Ο Benni είναι το ρομπότ – φίλος των παιδιών στο φάσμα αυτισμού

Ο Benni είναι το ρομπότ – φίλος των παιδιών στο φάσμα αυτισμού
Associated Press

Φοιτητές από τη Γιούτα δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ που έχει ως στόχο να ενταχθεί στο πλαίσιο των θεραπειών που κάνουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Λειτουργεί με app και επιδιώκει την αλληλεπίδραση.

Νέα παιδιά που φοιτούν στο Brigham Young University της Γιούτα εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσίασαν σήμερα (20/7) το ρομπότ που φιλοδοξούν πως θα γίνει ο καλύτερος φίλος παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Μια στάση εδώ: ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Αποφεύγει την επαφή με τα μάτια

Δεν χαμογελάει

Δεν ανταποκρίνεται στο όνομα του

Δεν ακολουθεί, με το βλέμμα του, αντικείμενα

Δεν χρησιμοποιεί τις χειρονομίες, για την επικοινωνία του

Δεν προσπαθεί να κερδίσει, με θορυβώδη τρόπο, την προσοχή

Δεν παίζει με άλλα παιδιά

Δεν απαιτεί την αγκαλιά

Η απουσία μη φυσιολογικής συμπεριφοράς είναι που κάνει δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση. Ας δούμε όμως, πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από τη Γιούτα. Παρουσίασαν τον Benni, το πρώτο προϊόν της εταιρίας τους (Early Intervention Robotics).

Έχει ύψος 35 εκατοστά και αν το παιδί το αγνοήσει, βαριέται και εκνευρίζεται.

Μπορεί να παίξει εκπαιδευτικά παιχνίδια με το φίλο του, δουλεύει με app και έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να λειτουργεί χωρίς την παρουσία γονιού. “Ο στόχος είναι να μάθει το παιδί ό,τι χρειάζεται, μέσω του παιχνιδιού. Να διασκεδάζει, όπως αποκτά κίνητρο να παίξει με ένα ρομπότ. Να μάθει να ρωτά, να απαντά σε ερωτήσεις και να αναπτύξει ενσυναίσθηση”, δήλωσε ο Τζάρεντ Ουόρκμαν, φοιτητής του BYU και εκ των ιδρυτών της τεχνολογικής εταιρίας που έχει δημιουργήσει ήδη τέσσερα ρομπότ.

Τα έχει διαθέσει σε οικογένειες που έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού -στο πλαίσιο της θεραπείας τους. Οι πληροφορίες που τους δίνουν είναι πως τα παιδιά ανταποκρίνονται και συνδέονται με τον Benni, που τους μαθαίνει πώς να παίζουν με φίλους ή τους κάνει να μιλήσουν, αν θέλουν να τον δουν να χορεύει. “Του φέρονται σαν να είναι αληθινός και αυτό είναι το σημαντικό για εμάς” εξήγησε ο Ουόρκμαν.

Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη θεραπεία, αλλά να παρέχουμε στα παιδιά έναν τρόπο να μαθαίνουν, όταν ο θεραπευτής δεν είναι κοντά τους. Να τα βοηθήσουμε να εμπλακούν σε διαδικασίες που αφορούν οικογένεια και φίλους“, πρόσθεσε η Κάιλι Κρίστενσεν, η οποία μετέχει στην ομάδα και είναι στο master’s της, στην ειδική εκπαίδευση. Το φθινόπωρο η εταιρία θα παρουσιάσει καμπάνια για συλλογική χρηματοδότηση, δεσμευόμενη η τιμή του Benni να είναι προσιτή μόλις βγει στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα