη Δευτέρα η αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες ευρωπαϊκές επιπτώσεις.

Η ρυθμιστική αρχή Datatilsynet είπε ότι θα επιβάλλει το παραπάνω πρόστιμο σε ημερήσια βάση για τρεις μήνες, από τις 4 Αυγούστου έως και τις 3 Νοεμβρίου, εκτός εάν η Meta λάβει τα μέτρα της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία, η Meta δεν μπορεί να συλλέγει δεδομένα χρηστών στη Νορβηγία, όπως για παράδειγμα η φυσική τους τοπιεσία, για να τα χρησιμοποιεί και να στοχεύει σε διαφημίσεις (συμπεριφορική διαφήμιση).

Είναι τόσο σαφές ότι αυτό είναι παράνομο που πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο”, δήλωσε στο Reuters ο Tobias Judin, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Datatilsynets και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στη Meta.

Από την πλευρά της η Meta είπε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της Datatilsynet και ότι δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις υπηρεσίες της.

Η απόφαση της Datatilsynet έρχεται λίγες ημέρες αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η Meta δεν μπορεί να συλλέξει δεδομένα χρηστών για συμπεριφορικές διαφημίσεις.

Τον Δεκέμβριο η ρυθμιστική αρχή δεδομένων στην Ιρλανδία (DPC), όπου η Meta έχει την ευρωπαϊκή της έδρα, δήλωσε ότι η εταιρεία έπρεπε να σταματήσει τη συγκεκριμένη πρακτική.

“Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ιρλανδική DPC, την κύρια ρυθμιστική αρχή μας στην ΕΕ, σχετικά με τη συμμόρφωσή μας με την απόφασή της”, δήλωσε η Meta.

Η Datatilsynet αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το οποίο, εάν συμφωνήσει, θα μπορούσε να καταστήσει το πρόστιμο μόνιμο και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης και στην Ευρώπη, κάτι που θα έχει φυσικά φοβερές επιπτώσεις.

Σημειώνεται πως η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα