Steelpan: Αφιερωμένο στο κρουστό των “Trinbagonians” το σημερινό doodle της Google – Η ιστορία του

Steelpan: Αφιερωμένο στο κρουστό των “Trinbagonians” το σημερινό doodle της Google – Η ιστορία του

Γνωρίστε (και ακούστε) το μουσικό όργανο από τη Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο, καθώς και την ιστορία που κρύβεται στους ήχους του.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο Steelpan (γνωστό και ως τηγάνι ή ατσάλινο τύμπανο), ένα κρουστό όργανο από μέταλλο, που δημιουργήθηκε από τους Trinbagonians στη Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Είναι το μόνο ακουστικό όργανο που εφευρέθηκε τον 20o αιώνα, αλλά έχει προέλευση με αφετηρία τουλάχιστον τρεις αιώνες νωρίτερα. Ήταν βασικό προϊόν κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του Τρινιδάδ και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική.

Οι καταβολές του πηγάζουν από το 1700, όταν Αφρικανοί σκλάβοι είχαν μεταφερθεί στο Τρινιδάδ από αποικιοκράτες, φέροντας μαζί τους την αφρικανική κληρονομιά και τις μουσικές τους παραδόσεις μέσα από το ρυθμικό τύμπανο. Όταν η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1838, οι Τρινιδαντοί συμμετείχαν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους. Ωστόσο, το 1877, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν το τύμπανο επειδή φοβούνταν θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μηνυμάτων που θα ενέπνεαν την εξέγερση.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούν σωλήνες μπαμπού στο έδαφος ως εναλλακτικές λύσεις για να μιμηθούν τον ήχο των τυμπάνων τους.

Μια άλλη απαγόρευση ήρθε το 1930, όταν μπάντες με Tamboo Bamboo προκαλούσαν αναστάτωση κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και άλλων φεστιβάλ δρόμου. Αυτά τα συγκροτήματα στράφηκαν στη συνέχεια σε μια νέα εναλλακτική για να φέρουν τον ρυθμό τους και συγκεκριμένα σε μεταλλικά αντικείμενα όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, γλάστρες με μπογιές, κάδους απορριμμάτων, δοχεία για μπισκότα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Steelpan.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται με το όργανο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Με την πάροδο του χρόνου, σφυρηλατήθηκαν βαθουλώματα στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, τα οποία έπαιζαν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα.

Το 1948, μετά το τέλος του πολέμου, οι μουσικοί στράφηκαν στη χρήση βαρελιών πετρελαίου που πετάγονταν από τα διυλιστήρια. Εκτός από την αλλαγή του σχήματος της επιφάνειας του τυμπάνου, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του μήκους του τυμπάνου επέτρεπε πλήρεις κλίμακες από μπάσο έως σοπράνο. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη εκδοχή του οργάνου.

Το steelpan μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα νόμιμο όργανο μέσω πρωτοπόρων μουσικών όπως οι Winston “Spree” Simon, Ellie Mannette, Anthony Williams και Bertie Marshall.

Είναι πλέον το εθνικό όργανο του Τρινιδάδ και αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για τους πολίτες του.

Απολαύστε το στο ακόλουθο βίντεο:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα