Πώς φαντάζομαι ότι θα είναι η ζωή μου μετά τα 70;

Διαβάζεται σε 4'
Πώς φαντάζομαι ότι θα είναι η ζωή μου μετά τα 70;

Ως δημοσιογράφος τεχνολογίας έχω την ευκαιρία να παίρνω μια γεύση από το μέλλον, ένα preview όλων όσων έρχονται.

Τελευταίες εξελίξεις, τάσεις και καινοτομίες στον κόσμο της τεχνολογίας. Έχω παρακολουθήσει και γράψει για την άνοδο και την πτώση πολλών εταιρειών, προϊόντων και πλατφορμών κι έχω μιλήσει με στελέχη και προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο.

Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας με κάνουν συχνά ν’ αναρωτιέμαι τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, όταν πλέον εγώ θα έχω «πατήσει» τα 70. Θα έχω άραγε καταφέρει να συμβαδίζω με τον ταχύτατο ρυθμό των αλλαγών και την ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα της τεχνολογίας; Θα εξακολουθώ να έχω «φωνή» και ρόλο στην τεχνολογική κοινότητα; Θα συνεχίζω ν’ απολαμβάνω και να εκτιμώ τα θαύματα της τεχνολογίας ή θα γίνω κυνικός και θα περιοριστώ στα όσα γνώριζα όσο ήμουν ακόμη νέος;

Στα παραπάνω ερωτήματα, παραδέχομαι, δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Έχω όμως μερικές και με βάση την προσωπική μου εμπειρία, θα ήθελα να μοιραστώ σκέψεις και ελπίδες μου για τη ζωή μετά τα 70 μιας και, σύμφωνα με την έρευνα της ΝΝ για τη μακροζωία, το 69% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ανυπομονεί να ζήσει περισσότερο.

Για αρχή, δε σκοπεύω να συνταξιοδοτηθώ και να τα παρατήσω. Θα ήθελα να εξακολουθώ να βρίσκω ερεθίσματα στην καθημερινότητα μου και να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα. Πιστεύω πως θα συνεχίσω να έχω πάθος και περιέργεια για την τεχνολογία και να μοιράζομαι με τους άλλους ό,τι καινούριο μαθαίνω. Εξάλλου μία φορά δημοσιογράφος τεχνολογίας – πάντα δημοσιογράφος τεχνολογίας. Όσο έχω τη σωματική και ψυχική μου υγεία, τις δεξιότητες και τους πόρους, θα συνεχίσω να γράφω και να σχολιάζω τα τεχνολογικά δρώμενα.

Δεύτερον, δεν θα γίνω παρωχημένος ή άσχετος. Αναγνωρίζω ότι η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και ότι νέες γενιές δημιουργών και καταναλωτών προχωράνε με γοργούς ρυθμούς. Αναγνωρίζω επίσης ότι μπορεί να μην καταλαβαίνω ή συμφωνώ πάντα με τις τελευταίες τάσεις ή απόψεις του νεότερου τεχνολογικού κοινού. Υπόσχομαι όμως να μη θεωρώ τα παραπάνω απειλή αλλά ευκαιρία για νιώσω και πάλι «μέσα στα πράγματα».

Πιστεύω ότι η ποικιλομορφία και ο διάλογος αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη μιας υγειούς τεχνολογικής κοινότητας και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα κάνει και ο 70χρονος εαυτός μου. Με χαρά θα καλωσορίζω και θα σέβομαι τις νέες «φωνές» και ιδέες αλλά θα φροντίσω και εκείνες να σέβονται τις δικές μου. Όπως όλα δείχνουν, μάλλον ανήκω κι εγώ στο 89% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΝΝ, που πάντα θέλει και προσπαθεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα στη ζωή του.

Τρίτον, υπόσχομαι να εξακολουθώ ν’ αντιλαμβάνομαι την τεχνολογία και την εξέλιξη ως μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού (π.χ. ιατρικός κλάδος) . Με άλλα λόγια, η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας που πρέπει να αξιοποιούμε σωστά και με σύνεση. Δηλαδή για το καλό και την πρόοδο της ανθρωπότητας, για τη σύνδεσή και όχι για την περαιτέρω απομόνωσή μας.

Εν κατακλείδι, δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά πώς θα είναι το μέλλον μου μετά τα 70, αυτό όμως που ξέρω είναι πως θα ήθελα να είμαι δραστήριος, ν’ ακολουθώ τις τεχνολογικές τάσεις, να τρέχω σε Μαραθωνίους και να ασκούμαι καθημερινά. Να βρίσκομαι δηλαδή σε μια «ήρεμη» κίνηση για να μπορώ να ζω ουσιαστικά, έχοντας την δυνατότητα ν’ απολαμβάνω τις μικρές καθημερινές χαρές, να συνεισφέρω όπου μπορώ και να αναπτύσσομαι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα